ΘΕΜΑ

Ένα μοναστήρι χρυσωρυχείο με οσμή πολιτικής

Ένα μοναστήρι χρυσωρυχείο με οσμή πολιτικής, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Κοινωνίες υποψιασμένες, καχύποπτες υπό την καλή έννοια, δεν πρέπει να σοκάρονται από αποκαλυπτήρια όπως αυτά που γίνονται για τη Μονή της επαρχίας Λευκωσίας.

Για να είμαι ειλικρινής, δε γνώριζα την ύπαρξη της Μονής Οσίου Αββακούμ μέχρι που άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα της ιστορίας και τα μεγάλα ρεζιλίκια. Το μοναστήρι ήταν όμως, όπως προκύπτει, δημοφιλές και προσέλκυε πολλούς καλοπροαίρετους ανθρώπους να την επισκεφθούν.

Τις εικόνες λαϊκής πανήγυρης με τις πωλήσεις πόσιμου νερού ως θαυματουργού(!), για “θαύματα” σε ασθενείς και τα όσα άλλα, θα μπορούσε να τις αντιμετωπίσει κανείς ως σκηνές φολκλόρ, αλλά δεν είναι. Τα… θαύματα γέμιζαν χρηματοκιβώτια, τα οποία μετά τη δημοσιοποίηση φαίνεται να μεταφέρθηκαν με βανάκια προς άλλες κατευθύνσεις.

Ένα μοναστήρι χρυσωρυχείο

Το τι θα γίνει στη συνέχεια, εξαρτάται από την πορεία των ερευνών, την εξέταση των καταγγελιών από την Ιερά Σύνοδο. Ο Αρχιεπίσκοπος, πάντως, έχει αντιδράσει αμέσως και οι διαδικασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί. Αυτό πρέπει να πιστωθεί στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος εγκαινίασε μια άλλη προσέγγιση για τέτοια φαινόμενα που δεν πρέπει να έχουν σχέση με την Εκκλησία. Η άλλη παράμετρος είναι οι αστυνομικές έρευνες που έχουν ξεκινήσει μετά από καταγγελία που έγινε, αν και θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχαν αρχίσει.

Όπως για παράδειγμα, στο ενδεχόμενο να γινόταν ξέπλυμα χρήματος. Το ζητούμενο σε σχέση με τις έρευνες αυτές, είναι κατά πόσο θα μπορέσει η Αστυνομία να εξασφαλίσει όλα τα στοιχεία, να μη… χαθούν κάποια στη διαδρομή και πρωτίστως μέσα από την έρευνα να μην ξεφύγει κανείς. Σημειώνεται τούτο, επειδή μέσα από αυτό τον πανζουρλισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακούγονται πολλά ονόματα να κυκλοφορούν στα πέριξ και στα ενδότερα της Μονής. Για το νόμο δεν υπάρχει άβατο κι αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν στην Αστυνομία.

Πολιτική διάσταση

Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει και η πολιτική διάσταση. Για μέρες κυκλοφορούσε στη δημόσια σφαίρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ένας πολιτικός αρχηγός ήταν μεταξύ των κουκουλοφόρων. Το θέμα κυκλοφόρησε ευρέως και προφανώς προκάλεσε συζητήσεις και γινόντουσαν σενάρια για το ποιος ήταν και γιατί βρισκόταν εκεί.

Μέχρι που ρωτήθηκε από τον “Αντένα” κι άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρήστος Χρήστου. Δεν ήταν, είπε, στη Μονή του Οσίου Αββακούμ εκείνο το βράδυ αλλά στην Μητρόπολη Ταμασού. Και γιατί ήταν εκεί; Υπό την ιδιότητα, όπως εξήγησε, του θρονικού επιτρόπου της Μητρόπολης! Και υπό την ιδιότητά του αυτή ήταν μάρτυρας στη διαδικασία εξέτασης εκ μέρους της Μητρόπολης όσων αφορούν και όσων εμπλέκονται με την υπόθεση της Μονής.

Και ήταν και μάρτυρας κατά την καταμέτρηση των χρημάτων τα οποία μεταφέρθηκαν από την Μονή στην Μητρόπολη. Αυτά ως θρονικός επίτροπος! Ανέφερε ακόμη πως δεν γνωρίζει για τους κουκουλοφόρους, γιατί δεν ήταν στη Μονή το βράδυ της Τρίτης. Δεν είναι προφανώς αρμοδιότητα των θρονικών οι κουκουλοφόροι.

Το τι παρακολουθούμε είναι απίστευτο. Ο αρχηγός ενός κόμματος, του ακροδεξιού ΕΛΑΜ στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι θρονικός επίτροπος και ήταν στην καταμέτρηση χρημάτων ενώ την ίδια ώρα, όπως μαθαίνουμε, οι κουκουλοφόροι, που βρισκόντουσαν στη Μονή, είναι “ορφανοί”. Είδαν φως και μπήκαν; Ή έγινε “θαύμα” και εμφανίστηκαν εκεί την κρίσιμη ώρα για τη Μονή και τη Μητρόπολη; Όλα μπορούν να συμβούν σε αυτό τον τόπο. Και η ζωή συνεχίζεται μέχρι να ακούσουμε κι άλλα, κι άλλα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι