ΑΝΑΛΥΣΗ

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ – Η διάσπαση πλανάται πάνω από Κουμουνδούρου

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ – Η διάσπαση πλανάται πάνω από Κουμουνδούρου, Σπύρος Γκουτζάνης

Νέο γύρο στην εσωκομματική αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τείνει να αποκτήσει χαρακτήρα εμφυλίου (με την διάσπαση να πλανάται) πυροδότησαν οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ή που κυκλοφορούν στο παρασκήνιο. Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκαλεί την αντιπαράθεση είναι ότι φέρνουν τον κ. Κασσελάκη να έχει την πρώτη θέση, ή έστω να είναι στην δεύτερη με μικρή διαφορά από την κ. Αχτσιόγλου.

Στην δημοσκόπηση του δημοσίευσε το militaire.gr ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να προηγείται της Έφης Αχτσιόγλου με 42,2% έναντι 34,1% και ακολουθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 9,4%, ο Νίκος Παππάς με 9,2% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 0,9%. Οι αντίπαλοί του θεώρησαν την δημοσιοποίηση unfair, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν κι άλλες δημοσκοπήσεις που δείχνουν καθαρό προβάδισμα της κ. Αχτσιόγλου, η οποία παραμένει φαβορί. Στα κομματικά παρασκήνια κυκλοφορεί ότι μία τέτοια δημοσκόπηση θα δει το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη.

Οι μετρήσεις με δεδομένο το ούτως ή άλλως χαμηλό ποσοστό προσέλευσης δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες. Αντανακλούν όμως το κλίμα που υπάρχει και θέλει τον κ. Κασσελάκη να είναι στις δύο πρώτες θέσεις και με βάσιμες πιθανότητες πια να κερδίσει την κούρσα. Ανεξάρτητα αν η “εισβολή” του στα κομματικά πράγματα θυμίζει “επιθετική εξαγορά επιχείρησης”, εμπνευσμένη από τον χώρο της οικονομίας από τον οποίο προέρχεται, ή εάν η καμπάνια του μοιάζει με κεραυνοβόλο πόλεμο, με πάντσερ τα social media και την επικοινωνία.

Η υποψηφιότητά του αναζωογόνησε μία υποτονική διαδικασία και προσέλκυσε την προσοχή της κοινωνίας που μέχρι τότε στεκόταν αδιάφορη. Εμφανίστηκε με “θράσος” ως ο αντίπαλος που μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη στο δικό του γήπεδο και με τα δικά του κριτήρια. Βέβαια, αυτό σηματοδοτεί προσχώρηση στο ιδεολογικό και αξιακό πλαίσιο του αντιπάλου –ίσως γι’ αυτό έκτοτε επαναλαμβάνει την σχέση του με την Αριστερά – ωστόσο προκάλεσε το ενδιαφέρον ενός κοινού που δεν θέλει άλλη ήττα.

Η παλιά φρουρά αντεπιτίθεται

Το ενδεχόμενο να χάσουν το κόμμα από τον “αλεξιπτωτιστή εξ Αμερικής”, όπως τον αποκαλούν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της “παλαιάς φρουράς”. Αυτή δεν περιορίστηκε στις επιθέσεις στο παρασκήνιο από καθοδηγούμενους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από στημένα δημοσιεύματα σε φιλικά sites, αλλά εκφράστηκε και δημοσίως.

Δεν ήταν μόνο ο Στέφανος Τζουμάκας, που άλλωστε ακολουθεί δική του πορεία, αλλά και ο Νίκος Φίλης επιτέθηκε στον κ. Κασσελάκη. Μείζονες διαστάσεις πήρε η αντιπαράθεση του Γιάννη Δραγασάκη με τον εξ Αμερικής υποψήφιο αρχηγό. Ο κ. Δραγασάκης έδειξε την προτίμησή του για την κ. Αχτσιόγλου, απαξιώνοντας εντελώς τον κ. Κασσελάκη. Στην συνέχεια υπήρξε απάντηση από τον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη που εμφανίστηκε ως συνεργάτης του κ. Κασσελάκη.

Ο κ. Μωραΐτης ανάρτησε ένα ποίημα του Γκάτσου («Με ένα μάτι με ένα δόντι και βαμμένα τα μαλλιά σκαρφαλώσαν οι γερόντοι στις πατρίδας τα σκαλιά…»). Αυτό ήταν αρκετό για να αντιδράσει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και να μαζευτούν 99 υπογραφές υπέρ του κ. Δραγασάκη και κατά του κ. Κασσελάκη. Μόνο που ο κ. Μωραΐτης με ανάρτησή του διευκρίνισε ότι δεν είναι συνεργάτης του κ. Κασσελάκη και ότι συνομιλεί μαζί του, όπως και με άλλους υποψηφίους.

Στην συνέχεια ακολούθησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που ζήτησε “συγγνώμη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ”, αποδοκιμάζοντας την επίσκεψη Κασσελάκη στην Μακρόνησο, την οποία συνόδεψε με ένα βίντεο που ανέβασε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social. Η απάντηση ήρθε μέσω του Παύλου Πολάκη, υποστηρικτή του Κασσελάκη, που ανέφερε δηκτικά πως ο Τσακαλώτος δεν “δικαιούται να ζητά συγγνώμη εκ μέρους του”!

Νέες ισορροπίες

Σε κάθε περίπτωση η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει κλονιστεί και το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν την επόμενη ημέρα θα είναι ενιαίο κόμμα, ή, όπως προαναφέραμε, θα υπάρξει διάσπαση και αποχωρήσεις (εξέλιξη την οποία η Όλγα Γεροβασίλή δεν χαρακτήρισε ως απαραίτητα αρνητική, υπενθυμίζοντας το 2015). Στην περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης στελέχη όπως ο κ. Φίλης, που εκφράστηκε εναντίον του, δύσκολα θα παραμείνουν στο κόμμα. Το εάν θα φύγει μόνος του ή θα τον διαγράψει ο κ. Κασσελάκης έχει μικρή σημασία.

Το ερώτημα αφορά και άλλα στελέχη της “ομάδας των 53” που τώρα στηρίζουν την κ. Αχτσιόγλου ή τον κ. Τσακαλώτο. Το να αποχωρήσουν για να διατηρήσουν με το δικό τους σχήμα μία ιδεολογική καθαρότητα, η οποία δεν είναι αρκετά ευρύχωρη για να περιλάβει τον κ. Κασσελάκη είναι πολύ πιθανό. Άλλωστε και επί προεδρίας Τσίπρα ήταν ένα ανοικτό ενδεχόμενο.

Ο κ. Κασσελάκης από την πλευρά του δεν αναφέρεται σε παρόμοια θέματα, εκτιμάται ωστόσο ότι δεν θα διστάσει να κάνει διαγραφές, προκειμένου να επιβάλλει την ηγεσία του καθώς μάλιστα θεωρείται από τους “ιδιοκτήτες” του ΣΥΡΙΖΑ “ξένο σώμα”. Για την κ. Αχτσιόγλου πάντως έχει δηλώσει ότι στην περίπτωση που κερδίσει θα της προτείνει να είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στην περίπτωση πάλι που χάσει έχει πει ότι θα παραμείνει στο κόμμα και θα προσφέρει τις υπηρεσίες και τις ιδέες του. Μέχρι πότε;

Όσο για την σχέση του με τον Νίκο Παππά, όπως αποκάλυψε το SLpress.gr είναι σε διαπραγμάτευση για συνεργασία ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο γύρο. Πάντως, η βασική ομάδα που επιτίθεται στον κ. Κασσελάκη έχει από παλιά αντιθέσεις και με τον κ. Παππά. Αντιθέσεις που επικαιροποιήθηκαν και πήραν πολιτική διάσταση μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των θέσεων του κ. Παππά για την διεύρυνση και κυρίως για τα ελληνοτουρκικά, θέσεις που θεωρήθηκαν “εθνικιστικές”. Σε σημείο μάλιστα που ο Βούτσης του έκανε και παρατήρηση.

Ποια Αριστερά;

Σε κάθε περίπτωση έχει κάνει τις επιλογές του, συνεργασία με τον Παππά και την Αχτσιόγλου, ενώ αδιαφορεί για τους υπόλοιπους. Ερώτημα είναι και τι θα πράξει η Αχτσιόγλου στην περίπτωση που κερδίσει, καθώς μέχρι τώρα ακολουθεί συνολικά μια εκστρατεία χαμηλών τόνων και αποφεύγει τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις με εξαίρεση τον Πολάκη, εναντίον του οποίου καταφέρθηκε –αν και δίχως να τον κατονομάσει– στην ομιλία της στο Συνέδριο. Δύσκολα όμως θα διαρρήξει τις σχέσεις της με την ομάδα που την στηρίζει για να συμπλεύσει με τους Κασσελάκη και Παππά.

Στην περίπτωση πάντως που εκλεγεί ο Κασσελάκης η διάσταση δεν θα περιορίζεται στα πρόσωπα, αλλά θα αφορά συνολικά το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο  Κασσελάκης να επισκέφθηκε την Μακρόνησο για να επιβεβαιώσει την αριστερή του ταυτότητα, ωστόσο είναι σαφές από τον τρόπο με τον οποίο μέχρι τώρα κινείται και από τον χαρακτήρα που έχει η καμπάνια του ότι αναφέρεται σε μία διαφορετική Αριστερά, ίσως αμερικανικού τύπου, που απέχει παρασάγκας από την αντίληψη των “53”.

Βέβαια, ημέρα με την ημέρα κάνει προσαρμογές, προσεγγίζοντας τον βασικό κορμό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση μένει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του και πώς αντιλαμβάνεται τη νέα Αριστερά που ευαγγελίζεται αφού μέχρι τώρα περιορίζεται σε γενικεύσεις και συμβολισμούς. Θολό πάντως είναι και το τι ποσοστό έχει η ευρύτερη Κεντροαριστερά μετά τις εκλογές του Ιουνίου, τι ποσοστό νέων ψηφοφόρων θα μπορούσε να προσελκύσει ένας νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Και εάν μία νέα κατάσταση –και δη υπό τον Κασσελάκη– θα είχε επιπτώσεις στο όμορο ΠΑΣΟΚ, στο εσωτερικό του οποίου ήδη υπάρχει προβληματισμός. Ο Κασσελάκης πάντως δηλώνει ότι ο ίδιος δεν θα κάνει καμία κίνηση διεμβολισμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι