ΑΝΑΛΥΣΗ

Ένας απολογισμός της διπλωματίας του Κυριάκου…

Ένας απολογισμός της διπλωματίας του Κυριάκου... Σάββας Παυλίδης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί σχετικά με τη πολιτική και τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη γύρω από τις πρωτοφανείς εξελίξεις που διαδραματίζονται σε διεθνές επίπεδο.

Συγκεκριμένα η χώρα μας απλώς παρακολουθεί το ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές σκηνικό – από τον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν ως την ένταση στα στενά του Ορμούζ – χωρίς να προτάσσει δική της φωνή ή πρωτοβουλία. Η έλλειψη ενεργού ρόλου αφαιρεί από την Αθήνα τον τίτλο της “διπλωματικά αναβαθμισμένης” που επεδίωξε το Μέγαρο Μαξίμου μετά το 2019, με αποτέλεσμα ένα ακόμα κυβερνητικό επιχείρημα να καταρρέει.

Την ώρα λοιπόν που οι “ισχυροί” αντιπαρατίθενται στο διπλωματικό πεδίο της Μέσης Ανατολής, η Αθήνα περιορίζεται σε δελτία Τύπου και ερμηνείες τρίτων. Δεν υιοθετεί θέση, δεν αναλαμβάνει διπλωματική πρωτοβουλία, δεν εκπλήσσει με νέα βήματα.

Το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα ότι η Ελλάδα σήμερα έχει αυξημένη επιρροή και ευρωπαϊκή-διατλαντική βαρύτητα, βυθίζεται με τον χαρακτηριστικότερο των τρόπων, καθώς στη πράξη, η χώρα φαίνεται απλώς θεατής, αναζητώντας τα διεθνή γεγονότα μετά από αυτά και όχι μπροστά από αυτά.

Στην αντίπερα όχθη συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι παρούσα – και μάλιστα σε ρόλο διαμεσολαβητή. Από το Ιράν και τη Ρωσία ως την Κύπρο και την Ουκρανία, η Άγκυρα συνδιαλέγεται με τους ισχυρούς. Εύλογα λοιπόν δημιουργείται ένας πολύ έντονος προβληματισμός ότι η Τουρκία κερδίζει το γεωπολιτικό προβάδισμα, ενώ η ελληνική διπλωματία αδυνατεί να αντιπαρατεθεί με ίδια δυναμική.

Σε πιο ”φρέσκα” νέα, η ”κυβέρνηση” της Ανατολικής Λιβύης προβαίνει σε απειλές με δικές της ”έρευνες” στην περιοχή των Οικοπέδων νοτίως της Κρήτης, δημιουργώντας στο σημείο εκείνο ένα νέο ”μέτωπο”, την στιγμή που διατηρείται αυτό με την Τρίπολη, για το οποίο οφείλει η κυβέρνηση να κινητοποιηθεί εγκαίρως.

Βολές για Γεραπετρίτη

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως “πληθαίνουν” εντός της Πειραιώς οι φωνές που χαρακτηρίζουν εντελώς αχρείαστη και ανούσια την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από τις εκλογές του 2023. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αντιμετωπίζεται πλέον από αρκετούς ως ένα πρόσωπο που δε διαθέτει το απαραίτητο εκτόπισμα ώστε να εκπροσωπεί διπλωματικά τη χώρα εν μέσω τέτοιου είδους και έντασης εξελίξεων. Ειδικότερα όταν μπαίνει στη “ζυγαριά” με τον προκάτοχο του, Νίκο Δένδια.

Ωστόσο αυτό που γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι πως η επιλογή Γεραπετρίτη ήταν αποτέλεσμα της διάθεσης του Μαξίμου να λάβει θέση στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας κάποιος ο οποίος να μπορεί να επηρεάζεται ευκολότερα από το πρωθυπουργικό γραφείο. Εν ολίγοις μοιάζει πασιφανές πως ο “πραγματικός” υπουργός Εξωτερικών είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κοινοβουλευτικούς κύκλους της Νέας Δημοκρατίας, στελέχη που κάποτε στήριζαν την εξωτερική στρατηγική της κυβέρνησης, σήμερα αντιδρούν. Μάλιστα δεν διστάζουν να τονίσουν ότι η κριτική του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά για το “κούρεμα” του διπλωματικού ρόλου της χώρας, δεν ήταν υπερβολή, αλλά προειδοποίηση.

Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πως αν συνεχιστεί η εν λόγω ”παθητική στάση” της κυβέρνησης σε διπλωματικό επίπεδο, τόσο συντόμως τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ, θα δουν τα ποσοστά τους σταδιακά να αυξάνονται….

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

καλη η κριτικη, χωρις να πρωτεινο κατι αλλο? π.χ να βγουν τα πλοια στο αιγαιο με οτι συμαινει γιατι μαλλον η δεν λυνη τιποτα

η κατακλείδα δείχνει πόσο στην κοσμάρα τους (αν όχι κανονονικότατοι προδότες) είναι εκεί στη ΝΔ του Μητσοτάκη. Το μόνο άγχος τους είναι μην αυξηθούν τα ποσοστά της…και καλά ακροδεξιάς! Όχι η καταστροφή της χώρας και του έθνους μας.

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx