Ένταση όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της η Γεροβασίλη
24/02/2024Την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει τον Στέφανο Κασσελάκη στη αναμέτρηση για τη ηγεσία του κόμματος εξέφρασε η Όλγα Γεροβασίλη σε μία έντονη ομιλία που σημαδεύτηκε από αποδοκιμασίες των οπαδών του Στεφάνου Κασσελάκη.
Είπε χαρακτηριστικά: «Στην πρόσκληση του Προέδρου απαντώ: Δηλώνω παρούσα. Ως υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό επιβάλει το αίσθημα ευθύνης μου απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Απέναντι στον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Απέναντι στην ιστορία του χώρου μας και στους αγώνες που δώσαμε μαζί. Δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη. Ούτε στα πιο δύσκολα».
Απευθυνόμενη προς τον Στέφανο Κασσελάκη είπε: «Πρόεδρε, δεν αγαπάς τα μέλη περισσότερο από όλους εμάς. Είμαι εδώ και 12 χρόνια βουλευτής σε μια εκλογική περιφέρεια που ήταν κάστρο της Δεξιάς. Έμαθα σε όλη μου τη διαδρομή να δίνω αγώνες. Πολλούς αγώνες. Στα κινήματα, στην αυτοδιοίκηση, στη Βουλή, στην κυβέρνηση. Παντού» είπε στρεφόμενη προς τον Στέφανο Κασσελάκη, που καθόταν στην πρώτη σειρά του Συνεδρίου, προκαλώντας εκ νέου αντιδράσεις και αποδοκιμασίες, ενώ χρειάστηκε νέα παρέμβαση από τον Παναγιώτη Ρήγα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
«Από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό κόμμα. Και έδωσα μάχη για να μεγαλώσει. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Και δεν εξέλαβα ποτέ την ψήφο των πολιτών ως “λευκή επιταγή”. Και σήμερα, αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή, δηλώνω παρούσα. Για να σταματήσει η κατηφόρα. Για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Για να γίνει ξανά η Μεγάλη Αριστερά. Για να γίνει ξανά ο προοδευτικός χώρος πρωταγωνιστής», συνέχισε.
Άσκησε κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας ότι το κόμμα δεν έχει συνέπεια και αξιοπιστία και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε κατά την άποψή μου δύο πράγματα:
1. Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Με σαφείς προτεραιότητες και στόχους. Να μην “τσαλαβουτάμε” καθημερινά από εδώ και από εκεί και στο τέλος να μην μένει τίποτα στον κόσμο. Να σταματήσουν τα λάθη που μας κοστίζουν ακριβά. Πόση ανοχή ακόμη θα δείξουμε στα λάθη; Και είναι άλλο τα λάθη της απειρίας και άλλο τα λάθη της αλαζονείας.
Να σταματήσουμε να λέμε τη μία ημέρα το ένα και την άλλη μέρα το αντίθετο. Να σταματήσουμε να δεσμευόμαστε για πράγματα που σε λίγες ημέρες ή τα ξεχνάμε ή τα αναιρούμε. Καλή και χρήσιμη η επικοινωνία. Ναι. Αλλά μόνο η επικοινωνία δεν φτάνει. Η επικοινωνία πρέπει να υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο. Όχι να το υποκαθιστά.
2. Το δεύτερο που χρειαζόμαστε είναι μια συγκροτημένη πολιτική λειτουργία. Από την κορυφή ως τη βάση του κόμματος. Και συγκροτημένη πολιτική λειτουργία σημαίνει αρχές. Ιδεολογικές και Καταστατικές αρχές. Που θα τις υπηρετούμε όλες και όλοι. Του Προέδρου συμπεριλαμβανομένου».
Συνεχίζοντας την κριτική ανέφερε: «Ο ρόλος του Προέδρου είναι να ενώνει. Να συνθέτει, όχι να διχάζει. Να πείθει, όχι να απειλεί. Να ρίχνει γέφυρες, όχι να υψώνει τείχη. Να αγκαλιάζει, όχι να απομακρύνει. Μα πάνω από όλα, ο ρόλος του Προέδρου είναι να μεγαλώνει το κόμμα. Να προσθέτει δυνάμεις, όχι να αφαιρεί. Και αυτός ο ρόλος είναι ακόμη πιο κρίσιμος στα πολυσυλλεκτικά κόμματα διακυβέρνησης. Το “νέο” δεν είναι ο μεσσιανισμός. Οι “Μεσσίες” είναι το παλιό».
Μόλις η Όλγα Γεροβασίλη ολοκλήρωσε την ομιλία της, αιφνιδιαστικά ο κ. Κασσελάκης σηκώθηκε από τη θέση του, ανέβηκε στο βήμα και χαιρέτισε την συνυποψήφιά του. Μάλιστα δήλωσε πως δεσμεύεται να μείνει στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος και πρόσθεσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 10 Μαρτίου και με ψηφιακή συμμετοχή.
Καλοσωρίζω την αντιπρόεδρο της Βουλής, το ιστορικό στέλεχος, είπε στην αρχή της σύντομης παρέμβασής του. «Δεσμεύομαι ενώπιον όλων σας ότι εγώ θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Δεσμεύομαι ότι εγώ θα δουλέψω για το κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ανεξαρτήτως βουλευτικής καρέκλας», είπε στη συνέχεια.
Επισήμανε ακόμη: «Δεσμεύομαι ότι την επομένη των εκλογών θα προσκαλέσω και την αντιπρόεδρο της Βουλής και την ομάδα της να φέρουμε τις καταστατικές αλλαγές που χρειαζόμαστε.Να ξέρουν όλοι πως το τέλος της ημέρας η αλήθεια θα κερδίσει».
Όσο για την αναμέτρηση, στην οποία επιμένει ο κ. Κασσελάκης, τόνισε ότι θα γίνουν στις 10 Μαρτίου και ότι «θα πάμε υβριδικά για να έχουμε την μέγιστη δυνατή συμμετοχή.Και προφανώς αυτή είναι η εισήγησή μου προς το Συνέδριο την οποία θα ακολουθήσει».
Γεροβασίλη: «Ο κ. Κασσελάκης παρέλειψε το καταστατικό…»
«Εκλογή αρχηγού όπως ακριβώς προβλέπει το καταστατικό του κόμματος», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους.
Η κ. Γεροβασίλη άφησε μία αιχμή κατά του προέδρου λέγοντας ότι «στην δική του σύντομη απάντηση στην ομιλία της έκανε μία παράλειψη δεν είπε ότι η εκλογή θα γίνει όπως προβλέπει το καταστατικό, όπως έγινε και στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα και στην συνέχεια του ιδίου του κ. Κασσελάκη».
Ακολούθως εξήγησε ότι «το καταστατικό προβλέπει ότι η εκλογή αρχηγού γίνεται έναν μήνα μετά την προκήρυξη και ότι θα γίνει με κάλπη».
Σημειώνεται ότι ο κ. Κασσελάκης έχει πει για εκλογή στις 10 Μαρτίου και ότι θα γίνει με υβριδικό σύστημα, δηλαδή και με κάλπη και ψηφιακά. Η κ. Γεροβασίλη είπε ακόμη ότι το Συνέδριο θα αποφασίσει αύριο για το αν τελικά θα γίνει η εκλογή αρχηγού.
Πρόσθεσε όμως ότι «το Συνέδριο δεν είναι καταστατικό και δεν μπορεί να αλλάξει την διαδικασία εκλογής- δηλαδή το διάστημα του ενός μήνα και ότι γίνεται με κάλπη.
Όσο για την δέσμευση που ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης την επομένη της εκλογής να παραμείνει στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος σχολίασε «δεν θεωρώ αναγκαίο να απαντήσω στα αυτονόητα. Το εγγυάται η πορεία μου στην παράταξη».
Λάθος να πάμε σε εσωκομματικές εκλογές πριν την ευρωκάλπη λέει ο Τσίπρας
Είναι λάθος να πάμε σε εσωκομματική εκλογική διαδικασία λίγο πριν τις ευρωεκλογές, είπε ο Γιώργος Τσίπρας αν και άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη.
Είπε ακόμη στην ομιλία του: «Ο Αλέξης Τσίπρας που έπρεπε να είναι εδώ σήμερα είπε ότι ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκκης έθεσε καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Και τι απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης; Να πάμε σε νέες εσωκομματικές εκλογές μετά από πέντε μήνες.
Είναι λάθος που έθεσε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του ο κ. Κασσελάκης και είναι λάθος που του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας ότι ορθά πάει σε εσωκομματική εκλογή. Εδώ και πέντε μήνες χάνουμε έδαφος, η έλλειψη σοβαρότητας και αξιοπιστίας που προϋπήρχε μεγαλώνει.
Είναι κρίσιμο αν θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές. Το τελευταίο δίμηνο όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε αντιμέτωπη με τα περισσότερα μέτωπα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει και δεν ανακτά δυναμική.
Η πρώτη ευθύνη για τα λάθη και τα στραβά την έχει ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως παλαιότερα την είχε ο Αλέξης Τσίπρας και ακόμη περισσότερο γιατί αποφασίζει μόνος του. Μην μπερδεύουμε την δυναμική του Στέφανου Κασσελάκη στο κόμμα με την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία».
Ο Γιώργος Τσίπρας περιέγραψε μία χαμηλή πτήση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και πρόσθεσε ότι «φταίει ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική λειτουργία στο κόμμα.
Ο πρόεδρος τους τελευταίους μήνες αποφασίζει μόνος του. Υπήρξε υπονόμευση; Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν υπήρξε καμία υπονόμευση. Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών και των μελών στήριξαν τον Στέφανος Κασσελάκη και δεν υπήρξε έλλειμμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Αντίθετα δεν υπήρξε καμία εμπιστοσύνη του προέδρου προς τα στελέχη. Ο ίδιος επέλεξε να απομακρυνθεί από τα στελέχη του κόμματος».
Κλείνοντας πρότεινε να αποφασίσει το Συνέδριο «να πάμε συντεταγμένα να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών με τον Στέφανο Κασσελάκη» και συντάχθηκε με την πρόταση του Νίκου Παππά και του Σωκράτη Φάμελλου.
Ρήγας: Να διασφαλίσουμε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ
Την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να υπερβεί την κρίση του με ενότητα υπογράμμισε ο Πάνος Ρήγας και πρόσθεσε ότι εκείνο που προέχει είναι να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στα αιτήματα της κοινωνίας που διαμαρτύρεται απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Είπε ακόμη: «Το κόμμα είναι διάτρητο βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης πράγματα που προσβάλουν όλους. Για να ξεπεραστεί η κρίση πρέπει να τελειώσει το Συνέδριο με αποφάσεις.
Σε ότι αφορά τον μετασχηματισμό του κόμματος, τα μέλη να έχουν συμμετοχή και ρόλο. Οι ανάγκες είναι υπαρκτές. Το πυραμιδικό κόμμα έχει τελειώσει. Είναι ανάγκη να ενεργοποιήσουμε τα κοινωνικά δίκτυα.
Προσωπικές διαδρομές και επιλογές δεν μπορούν να υπάρχουν στο κόμμα. Οι αποχωρήσαντες μετά την επικράτηση Κασσελάκη δεν απάντησαν πολιτικά αλλά με προσωπικές στρατηγικές. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για την ενότητα.
Καμία ρευστοποίηση και καμία επιδίωξη διάλυσης του κόμματος όπως πολλοί επιχειρούν. Σε όποια εκλογή προέδρου πρέπει να υποσχεθούμε ότι την επόμενη ημέρα δεν θα πράξουμε αυτό που έκαναν κάποιοι που έχασαν και έφυγαν».
Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί ξανά να κυβερνήσει αν ανασυγκροτηθεί
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί ξανά να κυβερνήσει αν ανασυγκροτηθεί, αν δώσει απαντήσεις, αν μιλήσει για το μέλλον, αν παράξει πολιτική. Και μπορούμε και ξέρουμε και θέλουμε», τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης επικαλούμενος τη «μεγάλη παρακαταθήκη» και την «ιστορική τομή» της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
«Θα κάνουμε όλοι μαζί ξανά μεγάλο τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, σχολιάζοντας πως «ο λόγος που είμαστε εδώ», κάποιοι από παλιότερα και κάποιοι από πιο πρόσφατα, «έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Αλέξης Τσίπρας».
«’Αρα είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε οφείλουμε σεβασμό και στα λόγια και σε όλα και όχι υποδείξεις, όχι να σηκώνουμε το δάχτυλο. Και χαμηλούς τόνους, όχι αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα στις ομιλίες». «Αγάπη, συντροφικότητα, αλληλεγγύη, εξωστρέφεια, αυτή είναι η αριστερά, αυτή είναι η δημοκρατική παράταξη, αυτός είναι ο προοδευτικός κόσμος της χώρας, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.
Ενόψει των αυριανών ψηφοφοριών, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι «το σώμα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή θα απορρίψει την πρόταση του προέδρου για εκλογή νέου προέδρου. Εγώ ακούω κι αυτό που είπε ο σύντροφος Φάμελλος, που λέει όχι κάλπες. Είναι μία απόφαση που θα την πάρουμε όλοι μας με μία ψήφο καθένας». Τόνισε ότι «εάν όμως πάρουμε την απόφαση να ακολουθήσουμε αυτό το οποίο εισηγείται, τις εκλογές, πρέπει να κάνουμε έναν ομαλό και δημοκρατικό συνεδριακό διάλογο και αυτό σημαίνει χρόνος όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας, στον ένα μήνα».
Αυτό, είπε, προκειμένου να μπορέσουν όλοι να ακούσουν τους υποψήφιους, τι σκέφτεται και τι θέλει να κάνει ο καθένας, ποιες αλλαγές στο καταστατικό, ποια φυσιογνωμία του κόμματος, ποιος ρόλος των οργάνων». «’Αρα, εκλογές ανοιχτές με διάλογο και δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, συντροφικά και φυσικά με κάλπη, για να πάει ο κόσμος να ψηφίσει όπως πήγε και ψήφισε και τον Τσίπρα και τον Κασσελάκη και με μια διαδικασία ανοιχτή και διάφανη, για ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο στην κοινωνία», ανέφερε.
Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Ζαχαριάδης περιέγραψε την εικόνα των κοινωνικών προκλήσεων και κινητοποιήσεων, σχολιάζοντας τη δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι «οι αγρότες και οι φοιτητές είναι σε κινητοποιήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έκαναν κινητοποιήσεις, η ακρίβεια σαρώνει το διαθέσιμο εισόδημα και ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ανεβαίνει πέφτει».
Εξέφρασε την ανησυχία του για λάθος πορεία σε σειρά από ζητήματα, τονίζοντας ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε την καμπάνια για την ακρίβεια και την στέγαση αντί να βυθιζόμαστε στην εσωστρέφεια και να ψάχνουμε για εχθρούς εσωτερικούς και αντιπάλους».
«Όποιος τους αναζητά στην πραγματικότητα τους αναζητά γιατί θέλει να αποφύγει τις δικές του ευθύνες», σχολίασε, προσθέτοντας: «ηγεσία σημαίνει ευθύνη, είτε είσαι βουλευτής είτε είσαι στην Κεντρική Επιτροπή, είτε στην πολιτική Γραμματεία, είτε Πρόεδρος. Αυτό μας δίδαξε ο Αλέξης Τσίπρας τόσα χρόνια και σαν πρόεδρος και σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σαν πρωθυπουργός, να αγαπάμε την ευθύνη και να την αναλαμβάνουμε». Είπε ακόμη ότι «ηγετικότητα σημαίνει να συνθέτει, να ενώνεις, να γεφυρώνει.
‘Αρα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν μόνο σύντροφοι συναγωνιστές και συνοδοιπόροι. Αντίπαλος είναι η συντήρηση και συντηρητικές πολιτικές». Σχολίασε ότι «όντως το διάστημα από το οποίο επιλέξαμε την ηγεσία μας είναι σύντομο, αλλά και η μετατόπιση στο δημόσιο λόγο μας είναι μεγάλη και πρέπει να τα εξετάσουμε όλα: Από το ‘ήρθα να κερδίσω τον Μητσοτάκη’, από το ‘θα βγούμε πρώτοι στις ευρωεκλογές’, υποχωρούμε στο θα κριθώ το ‘27 και ‘θέλω λευκή επιταγή για τις ευρωπαϊκές εκλογές’».
«Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας από το μέλος μέχρι και την ηγεσία ότι τα κόμματα δεν κρύβονται ούτε στην ΚΕ, ούτε στα συνέδρια, ούτε στις ψηφοφορίες, ούτε σε εκλογές από τη βάση. Οι εκλογές κρίνουν τα κόμματα, οι εκλογές είναι οι μάχες», τόνισε.
Ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «για να ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει ειλικρίνεια εμπιστοσύνη στη θεσμική εκπροσώπηση και σαφές πολιτικό σχέδιο. Δεν γίνεται να αλλάζουμε στρατηγική κάθε βδομάδα ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθυνόμαστε».
Σπίρτζης: Θα γίνει κούγκι
Εντωμεταξύ σκληρές προειδοποιήσεις απεύθυνε ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημείωσε πως η διαδικασία για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει όπως προβλέπει το καταστατικό, δηλαδή σε έναν μήνα, τουλάχιστον, με διασφάλιση της διαφάνειας, του απαραβίαστου της ψηφοφορίας και της ταυτοπροσωπίας.
Πρόσθεσε πως δεν είναι αντίθετος με την υβριδική εκλογή που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης αρκεί να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και να έχει εξασφαλιστεί το αδιάβλητο και η ταυτοπροσωπία. Από την άλλη προφανώς διαφώνησε με την πρόταση Κασσελάκη για εκλογές στις 10 Μαρτίου.
Μάλιστα δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθέως στον κ. Κασσελάκη τη συλλογή υπογραφών για την αναβολή του Συνεδρίου: «Να βάζει τους δικούς του να μαζεύουν υπογραφές για την αναβολή του Συνεδρίου και ο ίδιος να προκαλεί το μισό κόμμα να το σχολιάστε εσείς», κατέληξε.
Κατά των νέων εκλογών ο Φάμελλος
«Με αίσθημα ευθύνης και έντονο προβληματισμό παίρνω τον λόγο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ο επικεφαλής της Κοινοβουελυτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος.
«Από τη μια, γιατί το συνέδριο οφείλει να λάβει σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της κοινωνίας και από την άλλη γιατί οι εξελίξεις πυροδοτούν μία νέα κρίση στο κόμμα μας. Θέλω να ευχαριστήσω το κόμμα για την τιμή να αναλάβω πρόεδρος της ΚΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Φάμελλος
«Αυτό το δύσκολο 8μηνο ως κοινοβουλευτική ομάδα υπηρετήσαμε την προσπάθεια να υπάρχει αξιωματική αντιπολίτεση από την πρώτη στιγμή. Να αποδείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει ενιαία φωνη. Και αυτό επειδή το πετύχαμε στην δύσκολη στιγμή των αποχωρήσεων, είναι κάτι που έχει μείνει κληρονομία και πρέπει να το αξιοποιήσουμε και σήμερα» υπογράμμισε.
«Δεν είναι όλα δεδομένα, όσα ήρθαν με πολύ κόπο. Το κριτήριό μας ήταν πάντα τα συμφέροντα της κοινωνίας και η ενότητα του κόμματος» συνέχισε.
«Τέθηκε ένα ερώτημα, η επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ και η αναγκαιότητα του κόμματος για την κοινωνία, όχι για τις δικές μας καρέκλες και ακόμα το συνέδριο δεν έχει δώσει απάντηση. Και αυτοκριτική έχει γίνει και ανάλυση των λαθών» πρόσθεσε.
«Υπάρχει και πρόταση προοδευτικής διεξόδου. Όμως αντί να συζητάμε το νέο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μία νέα εσωκομματική συζήτηση. Ε΄ξω στην κοινωνία όμως ο κ. Μητσοτάκης διευρύνει τις ανισότητες και έχει βάλει στο μάτι δημόσια κοινωνικά αγαθά όπως υγεία και παιδεία» συνέχισε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα μιλώντας για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, σημείωσε πως « όπου πήγα στην Ελλάδα αυτό που είπαν, «σοβαρευτείτε, θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ».
«Θέλουμε να μεταφέρουμε την εμπιστοσύνη στον κόσμο. Δεν είναι εμπιστοσύνη να κάνουμε κάθε πέντε μήνες εκλογές για πρόεδρο» τόνισε ακόμη ο κ. Φάμελλος. «Είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε τις αξίες της κοινωνίας μας;» αναρωτήθηκε.
«Δεν συζητήσαμε για την πολιτική ουσία, θα μας πάει πίσω αυτή η διαδικασία» υποστήριξε.
Πρόταση τεσσάρων σημείων από τον Νίκο Παππά
Να αποτραπεί η εσωκομματική εκλογή και να αναγνωριστεί ξεχωριστή θέση στην Όλγα Γεροβασίλη δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη ζήτησε προηγουμένως με την ομιλία του στο Συνέδριο ο Νίκος Παππάς, ενώ κατέθεσε και πρόταση τεσσάρων σημείων για την λειτουργία του κόμματος.
Αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής αρχηγού είπε: «Θα αναλώσουμε τις 50 από τις 100 μέρες μέχρι τις ευρωεκλογές σε δικά μας ζητήματα ή θα αξιοποιήσουμε κάθε λεπτό στη μάχη ενάντια στη ΝΔ; Εδώ σε αυτό το Συνέδριο δεν υπάρχουν αντίπαλοι, υπάρχουν συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά όχι γιατί θέλουν το κακό του κόμματος». Αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο του κόμματος λέγοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωτεργάτης της πορείας του κόμματος και η παρουσία του θα προσέθετε στο Συνέδριο. Θα θέλαμε να τον ακούσουμε από αυτό το βήμα».
Κάνοντας προσωπική αναφορά είπε: «Στηρίξαμε τον Στέφανο στη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας, για το περιεχόμενο της οποίας έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε. Δε ζήτησε λευκή επιταγή. Δε θα έπαιρνε ποτέ λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή δεν ζητά και δε λαμβάνει κανένας. Καλό είναι τα συλλογικά μας λάθη να τα αναγνωρίζουμε. Όπως το έλλειμμα πολιτικής συλλογικής λειτουργίας. Το έκανε και ο Στέφανος. Και έχει την πρωτοβουλία και τον πρώτο λόγο για να υπερβούμε αυτά τα προβλήματα και να πάμε στις ευρωεκλογές και να κόψουμε το βήχα του 41%».
Αναφέρθηκε στην Όλγα Γεροβασίλη: «Με την Όλγα Γεροβασίλη έχουμε πορευτεί για πολλά χρόνια. Κοσμεί την παράταξη μας. Και στην κρίσιμη στιγμή, σε κάθε κρίσιμη στιγμή υπηρέτησε, υπηρετεί και θα υπηρετεί το συλλογικό μας σχέδιο και στόχο. Πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στο Στέφανο σε αυτή τη μάχη. Μπορεί να υπηρετήσει το κόμμα από οποιαδήποτε θέση. Είναι η πιο έμπειρη κοινοβουλευτικά».
Ακολούθως αναφέρθηκε στην προοπτική των ευρωεκλογών: « Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, αλλά και κάποια γνωστά επικοινωνιακά κέντρα, δουλεύουν, προσδοκούν και στοιχηματίζουν για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πολύ χαμηλά ποσοστά και να μην είναι ο καταλύτης των διεργασιών της επόμενης μέρας. Μπορούμε και οφείλουμε να βρούμε λύση. Λύση που θα εγγυάται συντεταγμένη πορεία. Που δε θα πληγώνει καμία πλευρά του κόμματος. Λύση στην οποία κάθε ένας και κάθε μία από εμάς θα μπορεί να βρει τον εαυτό του και τις απόψεις του».
Ακολούθως πρότεινε:
1. Να ανασυγκροτηθεί τη Δευτέρα ένα εκτελεστικό γραφείο που θα πάει το κόμμα στην επόμενη μάχη ως πολιτικό κέντρο, επιτελικό και αποτελεσματικό. Συνθετικό και συμπεριληπτικό.
2. Με ευθύνη του εκτελεστικού γραφείου και του Στέφανου να έρθουν οι προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος που αφήσαμε στη μέση.
3. Να έρθει μια μελετημένη και συγκροτημένη πρόταση για τις καταστατικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές να μπουν στην κρίση του σώματος του διαρκούς συνεδρίου, που δεν χρειάζεται να διεξαχθεί δια ζώσης.
4. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.
Κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη άσκησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καταλογίζοντάς του αντιφάσεις. «Όσοι είμαστε εδώ θέλουμε ένα ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ και καλό αποτέλεσμα. Αντίπαλος είναι η ΝΔ δεν είμαστε αντίπαλοι μεταξύ μας, είμαστε σύντροφοι και συντρόφισσες» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται «πολιτικό σχέδιο, αξιοπιστία και συνέπεια και να παλέψουμε για ένα κόμμα διακυβέρνησης όχι ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας… Είπε ο Στέφανος Κασσελακης στην ομιλία του ” Βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών…ξεχνώντας που κατέληξαν οι υπονομευτές”.
Υπονομευτές; Και λέει ο Αλέξης Τσίπρας “Ο νικητής φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας για τις συνέπειες της”. Είναι υπονομευτής και ο Αλέξης Τσίπρας; Είναι δυνατόν; Τα “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε” δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δεν είμαστε αρένα , είμαστε σύντροφοι, όχι αντίπαλοι. Ναι να πάμε και θα πάμε στη βάση να μιλήσουν τα μέλη για όλα αλλά με βάση πολιτικά σχέδια, όχι ως αντίπαλοι. Πάμε μπροστά με εμπιστοσύνη στα μέλη μας». Θέση κατά της εσωκομματικής εκλογής πήρε ο Μάριος Κάτσης λέγοντας ότι «η εκλογική αναμέτρηση πρέπει να αποφευχθεί.
Προηγουμένως, την πρόταση αναβολής των εκλογών διατύπωσε δημοσίως από το βήμα του Συνεδρίου ο βουλευτής Επικρατείας, Όθων Ηλιόπουλος.