Ένα σκάνδαλο χωρίς ενόχους!
16/03/2019Το αλάθητο το αποποιήθηκε και ο Πάπας της Ρώμης, φαίνεται όμως το μήνυμα του δεν είχε αποδέκτες στη Λευκωσία. Γιατί ως γνωστό, στη νήσο Κύπρο, λάθη εντοπίζονται στους άλλους, όλους τους υπόλοιπους και μόνο. Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό όσο περνά ο καιρός τόσο θα επιχειρείται από το κυβερνητικό στρατόπεδο να απαξιώνεται. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παλιάς κοπής πολιτικός, κάθε φορά που αναφέρεται δημόσια στο πόρισμα το ψαλιδίζει βαθμηδόν.
Τι είπε, όμως, αφήνοντας άφωνο το ακροατήριο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου; Για να αμφισβητήσει το αλάθητο των πορισμάτων, έδωσε ως παράδειγμα την περίπτωση της άτυχης Πετράνα Μίλκοβα, που κατασπαράχθηκε από σκύλο τον Φεβρουάριο του 2018. Είπε πως τέσσερις ιατροδικαστές αποφάνθηκαν λάθος. Ειπώθηκε τότε πως είχε κατατεμαχιστεί από τράκτορ ή είχε δολοφονηθεί στη Γεροσκήπου. «Ήτο περιφρόνηση της ιατροδικαστικής ή των θεσμών;», διερωτήθηκε για να προσθέσει πως ναι μεν για τον Συνεργατισμό έκανε η Επιτροπή «αξιολογότατη δουλειά…», όμως δεν έχει ευθύνη ο υπουργός! Συνεπώς, έγινε καλή δουλειά μέχρι το σημείο που άγγιξαν την Κυβέρνησή του οι ευθύνες.
Ο νυν Πρόεδρος, λάβρος και ανένδοτος ενόσω βρισκόταν στην αντιπολίτευση, τώρα που κυβερνά ακολουθεί τους προκατόχους του. Δεν φταίει, δεν αναγνωρίζει λάθη και προστατεύει συνεργάτες του, για να προστατευτεί και ο ίδιος. Διότι ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σώθηκε για να σωθούν όλοι τους. Την ίδια ώρα, παρακολουθούμε σε επανάληψη το ίδιο έργο. Ο απροσανατολισμός περνά μέσα από διαρροές και επαναφορά ξαναζεσταμένων φαγητών. Τα κόκκινα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων δεν είναι τωρινό θέμα. Είναι πρόβλημα; Ασφαλώς. Αλλά το να πέφτουν ονόματα σποραδικά, συστηματικά ξεχνιούνται οι μεγάλες ευθύνες. Έτσι προφανώς νομίζουν.
Στην αντίπερα όχθη, στην αντιπολίτευση, οι αντιδράσεις διαφοροποιούνται αναλόγως πόσο λερωμένη είναι η φωλιά τους. Άλλοι πολλά, άλλοι λιγότερο, ενώ υπάρχουν και μη εμπλεκόμενοι. Ο Συνεργατισμός δεν έκλεισε μόνο λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Αυτοί ελέγχονται ηθικά και δεοντολογικά και όσοι έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης πρέπει να εκτεθούν και κανονικά να εκτροχιαστούν από την πολιτική. Αυτό, όμως, δεν πρόκειται να γίνει καθώς τους ενώνει μια σιωπηρή συνεννόηση και ανοχή. Τίποτε δεν πρόκειται να πάθουν καθώς οι πολίτες παραμένουν απαθείς, αν και μουρμουρούν.
Ο Συνεργατισμός έκλεισε επειδή του φορτώθηκαν παθογένειες που δεν του ανήκαν. Του φορτώθηκε η πελατειακή σχέση του κομματικού συστήματος. Οι τέως κυβερνώντες, οι οποίοι είχαν την ίδια συμπεριφορά όταν εκδόθηκε το πόρισμα για τη φονική έκρηξη για το Μαρί, δεν έχουν αναστολές ούτε κοκκινίζουν όταν κατηγορούν τους νυν που πράττουν το ίδιο με αυτούς σήμερα.
Όσον δε αφορά τον Συνεργατισμό νομιμοποιούνται να ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι είχε την ευθύνη στην τελική φάση της κατάρρευσης. Δεν μπορούν, όμως, να φωνάζουν για τον Συνεργατισμό χωρίς να κάνουν αυτοκριτική. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν πως το πολιτικό σύστημα έχει φθάσει στον πάτο. Τι περιμένεις, όμως, από «εργατοπατέρες», που έβαλαν χέρι σε ταμείο συντάξεων εργαζομένων; Ο μοναδικός τρόπος να αλλάξεις την πραγματικότητα είναι πρώτα να τη δεις. Και, δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα υπάρχει χαμηλή αυτογνωσία, δεν αναγνωρίζονται τα προβλήματα, έστω και εάν σκοντάφτουμε σε αυτά.
ΣΗΜ.: Εάν ο Χάρης Γεωργιάδης με τη δική του επιχειρηματολογία, όπως την παρουσίασε, είτε κανείς διαφωνεί μαζί του είτε όχι, έκανε τη δήλωση μετά την έκδοση του πορίσματος και παραιτείτο αμέσως, θα κρινόταν θετικά. Τώρα, απορρίπτει το πόρισμα και δηλώνει ότι θα φύγει όταν και όποτε αποφασίσει αυτός και όχι η κυρία ευθιξία…