ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ενστάσεις για το ελληνογαλλικό σύμφωνο από το ΣΥΡΙΖΑ

Το εθνικό χαρτί παίζει ο Μητσοτάκης – Αυτογκόλ του Γ. Τσίπρα, Σπύρος Γκουτζάνης

Στις ενστάσεις πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα αρχικά ερωτήματα που είχε διατυπώσει για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Ερωτήματα για τη συμφωνία έθεσε και το ΚΙΝΑΛ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε όμως σήμερα ένα βήμα παραπάνω, ζητώντας αλλαγές ή διευκρινίσεις για να την ψηφίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης  Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει, μέχρι την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, ώστε να υπάρξουν διορθώσεις στην διατύπωση των άρθρων 2 και 18. Πρόκειται για τα άρθρα, που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο (άρθρο 2) και προβλέπουν την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ (άρθρο 18).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην εισήγησή του, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ότι κατηγόρησε και πάλι τον πρωθυπουργό πως με τις «παλινωδίες» του έχουν ξοδευτεί πολλά δις σε εξοπλισμούς που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων ή της Βουλής. Τον κατηγόρησε επίσης ότι έφερε τελικά, με μεγάλη καθυστέρηση, μια Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, την οποία χαρακτήρισε «βιαστική και προχειρογραμμένη».

Οι ενστάσεις του Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η δική του κυβέρνηση ήταν που έβαλε, από το 2015, τις βάσεις για τη στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας. Σε ό,τι αφορά δε τις φρεγάτες “Μπελχάρα” σημείωσε ότι και πάλι η δική του κυβέρνηση ήταν που ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις, το 2018, στη βάση των εισηγήσεων του ΓΕΝ.

Υποστήριξε, ωστόσο, δύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η κυβέρνησή του δεν θα έφερνε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που «θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας» ούτε μια συμφωνία που «θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ».

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση, ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή, να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρότεινε η διατύπωση των συγκεκριμένων άρθρων «είτε να αλλάξει είτε, έστω, να υπάρξει σαφής διευκρίνιση». Για το πρώτο, την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας. Για το δεύτερο, με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

Τι θα κάνουν τα κόμματα

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ότι είπε πως σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία και η κυβέρνηση θα «αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας». Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε αρχικά θετικά στη Συμφωνία, παρότι έθεσε ερωτήματα σχετικά με το κόστος και τις προτεραιότητες, κάνοντας μάλιστα λόγο και για «έλεγχο μέχρι το τελευταίο ευρώ».

Ερωτήματα σχετικά με την καθυστέρηση υπογραφής της Συμφωνία, και κυρίως γιατί αυτό δεν έγινε το περασμένο καλοκαίρι έθεσε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είναι γνωστό, ζήτησε εξαρχής από τον πρόεδρο της Βουλής να δρομολογήσει τη διαδικασία, ώστε να ενημερωθούν τα κόμματα και οι βουλευτές.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η ενημέρωση ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 5 Οκτωβρίου. Το απόγευμα της Παρασκευής η Συμφωνία κατατέθηκε στη Βουλή και την Τρίτη έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ενώ την Πέμπτη θα έρθει για ψήφιση στην Ολομέλεια. Η κυβέρνηση περιμένει να υπάρξει διακομματική στήριξη. Αυτό, ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, καθώς μετά την αρνητική τοποθέτηση του ΜέΡΑ25, ζήτημα βάζει πλέον και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι