Ένα ανώδυνο δίωρο για τον Μητσοτάκη η συνέντευξη Τύπου
13/09/2021Αποκλείοντας από την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη τους δημοσιογράφους από αντιπολιτευόμενα και μη ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός πέρασε ένα ανώδυνο, έως ευχάριστο, δίωρο την Κυριακή το μεσημέρι στο Βελλίδειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κάνει follow up στην κεντρική ομιλία του Σαββάτου και δεν επέτρεψε να του χαλάσουν τις καλές εντυπώσεις δύσκολες ερωτήσεις που πιθανώς θα του υπέβαλαν ανεξέλεγκτοι δημοσιογράφοι.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, το πέτυχε! Ο στόχος της φετινής παρουσίας στην ΔΕΘ ήταν να ανακοπεί η πτωτική πορεία του καλοκαιριού και να αρχίσει να ξεδιπλώνεται ένα νέο αφήγημα. Ενοχλητικές ερωτήσεις θα χαλούσαν τον σχεδιασμό και την εικόνα. Ο αποκλεισμός από τη δυνατότητα υποβολής ερώτησης δεν αφορά μόνο δημοσιογράφους ιστοσελίδων, για τις οποίες μπορεί να προβληθεί η δικαιολογία ότι είναι πολλές και δεν υπήρχε χρόνος για όλες. Αφορά και δημοσιογράφους εφημερίδων (“Δημοκρατία”, “Documento, “Εστία”), στους οποίους δεν δόθηκε το δικαίωμα ερώτησης.
Ενδιαφέρον έχει ότι ο “Ριζοσπάστης”, η εφημερίδα του ΚΚΕ, αρνήθηκε να υποβάλλει ερώτηση, προφανώς σε ένδειξη αποδοκιμασίας για τον τρόπο που είχε στηθεί η συνέντευξη. Η πρώτη ερώτηση σε αντιπολιτευόμενο μέσο ενημέρωσης, στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, δόθηκε μία ώρα και είκοσι λεπτά μετά την έναρξη της συνέντευξης. Η επόμενη ήταν στην “Αυγή”, στην οποία έδωσαν την προ τελευταία ερώτηση, προφανώς όταν έκριναν ότι και οι πλέον επίμονοι τηλεθεατές θα είχαν κλείσει τους δέκτες τους…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να μην αντέχει τον έλεγχο, την κριτική και τις δύσκολες ερωτήσεις. Χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό πριγκηπικής συμπεριφοράς και φοβικής στάσης. Μόνο που έτσι υποβαθμίζει περαιτέρω την δυσλειτουργική δημοκρατία μας. Το αν του αρέσει ένα μέσο ενημέρωσης είναι αδιάφορο. Είναι πρωθυπουργός και οφείλει να αντιμετωπίζει με ακριβοδίκαιο τρόπο όλα τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως όσα του ασκούν κριτική, ώστε για να μην μένουν σκιές για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.
«Δέχομαι επιθέσεις από τον Τσίπρα»
“Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται” λέει ο λαός κι αυτό πρέπει να είναι βασική αρχή σ’ ένα δημοκρατικό πολίτευμα σε ό,τι έχει να κάνει με τον έλεγχο της εξουσίας. Ακόμη και αν κάποιοι δημοσιογράφοι θα ήθελαν να υποβάλλουν ερωτήσεις π.χ. για το “πόθεν έσχες” του πρωθυπουργού, ή για κάποιο άλλο ενοχλητικό ζήτημα, γιατί έπρεπε να αποκλεισθούν;
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δεχθεί και είχε απαντήσει επανειλημμένως και αναλυτικά σε ερωτήσεις για την Δήμητρα Λιάνη, όταν ο αντιπολιτευόμενος Τύπος της εποχής τους βομβάρδιζε καθημερινά. Ο Τόνυ Μπλερ είχε δεχθεί ερώτηση για τη αύξηση του κύκλου εργασιών και για τις αμοιβές της συζύγου του, όταν ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός και βέβαια είχε απαντήσει. Προφανώς, είναι διαφορετικά τα μεγέθη. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την πρακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην φετινή συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και το πρωτοφανές: έδωσε την απάντηση που ήθελε, χωρίς να επιτρέψει να ακουστεί η ερώτηση. Είπε χαρακτηριστικά: «ας μην υπάρχει αμφιβολία, πίσω από τις επιθέσεις που δέχομαι ο ίδιος, η οικογένειά μου, η γυναίκα μου βρίσκεται ο κ. Τσίπρας». Ποιες είναι όμως οι επιθέσεις δεν διευκρίνισε. Προφανώς αναφερόταν στην υπόθεση του πόθεν έσχες του, με τα αμφιλεγόμενα περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία εφημερίδα και ακολούθως η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις.
Είναι όμως υποχρέωση των μέσων ενημέρωσης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ζητούν εξηγήσεις και υποχρέωση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να τις δίνουν, έστω και αν η κριτική που δέχονται είναι υπερβολική. Σε τελευταία ανάλυση είναι οι πολίτες που θα κρίνουν και τον πρωθυπουργό και την αντιπολίτευση. Το θέμα, πάντως, το έθεσε με τον προαναφερθέντα τρόπο ο ίδιος, απαντώντας σε περιγραφική ερώτηση. Η φράση “πόθεν έσχες” και “περιουσιακά στοιχεία”, όπως και άλλες ενοχλητικές, δεν ακούστηκαν πάντως στην αίθουσα. Κι αυτό δεν περιποιεί τιμή πρωτίστως στην κυβέρνηση, η οποία και ήταν ο μαέστρος στη χθεσινή “παράσταση”.