Ελληνικό μέτωπο απέναντι στον Τουσκ

Ελληνικό μέτωπο απέναντι στον Τουσκ

Την έντονη αντίδραση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, προκάλεσαν οι πρόσφατες θέσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για το μεταναστευτικό.

Μόλις την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό να μην αντιμετωπίζουμε μεταναστευτικό ζήτημα με παραμορφωτικούς εθνικούς φακούς. «Η πρόταση του Προέδρου Τουσκ αναφορικά με το ζήτημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων είναι λάθος» είπε.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης η υφιστάμενη συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων – με ελάχιστες εξαιρέσεις – λειτουργεί. Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε, οι θέσεις του κ. Τουσκ είναι λάθος για τον επιπλέον λόγο ότι η ΕΕ στηρίζεται στη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης. «Και ο μόνος τρόπος να εκφράζουμε εμπράκτως αυτή την αλληλεγγύη είναι μέσω ενός δίκαιου και αναλογικού επιμερισμού της κοινής μας ευθύνης», είπε.

Αλέξης Τσίπρας: O καθένας θα κοιτάζει την πάρτη του;

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ3 στον δημοσιογράφο Χρήστο Γιαννούλη, στην οποία ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «άστοχη παρέμβαση» του κ. Τουσκ.

«Είναι μια άστοχη, άκαιρη, άσκοπη παρέμβαση η οποία δεν πιστεύω ότι έχει πολύ μεγάλες ελπίδες, πιθανότητες – ευτυχώς για μας – να υιοθετηθεί» είπε ο κ. Τσίπρας. «Σημασία έχει, ότι έβαλε ξαφνικά – εγώ θα έλεγα από το παράθυρο – στο τραπέζι, στην ατζέντα της Συνόδου μία συζήτηση η οποία είχε λήξει, με έναν τρόπο ο οποίος, θα έλεγα ότι άφηνε ήδη πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της Ευρώπης. Διότι η συζήτηση αυτή αφορά, αν θέλετε, την ίδια την ιδιοσυγκρασία και την ταυτότητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» είπε στον δημοσιογράφο.

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε αν «Θα είμαστε ένα σύνολο κρατών όπου ο καθένας θα κοιτάζει την πάρτη του και θα θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι μία αλά κάρτ υπόθεση που μπορεί μόνο να έχει οφέλη, μέχρι εκεί που μπορεί να έχει οφέλη και από κει και πέρα καμία συνεισφορά; Ή θα είμαστε μία ένωση κρατών που θα μοιραζόμαστε τις ευθύνες και τα βάρη; Αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα συζήτησης για την επόμενη ημέρα».

«Δεν μπορεί κάποιες χώρες που δεν αντιλαμβάνονται την ευρωπαϊκή ενοποίηση ως μία προοπτική διαμερισμού ευθύνης και βαρών, πώς αυτοί δεν θα εμποδίσουν όλους τους υπόλοιπους να προχωρήσουν μπροστά. Είναι, λοιπόν, πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου έρχεται να δικαιώσει αυτούς τους λίγους που εμποδίζουν τη συζήτηση για να προχωρήσουμε όλοι οι υπόλοιποι μπροστά. Αυτό επί της αρχής. Μετά το 2015 δεν φτάνει που είχαμε την οικονομική κρίση, βρεθήκαμε και στο επίκεντρο της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή Ήπειρος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ε, λοιπόν, αυτό το βάρος δεν μπορεί να πέσει μονομερώς στους ώμους μίας μικρής χώρας».

«Η Ελλάδα είναι στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Εμείς, εδώ, είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης και άρα οι άνθρωποι που έρχονται εδώ, είτε ως πρόσφυγες, είτε ως οικονομικοί μετανάστες, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, ότι δεν έρχονται για να μείνουν στη χώρα των συνόρων, έρχονται για να πάνε στο κέντρο».

«Είμαι πολύ καθαρός σε σχέση με αυτό που λέω και με αυτό που εννοώ. Η Ελλάδα, επαναλαμβάνω, ή θα βρίσκεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με υποχρεώσεις και δικαιώματα και αντιστοίχως υποχρεώσεις και δικαιώματα θα έχουν και οι άλλες χώρες κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή που δεν μπορεί να έχει μονάχα υποχρεώσεις και να μην έχει δικαιώματα, όπως επίσης και οι άλλες χώρες δεν μπορούν να έχουν μονάχα δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις. Εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας σε όλο το πλαίσιο το θεσμικό το ευρωπαϊκό. Πρέπει αυτές τις δεσμεύσεις να τις τηρήσουν και άλλες χώρες» είπε μεταξύ άλλων ο κ . Τσίπρας.

Αβραμόπουλος: To έγγραφο του Προέδρου Τουσκ είναι απαράδεκτο

Όπως δήλωσε σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόταση Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Στρασβούργο, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, «το έγγραφο που έδωσε ο Τουσκ είναι αντι-ευρωπαϊκό ενώ αρνείται και αγνοεί όλο το έργο που έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια. Και αυτό το έργο το έχουμε κάνει μαζί».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε ότι ρόλος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή ενότητα και αξίες. «Το έγγραφο αυτό υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος: την αρχή της αλληλεγγύης. Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη δε μπορεί να υπάρξει. Η αρχή αυτή διατυπώνεται στα κείμενα των ιδρυτικών Συνθηκών της Ένωσης. Η επιτυχία μας στη διαχείριση της μεταναστευτικής πρόκλησης δεν είναι επιτυχία μεμονωμένων κρατών-μελών. Είναι ευρωπαϊκή επιτυχία».

«Είναι το αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών και δράσεων μας: των Ευρωπαϊκών Θεσμών, των Ευρωπαϊκών Οργανισμών και όλων των Κρατών-Μελών. Επιπλέον, η προστασία των εξωτερικών μας συνόρων δεν αντιτίθεται, δεν είναι ασύμβατη με την υποχρέωσή μας να προστατεύουμε τους πρόσφυγες. Η προστασία των προσφύγων είναι ηθικό και νομικό καθήκον«» είπε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που πάρθηκαν μέχρι τώρα. «Πάνω από 32.000 άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι στιγμής– πάνω από το 90% των δικαιούχων. Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, η αλληλεγγύη δεν είναι επιλογή α λα καρτ. Προσωπικά, είμαι ικανοποιημένος που η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συζήτηση στη Σύνοδο, την οποία υιοθετήσαμε τη περασμένη εβδομάδα, έτυχε θετικής αποδοχής από όλα τα Κράτη-Μέλη». Ξεκαθάρισε ότι «δεν χτίζουμε μια Ευρώπη-φρούριο και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Διαφωνώ απολύτως με τη δήλωση ότι η μετεγκατάσταση ήταν αναποτελεσματική».

Κλείνοντας ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «Τα Κράτη-Μέλη αναγνωρίζουν το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ευρωπαϊκών Οργανισμών, και τα θετικά αποτελέσματα της ολιστικής μεταναστευτικής πολιτικής που έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόζουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία 3 χρόνια. Πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την ενότητά μας για να μην τροφοδοτούνται οι αντι-ευρωπαϊκές θέσεις».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι