Προανακριτική: Εκτός ορίων σύγκρουση στην Βουλή – Μήνυση από Καρυστιανού
11/04/2025
Στην ολομέλεια της Βουλής συζητείται το πόρισμα της Προανακριτικής για τον πρώην υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο και τους χειρισμούς μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε κατά την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για αντικανονική διαδικασία, αντισυνταγματικό πόρισμα και ζήτησαν τη διακοπή της συζήτησης.
Από τη συζήτηση για την Προανακριτική αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά, η Νίκη και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας. Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έφτιαξαν ένα αφήγημα συγκάλυψης που τώρα καταρρέει.
Σημειώνεται ότι ο πρώην υφυπουργός έστειλε επιστολή μέσω της οποίας παραπέμπει στο πόρισμα της προανακριτικής και επιβεβαιώνει το περιεχόμενο του. Στο τέλος στης σημερινής συνεδρίασης θα ληφθεί απόφαση με μυστική ψηφοφορία για την οριστική παραπομπή του κ. Τριαντόπουλου στον Δικαστικό Συμβούλιο.
Δείτε live:
Επεισόδιο Κωνσταντοπούλου-Λαζαρίδη-Φλωρίδη
«Σκοτώσατε τα παιδιά στα Τέμπη, δολοφόνοι και φασίστες» – «Το πρωί μοιρολογίστρα, το βράδυ party animal» – «Πείτε μας για το μικρό κόκκινο καρότο» και άλλα προσβλητικά ακούστηκαν δυστυχώς στην ελληνική Βουλή, όπου σε συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών ακούσαμε και για… νταχντιρντί και Μάρθα Βούρτση.
Πολύ χαμηλού επιπέδου η σημερινή αντιπαράθεση στη Βουλή, όπου υπήρξε εκτός ορίων σύγκρουση μεταξύ Κωνσταντοπούλου, του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωριδη και του βουλευτή της ΝΔ Μακάριο Λαζαρίδη. Ιδού ο διάλογος.
Κωνσταντοπούλου: Συλήσατε τον τόπο του εγκλήματος…
Γεωργαντάς (προεδρεύων): Να απευθύνεστε στο Προεδρείο.
Κωνσταντοπούλου: Ανέφερα τα θύματα και πάθατε…
Γεωργαντάς: Δεν μπορείτε να απειλείτε.
Κωνσταντοπούλου: Αισθάνεται απειλούμενος όποιος αισθάνεται ένοχος, κύριοι.
Γεωργαντάς: Βγάλατε και την απόφαση να φέρετε και ένα εκτελεστικό απόσπασμα, δεν μπορεί να λέει “δολοφόνους”.
Λαζαρίδης: Το πρωί πάει και κλαίει. Το πρωί μοιρολογίστρα και το βράδυ party animal.
Γεωργαντάς: Πρέπει να ντρέπεστε. Έτσι τους είπε πριν “είστε δολοφόνοι”
Κωνσταντοπούλου: Δεν θα με κάνετε να σιγήσω με τον φασισμό σας. Εσείς που μου λέγατε “δεν έχετε παιδιά, δεν μπορείτε να μιλάτε”.
Λαζαρίδης: Ούτε εμένα θα λέτε δολοφόνο.
Κωνσταντοπούλου: Έχετε ευθύνη κ. Πρόεδρε. Ξέρουμε καλά τον φασισμό σας.
Γεωργαντάς: Πέστε την άποψη σας χωρίς προσβολές και επιθέσεις, χωρίς το απόλυτο των θέσεων σας.
Κωνσταντοπούλου: Εσείς είπατε κ. Φλωρίδη για μουσολινικές απόψεις; Να ποιοι είναι φασίστες… η λογοκρισία γνωστή διαδικασία.
Γεωργαντάς: Να διαγραφεί η λέξη “φασίστας” όποιος και αν τη λέει εδώ μέσα.
Κωνσταντοπούλου: Ο φασισμός είναι ότι πετύχατε να είστε σε μια Βουλή που έχουν αποχωρήσει τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης και ούτε τότε να είστε ευχαριστημένοι. Θέλετε να διώξετε όποιον αρθρώνει διαφορετικό λόγο και υπερασπίζετε τα θύματα. Κατά των βουλευτών μελών της Προανακριτικής έχει κατατεθεί μήνυση από την κ. Καρυστινού και δεν το αναφέρατε.
Λαζαρίδης: Πείτε μας για το μικρό κόκκινο καρότο (για τον κ. Μπιμπίλα)
Γεωργαντάς: Κύριε Λαζαρίδη θα σας εγκαλέσω.
Κωνσταντοπούλου: Σας εγγυώμαι ότι όλη σας η χυδαιότητα μέχρι τέλους θα προβληθεί.
Ο Μακάριος Λαζαρίδης κάτι είπε εκτός μικροφώνου και προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γεωργαντά.
Γεωργαντάς: Κύριε Λαζαρίδη σας αποβάλλω. Εδώ δεν είναι σκηνή θεάτρου, ομιλούμε.
Κωνσταντοπούλου: Τι είπατε;
Γεωργαντάς: Βλέπω αυτή την αφωνία.
Κωνσταντοπούλου: Σας λυπάμαι. Αγκυλωμένοι στην εξουσία. Ποδοπατάτε τη μνήμη των παιδιών που σκοτώσατε.
Φλωρίδης: Κοιτάξτε η Μάρθα Βούτση του παλιού καλού κινηματογράφου είχε και μια αυθεντικότητα. Το κακέκτυπο είναι μάλλον μια θλιβερή παράσταση. Το πρωί μνημόσυνο και το βράδυ στα μπουζούκια. Τόσος πόνος; Ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών εδώ μέσα και το βράδυ στα μπουζούκια νταχτιρντί.
Καταγγελίες Καρυστιανού
Η κυρία Καρυστιανού αιτιολόγησε την απόφασή της να υποβάλει μήνυση, δηλώνοντας ότι έγινε επειδή —όπως υποστήριξε— κατατέθηκε πόρισμα κατά παράβαση του Συντάγματος, χωρίς να προηγηθεί προκαταρκτική εξέταση, χωρίς να διεξαχθεί η απαραίτητη έρευνα, χωρίς να κληθούν μάρτυρες ή να ελεγχθούν τηλεφωνικές επικοινωνίες που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην υπόθεση. Παρά τα παραπάνω, το πόρισμα υπερψηφίστηκε (αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου):
Σε σχέση με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, χαρακτήρισε την κατάσταση «τραγελαφική», λέγοντας ότι το κράτος φαίνεται να στρέφεται εναντίον του εαυτού του, επειδή προκύπτουν αλήθειες που δεν είναι βολικές, αλλά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Επέμεινε, μάλιστα, ότι αποτελεί επιστημονική αλήθεια πως τα έλαια σιλικόνης δεν είναι ικανά να προκαλέσουν πυρόσφαιρα.
Ανδρουλάκης για Προανακριτική
Γενικευμένη επίθεση στην κυβέρνηση για συγκάλυψη των ευθυνών του δυστυχήματος των Τεμπών, για καλλιέργεια κλίματος συνομωσιολογίας αλλά και για κρυφούς μηχανισμούς «τρόλ» του διαδικτύου έκανε σήμερα από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Τοποθετούμενος στην συζήτηση του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής τόνισε πως είναι το ΠΑΣΟΚ το κόμμα που εγγυάται πως οι υπεύθυνοι θα πάνε στην δικαιοσύνη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για μία «διαδικασία που προσβάλει τους θεσμούς, προσβάλει το Σύνταγμα γιατί πολύ απλά η Νέα Δημοκρατία δεν ήθελε να γίνει μία προανακριτική διαδικασία, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. Ήθελε πάλι κάτι στα μέτρα της». Πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυβέρνησης ότι «βλάπτετε με τη συμπεριφορά σας τους θεσμούς και κλιμακώνετε την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Και όλα αυτά στον βωμό της συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως «δεν θα ψηφίζατε ούτε αυτήν εδώ την προανακριτική, αν δεν είχατε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στους δρόμους. Θα κάνατε ό,τι κάνατε με τον Καραμανλή. Θα καταχειροκροτούσατε και τον Τριαντόπουλο, γιατί αυτό είναι το πολιτικό σας ήθος». Έτσι σημείωσε «σήμερα, η ελληνική κοινωνία γίνεται μάρτυρας μιας πρωτοφανούς καταστρατήγησης του Συντάγματος. Διότι, όταν το Σύνταγμα μιλά για προανακριτική, εννοεί έρευνα. Εσείς δεν θέλατε έρευνα, δεν θέλατε μάρτυρες. Θέλατε μια fasttrack διαδικασία».
Τέλος ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ειδική αναφορά σε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ζητήματα χρηματοδότησης άτυπων επικοινωνιακών μηχανισμών της Νέας Δημοκρατίας στο διαδίκτυο. Αναρωτήθηκε χαρακτηριστικα: «Δεν εγείρονται σοβαρά ερωτήματα προς την Κυβέρνηση για το πώς χρηματοδοτούνται οι μηχανισμοί παραπληροφόρησης των «κουκουλοφόρων» του διαδικτύου και της Ομάδας Αλήθειας;». Μάλιστα προκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας: «Περιμένω να πείτε μερικά πράγματα. Διότι κάποιοι είστε βουλευτές -τρολ, αλλά υπάρχουν και τρολ κανονικά με κουκούλα, που πληρώνονται. Τα πληρώνει η Νέα Δημοκρατία ή συμφέροντα, κύριοι; Για να καταλάβουμε ποιος κάνει τη χώρα Ευρώπη και ποιος την κάνει ένα failed state, που θέλει να ελέγξει τους θεσμούς, την ενημέρωση με μηχανισμούς προπαγάνδας, παραπληροφόρησης και δολοφονίας χαρακτήρων».
Φάμελλος
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής. «Ζητάμε να διακοπεί η σημερινή παράνομη και αντισυνταγματική συνεδρίαση της Βουλής», είπε σημειώνοντας πως «από τη στάση των βουλευτών θα κριθεί εάν θα βάλετε την υπογραφή σας σε μια μελανή στιγμή του Κοινοβουλίου».
«Μετά το μπάζωμα στα Τέμπη, η κυβέρνηση έρχεται να μπαζώσει την αλήθεια, αλλά και το Κοινοβούλιο. Δεν θέλετε να έρθουν να καταθέσουν οι Μητσοτάκης, Σκέρτσος και Γεραπετρίτης και να αποκαλυφθεί η συγκάλυψη», ανέφερε και συνέχισε: «Για να μην μιλήσει ο Τριαντόπουλος στήσατε μια “ομερτά” στο ελληνικό κοινοβούλιο».
«Τι ήταν τα τουλάχιστον 300 κυβικά μέτρα χώματα που περιείχαν ακόμα και γενετικό υλικό των θυμάτων και βρέθηκαν στην έκταση του αναδόχου; Δεν ήταν από το μπάζωμα των Τεμπών; Καταλαβαίνουμε τώρα τι εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ ζητώντας αντεπίθεση της αλήθειας: Μπαζώστε τα όλα, ώστε να μην πιστεύει κανείς κανένα. Κατεδαφίστε την αξιοπιστία όλων των θεσμών, πάρτε μαζί σας στον βούρκο της ανυποληψίας και τα κόμματα και τη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές, απαξιωστε και διχαστε τους πολίτες και τους συγγενείς των θυμάτων. Απαξιώστε τους Βουλευτές και τη Βουλή για να μην τους εμπιστεύεται η κοινωνία», είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος.
Συμπλήρωσε ότι «το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί, δεν θα ξεχαστεί, δεν θα κουκουλωθεί» και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ανέφερε: « Καμία προπαγάνδα δεν πρόκειται να σας σώσει. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδράσει από τις ευθύνες της».
Για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση «πώς μπορεί σε ένα μήνα, για τα ίδια πράγματα, να λέτε ακριβώς τα αντίθετα;» κάνοντας παράλληλα λόγο για «ανήθικη μεθόδευση» στην οποία, όπως είπε, συμμετέχει και η ηγεσία της Δικαιοσύνης. «Την μια μέρα έχετε «ευαγγέλιο» το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και σε ένα μήνα το αμφισβητείτε. Σε αυτή την ανήθικη μεθόδευση συμμετέχει ακόμα μία και η ηγεσία της Δικαιοσύνης ως μακρύ χέρι του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Φτάσατε σε σημείο να μπλοκάρετε την ενημέρωση στο Ευρωκοινοβούλιο για την ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων.
Παράλληλα στέλνοντας μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «τα κόμματα σήμερα καλούνται να πάρουν σαφή θέση και να μη νομιμοποιήσουν αυτή την παράνομη διαδικασία, αυτή την κοροϊδία, αυτή την παρωδία.