Ένταση στη Βουλή για την «τροπολογία Κουντουρά»
19/03/2019Την έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε στην Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αίρει το ασυμβίβαστο εν ενεργεία βουλευτής να κηρυχθεί υποψήφιος ευρωβουλευτής χωρίς προηγουμένως να παραιτηθεί. Η αντιπολίτευση επέμεινε κυρίως στον φωτογραφικό χαρακτήρα της τροπολογίας αλλά και στον χρόνο που αυτή κατατίθεται, λίγες ημέρες δηλαδή πριν την ανακήρυξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών.
Η ιδιότητα του βουλευτή διαφέρει ουσιωδώς από εκείνη του δημοσίου λειτουργού ή υπαλλήλου, αφού η άσκηση των καθηκόντων του είναι πολιτική πράξη, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, κατά την παρουσίαση της επίμαχης τροπολογίας στην Ολομέλεια της Βουλής. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτός είναι και ο λόγος που η παραίτηση του βουλευτή διαφοροποιείται από την παραίτηση δημόσιου λειτουργού, την οποία προβλέπει το άρθρο 56 του Συντάγματος.
Ερμηνεύοντας μάλιστα την συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη, υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η παραίτηση υποψηφίων από το δημόσιο λειτούργημα ή την δημόσια θέση τους γίνεται για να διασφαλιστεί ότι η πολιτική επιλογή της έκθεσής τους ως υποψηφίων να μην επηρεάζει ή να μη δημιουργεί υπόνοιες επηρεασμού του λειτουργήματος που ασκούν. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ιδιότητα του βουλευτή δεν προϋποθέτει «πολιτική ουδετερότητα» κατά την άσκηση του λειτουργήματός του, αντιθέτως «συνιστά καθ΄εαυτήν πολιτική πράξη».
Η τροπολογία δίνει την δυνατότητα σε έναν εν ενεργεία βουλευτή να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής χωρίς να παραιτηθεί και σύμφωνα με την αντιπολίτευση έρχεται για να καλύψει την απαίτηση της Έλενας Κουντουρά να είναι υποψήφια, χωρίς όμως να δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Και την πίτα ολόκληρη και …
Με βάση όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, για να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ θα έπρεπε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Με την παραίτησή της όμως η έδρα θα περνούσε στα χέρια του γνωστού φωτογράφου Ντίμη Αργυρόπουλου, ο οποίος παραμένει πιστός στον Πάνο Καμμένο, και έτσι η κυβέρνηση θα έχανε την πλειοψηφία των 151 εδρών στο κοινοβούλιο.
Για τους λόγους αυτούς η αξιωματική αντιπολίτευση, διά του εισηγητή της Μάκη Βορίδη, έκανε λόγο για «εκλογομαγειρέματα», χαρακτηρίζοντας την τροπολογία ως «τροπολογία Κουντουρά». Κατήγγειλε μάλιστα ότι η κυβέρνηση αλλάζει την εκλογική διαδικασία για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα και επέκρινε συνολικά τις κυβερνητικές επιλογές για την διεξαγωγή των ευροεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Αν και συνήθως η ΔΗΣΥ συμφωνεί με την ΝΔ, η εισηγήτριά της, Εύη Χριστοφιλοπούλου διαφοροποιήθηκε από τον Μάκη Βορίδη, τονίζοντας ότι «δεν είναι τροπολογία Κουντουρά», αλλά «τροπολογία Τσίπρα». Η κ. Χριστοφιλοπούλου έκανε παραλλήλως λόγο για «ωμή και κυνική συναλλαγή με την κ. Κουντουρά», προκειμένου να διατηρηθεί, όπως είπε «μια πλασματική δεδηλωμένη». Επέκρινε τέλος την κυβέρνηση όχι μόνον για τον «Κλεισθένη», τον οποίο αποκάλεσε «γονατογράφημα», αλλά και για το αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, που, όπως είπε, θα προκαλέσει χάος στην αυτοδιοίκηση.
Επικριτικό, συνολικά για τις τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την εκλογική διαδικασία ήταν και το ΚΚΕ, το οποίο θα ψηφίσει «παρών», εστιάζοντας όχι μόνον στην ουσία, αλλά και στον χρόνο που αυτές κατατέθηκαν από την κυβέρνηση. Δέκα ημέρες δηλαδή πριν την ανακήρυξη των υποψηφίων των ευρωεκλογών. Λάθος χαρακτήρισε τις κυβερνητικές επιλογές και η Ένωση Κεντρώων , τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αλλάζει η εκλογική διαδικασία «20 ημέρες πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου».
Οι άλλες τροπολογίες
Πέραν της τροπολογίας για την άρση του ασυμβίβαστου βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή, το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε και άλλες οι οποίες ρυθμίζουν:
- Την δυνατότητα του υπουργού να χωρίσει τα εκλογικά τμήματα γγια να διευκολυνθεί η διαδικασία, επειδή συμπίπτουν οι ευρωεκλογές και ο πρώτος γύρος των συτοδιοικητικών εκλογών
- Την δυνατότητα να προτιμηθούν μεταξύ των Δημοσίων Υπαλλήλων, οι πτυχιούχοι Νομικής, σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι δικηγόροι και οι δικαστικοί για την κάλυψη των δικαστικών αντιπροσώπων
- Τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσουν τα εκλογικά δικαιώματά τους οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν στην Βρετανία.
Κόντρα και για τις προσλήψεις
Ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση προκλήθηκε και για το θέμα των προσλήψεων στους ΟΤΑ με τον τομεάρχη της ΝΔ Γιώργο Γεωργαντά να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, κατά παράβαση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, επιδιώκει να εξαιρέσει από την αναστολή των προσλήψεων λόγω εκλογών τις προσλήψεις στους δήμους.
Για «εμφανή μύχιο πόθο της ΝΔ να μην πιστωθεί αυτή η κυβέρνηση τις νέες προσλήψεις» έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, εκφράζοντας παραλλήλως την απορία γιατί η ΝΔ θέλει να μείνουν οι δήμοι για άλλο ένα εξάμηνο με τους προσωρινούς υπαλλήλους.