Έντονη αποδοκιμασία στην Τουρκία, αλλά κυρώσεις γιοκ
16/10/2020To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.
H EE καλεί την Τουρκία να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων με συνέπεια και συστηματικά και υπογραμμίζεται ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα.
Ειδικότερα, στα συμπεράσματα αναφέρεται:
«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.:Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του, της 2ας Οκτωβρίου 2020».
Ποιες κυρώσεις;
Στην συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΕΕ είναι αργή στις αποφάσεις της, σαν υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει, αλλά όταν στρίβει, είναι αποφασιστική. Είπε ότι προβλέπονται για την Τουρκία επώδυνες και όχι απλώς συμβολικές κυρώσεις αν συνεχίσει τις προκλήσεις.
Το ότι αναβάλλονται οι αποφάσεις για τον Δεκέμβριο, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις δεν ενθουσιάζει τον Πρωθυπουργό, αλλά, όπως είπε, «για να φτάσουμε στα προηγούμενα συμπεράσματα, καθώς και στα σημερινά χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας, δεν ήταν εύκολο, γιατί τα συμπεράσματα θυμίζω δεν βγαίνουν ούτε καν με πλειοψηφία, αλλά με ομοφωνία».
Προσέθεσε ότι από την προηγούμενη σύνοδο έως τώρα «ναι μεν σημειώθηκαν παραβιάσεις από την Τουρκία σε αυτό το διάστημα, αλλά και χώρες που ήταν πιο συγκρατημένες αρχικά, στην πορεία εκφράσθηκαν φραστικά με ένταση κατά των τουρκικών ενεργειών». Ο Δεκέμβρης αργεί, «αλλά μέχρι τότε η Ευρώπη θα είναι πιο έτοιμη και πιο συγκεκριμένη», είπε. «Πολλές χώρες δυσαρεστήθηκαν από την έξοδο του Ορούτς Ρέις και πιστεύω ότι και άλλες χώρες το διαπιστώνουν σταδιακά, κι αυτές που ειναι πιο σκεφτικές και πιο προβληματισμένες θα πεισθούν ότι δεν μπορεί να αμφισβητείται η ευρωπαϊκή αξιοπιστία», είπε.
Δώδεκα μίλια και εμπάργκο
Απαντώντας σε ερώτηση, αν η κόκκινη γραμμή της χώρας μας στην επιχειρησιακή δράση του Ορούτς Ρέϊς είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασης να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο από 6 στα 12 μίλια. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα κυριαρχίας. Σκληρής κυριαρχίας. Όπως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δρομολόγησε και ολοκλήρωσε συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό θαλασσίων ζωνών, όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «είναι επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της σε θάλασσα και αέρα όπου ο εθνικός μας εναέριος χώρος είναι 10 μίλια και οποιαδήποτε παραβίασή του αντιμετωπίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά είναι γνωστά. Όλη η αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όπως την άκουσα να εκφράζεται δημόσια από την αντιπολίτευση, θεωρώ δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ». Τόνισε πάντως, ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει, όποτε και όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουν όλοι γιατί στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμη». Και σημείωσε ότι «είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο».
Στην τοποθέτησή του σχετικά με τις κυρώσεις ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια». Εξηγώντας μάλιστα ανέφερε: «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».
Ευρωπαϊκή θλίψη
Την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδοκιμάζει τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την καλεί να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, 550 και 789, σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κύπρου Κυριάκου Κούσιου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ για τις νέες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, αλλά και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο επέκρινε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καταγγέλλοντας «προκλήσεις». «Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας» δήλωσε ο Μισέλ, υπενθυμίζοντας ότι ΕΕ προέβλεπε να αξιολογήσει την κατάσταση τον Δεκέμβριο, ενόψει ενδεχόμενων κυρώσεων. Την ίδια ώρα, ο Μακρόν δήλωσε ότι η τελευταία σύνοδος κορυφής της ΕΕ επανέλαβε την υποστήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε και πάλι την προθυμία της να μιλήσει με την Τουρκία σχετικά με διαφιλονικούμενες θαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσόγειο.