Ένας εφ’ όλης της ύλης προεκλογικός Μητσοτάκης

Μάχη των εντυπώσεων και της εξέδρας - Παγιωμένο προβάδισμα της ΝΔ, Νεφέλη Λυγερού

Ευρεία νίκη στις ευρωεκλογές που θα τελειώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα επισπεύσει εξελίξεις και θα προδικάσει το αποτέλεσμα και των εθνικών εκλογών, περιέγραψε σαν στόχο του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Open και στην Έλλη Στάη.  Αποδέχθηκε ότι στόχος του είναι η αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξει συμμαχίες, δείχνοντας προς την κατεύθυνση του ΚΙΝΑΛ, αφου απέκλεισε το ενδεχόμενο ευρείας κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της κ. Γεννηματά περί “παλινόρθωσης της δεξιάς”, ο κ. Μητσοτάκης προσεκτικά, αφενός τις χαρακτήρισε “παρωχημένες και ρετρό”, και αφετέρου επέσεισε τον κίνδυνο να γίνουν εκλογές με απλή αναλογική που κατά την άποψή του θα βάλλει όλους προ των ιστορικών ευθυνών τους και σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί αφού θα βάλλει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ στο παιχνίδι. 

Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ισορροπήσει στο Μακεδονικό. Απέρριψε την θέση ότι “η Μακεδονία είναι μία και ελληνική”, την οποία διατύπωσε ο Αντώνης Σαμαράς και ενστερνίζεται η πλειονότητα των βουλευτών και των στελεχών του κόμματός του, επανέλαβε ότι γεωγραφικά είναι μεγαλύτερη ωστόσο “ως brand, ως εθνική συνείδηση είναι ελληνική”. Επανέλαβε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός νέου διχασμού με την ανακίνηση ζητήματος μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος μάλιστα στον πατέρα του, εκτίμησε (!) ότι θα απέρριπτε την Συμφωνία των Πρεσπών γιατί “ήταν ο πρώτος ο οποίος έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η χώρα έχει ήδη μία θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκτήσει μία δεύτερη εθνική μειονότητα, μακεδονική μειονότητα στην βόρεια Ελλάδα. Αυτό ήταν το μεγάλο άγχος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη”. 

Στα ελληνοτουρκικά, παρέμεινε εγκλωβισμένος στο δόγμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας την οποία πλέον έχει απορρίψει και η Τουρκία και η Ευρώπη και εξέφρασε διαφωνία και με τον Μάνφρεντ Βέμπερ: “Δεν συμφωνώ με την άποψη του κ. Weber  για την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Θεωρώ ότι είναι μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις της Ευρώπης. Πρέπει επομένως να αναζητήσουμε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία. Η άμεση διακοπή όμως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα με βρει αντίθετο”. 

Ξεκίνησα από πλεονεκτική θέση

Ίσως τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του κ. Μητσοτάκη ήταν όταν απάντησε για την οικογενειακή του προέλευση και για την προέλευση του Πέτρου Κόκκαλη. Για την δική του προέλευση είπε ότι “ναι, ξεκίνησα από μία θέση πλεονεκτική. Δεν το αμφισβήτησα ποτέ, αλλά νομίζω ότι έχουν πια γνωρίσει τον άνθρωπο Κυριάκο. Γνωρίζουν τι θέλω να κάνω. Είμαι υπερήφανος για την οικογένειά μου, εξαιρετικά περήφανος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για όλα όσα προσέφερε, για όλα όσα μου δίδαξε, αλλά πιστεύω ότι πια είμαι ένας συνειδητοποιημένος πολιτικός, ώριμος, με πολύ διάθεση να προσφέρω….Είχα μία εύκολη πρώτη εκλογή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Μετά δεν μου χαρίστηκε κάτι όμως. Και όταν κατέβηκα να διεκδικήσω την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, δεν ήμουνα το φαβορί. Δεν μου προσέφερε κάποιος το Κόμμα στο πιάτο...”.

Επέμεινε στις αιτιάσεις του εναντίον του Πέτρου Κόκκαλη μιλώντας για συμβολισμούς με την διαπλοκή: “Έχετε καμιά αμφιβολία ότι οι συμβολισμοί εδώ δεν έχουν τη σημασία τους;  Και έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι ο κ. Κόκκαλης επιλέγει διότι λέγεται Κόκκαλης και ότι αν λεγόταν Παπαδόπουλος δεν θα ήταν στο ευρωψηφοδέλτιο; Ας είμαστε σοβαροί τώρα, μην κοροϊδευόμαστε. Μια συνειδητή επιλογή του κ. Τσίπρα για λόγους που μόνο ο ίδιος μπορεί να γνωρίζει. Εγώ στέκομαι  όχι στο πρόσωπο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, αλλά στο συμβολισμό του ονόματος.  Όλοι λοιπόν κάνουν τις επιλογές τους και όλοι θα κριθούν για αυτές”.

Φυσικά, τάχθηκε κατά της υποψηφιότητας για Νόμπελ του Αλέξη Τσίπρα ακόμη και για το προσφυγικό και επιπλέον τον χαρακτήρισε τον μνημονιακότερο των μνημονιακών πρωθυπουργών (ωσάν ο ίδιος να ήταν κατά των μνημονίων). 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι