Έπεσαν οι υπογραφές για την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας (video)

Στην Αθήνα για όλα ο Ντι Μάιο – Πρώτο θέμα η ΑΟΖ,slpress

Την ιστορική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας και Ιταλίας υπέγραψαν στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογός του Λουίτζι Ντι Μάιο (Luigi Di Maio).

Οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και Ρώμης για την ΑΟΖ βρίσκονταν εδώ και αρκετές ημέρες στο στο τελικό στάδιο και η μοναδική εκκρεμότητα ήταν να υπάρξει μια συμφωνία επί του αιτήματος της Ρώμης να μπορούν οι Ιταλοί αλιείς να ψαρεύουν εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Τελικά τα δευτερεύοντα ζητήματα διευθετήθηκαν και η συμφωνία, η οποία σηματοδοτήσει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, υπογράφηκε.

Το θέμα του καθορισμού ΑΟΖ με την Ιταλία παρέμενε ανοικτό από το 1977, επισπεύστηκε όμως το τελευταίο διάστημα, λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Η Αθήνα θεωρεί κρίσιμη αυτήν την συμφωνία με την Ιταλία, πριν προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις για το ίδιο θέμα με την Αλβανία και την Αίγυπτο, όπου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς με διάφορες παρανομίες και αλχημείες διεκδικεί λόγο και ο Ερντογάν.

Μήνυμα στην Τουρκία 

Η σημερινή Συμφωνία, η οποία, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, έχει συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών), ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την υπογραφή και άλλων ανάλογων συμφωνιών. Παραλλήλως, επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, αλλά και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία ως οριογραμμή της ΑΟΖ των δύο χωρών. Κατοχυρώνει δηλαδή ότι η μέση γραμμή θα ισχύει και για τον υπερκείμενο της υφαλοκρηπίδας θαλάσσιο χώρο.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά, ο βουλευτής της Ν.Δ. και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, τόνισε ότι η συμφωνία περνάει ένα  σαφέστατο μήνυμα. «Αυτή η συμφωνία οριοθετήσεως με την Ιταλία έχει προϊστορία. Το 1977 πάλι σε περίοδο εξάρσεων των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπογράψαμε συμφωνία με την Ιταλία με την οποία οριοθετήσαμε τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά, στο σημείο που κατά πάσα πιθανότητα ακολουθεί τώρα και η οικονομική ζώνη. Τότε το μήνυμα ήταν ότι εκείνο που ακολουθείται είναι η μέση γραμμή και τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Κατ’ αντιστοιχία τώρα επιβεβαιώνεται ότι το όριο είναι περίπου η μέση γραμμή και τα νησιά έχουν και ΑΟΖ. Περισσότερο πιστεύω ότι ασκείται πίεση προς την Αλβανία, παρά προς τη Λιβύη με αυτό το σύμφωνο» είπε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Δένδιας και Ντι Μάιο υπέγραψαν σήμερα και την Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου, επιβεβαιώνοντας την  προσήλωση της Αθήνας και της Ρώμης στην βιώσιμη διαχείριση αυτών των πόρων. Με βάση το κείμενο οι δύο χώρες συμφωνούν να προχωρήσουν σε  διαβουλεύσεις προκειμένου να εκτιμήσουν τυχόν επιπτώσεων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών.

Στην Κοινή Γνωστοποίηση προς την Κομισιόν, οι δύο χώρες ζητούν, άλλωστε, την τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής, προκειμένου οι Ιταλοί αλιείς να μπορούν να ψαρεύουν στην απόσταση από τα έξι έως τα δώδεκα μίλια, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της. στην Κοινή γνωστοποίηση υπογραμμίζεται μάλιστα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς του δικαιώματος για επέκταση παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.

Τουρισμός και πανδημία  

Στην συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκαν όλα τα θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται, ότι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Αθήνα, στο δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό, μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο και την συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.Η συνάντηση Δένδια-Ντι Μάιο έγινε μάλιστα σε μια στιγμή που υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα στην περιοχή, αλλά και πολλές δυνατότητες για κοινές πρωτοβουλίες των δύο χωρών τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το άλλο ανοιχτό θέμα, αυτό που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας του αρχικού αποκλεισμού Ιταλών επισκεπτών στην Ελλάδα, φαίνεται πως ήταν τυπική διαδικασία. Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί, την περασμένη εβδομάδα, αλλά και οι διευκρινήσεις του υπουργείου Τουρισμού, που ακολούθησαν, έλυσαν τη διαφορά. Στις δηλώσεις του, άλλωστε, μετά το πέρας της συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «η Ελλάδα αίρει, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα και σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα, τους όποιους περιορισμούς» για τους Ιταλούς που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας. Μια εξέλιξη για την οποία ο Ντι Μάιο δήλωσε ευτυχής.

Ο Έλληνας υπουργός συζήτησε με τον Ιταλό ομόλογό του και την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας έναντι της χώρας, ιδιαίτερα μετά τη δημοσίευση των αιτημάτων της τουρκικής εταιρίας πετρελαίου για γεωτρήσεις σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή. Τόνισε μάλιστα ότι αυτές οι ενέργειες «σε συνδυασμό με την επιθετική ρητορική αναδεικνύουν περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας» και υπογράμμισε ότι οι “οι κόκκινες γραμμές” προσδιορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο.

Η κατάσταση στη Λιβύη, υπό το πρίσμα και της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για εκεχειρία, την οποία ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι συζήτησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε, ήταν, επίσης, στο μενού της συνάντησης. Οι δύο υπουργοί τόνισαν για το θέμα την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης μέσω του ΟΗΕ και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Στην συνάντηση συζητήθηκε και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία υποστηρίζουν οι δύο χώρες.

Αναλυτική συζήτηση έγινε και για την πανδημία με τον Ιταλό υπουργό να ενημερώνει διεξοδικά τον κ. Δένδια για τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα του, αλλά και για το ευρωπαϊκο σχέδιο ανάκαμψης, για το οποίο ο Ντι Μάιο είπε ότι η Αθήνα και η Ρώμη βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Στις δηλώσεις του ο Ιταλός υπουργός αναφέρθηε και στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα που να βασίζεται στην ίση ευθύνη των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx