Επιλέγει την πόλωση ο απομονωμένος Κυριάκος – Διέξοδος οι πρόωρες κάλπες;
23/07/2025
Η παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο πέρασε από την Βουλή δίχως διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ωστόσο η συζήτηση ανέδειξε την πολιτική απομόνωση της ΝΔ και την αδυναμία της να εκμαιεύσει οποιαδήποτε ανοχή στις μεθοδεύσεις της.
Συνολικά ψήφισαν 164 βουλευτές (έγκυρα 163, 1 άκυρο και κανένα λευκό) ενώ οι έξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας καταψήφισαν. Η παραπομπή πέρασε τελικά με 157 ψήφους, που σημαίνει ότι πέραν των βουλευτών της ΝΔ υπερψήφισαν και 3 επιπλέον ανεξάρτητοι βουλευτές. Οι δύο από αυτούς, ο προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες Χάρης Κατσιβαρδάς και ο διαγραφείς από την ΚΟ της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης, είχαν δηλώσει πως θα υπερψηφίσουν, όπως και στην προηγούμενη ψηφοφορία.
Η διαδικασία μπορεί να θεωρηθεί σαν πρόκριμα για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης που θα ακολουθήσει και τους υψηλούς τόνους που θα επικρατήσουν μέχρι το τέλος Ιουλίου στις δύο συζητήσεις που εκκρεμούν, η μία για την Προανακριτική για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη και η δεύτερη για την Εξεταστική που θα ανατρέχει στο 1998 που προωθεί η ΝΔ.
Αν και η ΝΔ αυτή την φορά απέφυγε την αντιπαράθεση στην Βουλή, εντούτοις εκτός Βουλής συνέχισε την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για την “εμπλοκή στελεχών του στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ”. Ενώ στην σημερινή διαδικασία ο πρωθυπουργός απουσίαζε, θεωρείται βέβαιο ότι στις επόμενες δύο συζητήσεις στην Βουλή θα είναι παρόν και μάλιστα θα απαντήσει στους ανάλογους τόνους.
Η κυβέρνηση θα κινηθεί στην γραμμή της πόλωσης, με άξονα ότι επιχειρείται η αποσταθεροποίηση μέσω της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Η στρατηγική αυτή της δίνει άλλοθι για προσφυγή σε δεύτερο χρόνο (από τον Σεπτέμβριο) στις κάλπες, ενώ παράλληλα την βοηθά να συγκρατήσει την περαιτέρω φθορά και να συσπειρώσει το ακροατήριο που της έχει απομείνει. Είναι η μόνη γραμμή άμυνας που της έχει απομείνει, εν μέσω συνολικής απαξίωσης και ευτελισμού από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η στρατηγική είναι εμφανής: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στην ΔΕΘ με ένα πακέτο παροχών που μπορεί να φθάσουν ή να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ με στόχο να εξαγοράσει συνειδήσεις. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα το συνδυάσει με πρόωρες εκλογές και οι παροχές θα συνοδεύονται με την απειλή προς τους ψηφοφόρους “ψηφίστε μας για να μην χάσετε τις παροχές”. Φυσικά, ακόμη και εάν δώσει κάποιες ενισχύσεις, θα τις πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο, αλλά θα είναι αργά. Ο στόχος της ΝΔ είναι να παραμείνει πρώτο κόμμα, ώστε να είναι στις διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης της επόμενης ημέρας.
Εν τω μεταξύ το Μέγαρο Μαξίμου αγωνία για το εάν θα κάνει κόμμα ο Αντώνης Σαμαράς, κάτι που θα αποσπάσει μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων της και κυρίως θα της στερήσει το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.
Προσεχώς κλιμάκωση από ΝΔ
Ενδεικτικό της πολιτικής μοναξιάς της ΝΔ είναι ότι από την συζήτηση για την παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή αποχώρησαν μετά τις ομιλίες των αρχηγών τους το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ σε ένδειξη διαμαρτυρίας και για να μην προσφέρουν κανενός είδους συναίνεση στην διαδικασία που ακολουθήθηκε. Παρά τις επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις όλοι συμφώνησαν ότι επρόκειτο για μία διαδικασία “αντισυνταγματική, αντιθεσμική και αντιδικονομική”, προορισμένη να απαλλάξει εκ των προτέρων και δίχως έρευνα της Προανακριτικής τον πρώην υπουργό Μεταφορών. Κοινό σημείο ήταν επίσης ότι όλα τα κόμματα θεωρούν ως πολιτικό υπεύθυνο της τραγωδίας των Τεμπών τον πρωθυπουργό, καθώς όπως υποστήριξαν οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ γνώριζε τα κενά ασφαλείας στον σιδηρόδρομο, εντούτοις δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα.
Είναι εντυπωσιακό ότι προς το τέλος της συνεδρίασης ακόμη και οι βουλευτές της ΝΔ που παρέμειναν μετριούνταν στα δάχτυλα των δύο χεριών. Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης απευθύνθηκαν και προς τους βουλευτές της ΝΔ ζητώντας τους να μην νομιμοποιήσουν «τον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών την αμνήστευση και το ξέπλυμα των ευθυνών».
Οι πολιτικοί αρχηγοί όμως επιτέθηκαν στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό και για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, συμφωνώντας επίσης ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει «παραγραφή για τον Μάκη Βορίδη και απαλλαγή για τον Λευτέρη Αυγενάκη». Για την αντιπολίτευση η τακτική της ΝΔ μέσω της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή, κατατείνει στην «συγκάλυψη των ευθυνών των υπουργών της που κατηγορούνται από την ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στην διάχυση των ευθυνών σε όλο το πολιτικό σύστημα».
Επίθεση από Ανδρουλάκη-Φάμελλο
Σκληρή προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και ο Σωκράτης Φάμελλος. Ο μεν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε οργισμένα στην προσπάθεια συμψηφισμού που διεκπεραιώνουν «ΜΜΕ που λειτουργούν σαν πραιτωριανοί του Μαξίμου» – λόγω της εμπλοκής του προέδρου της Νομαρχιακής Ηρακλείου που προβάλλεται ως “πράσινος φραπές”.
Στρέφοντας τα βέλη του στον Μητσοτάκη είπε: «Ποιοι μου κουνάνε το δάχτυλο; O πρωθυπουργός της παρακμής, της διαπλοκής, της αναξιοπιστίας, που λέει τα πάντα στο φως και πάντα βρίσκει παράθυρο για να απαλλάξει τους υπουργούς του; Που ετοιμάζεται να παρεμποδίσει την έρευνα για τους δύο υπουργούς; Ο πρωθυπουργούς της αδιαφάνειας; Πόση υποκρισία και αδιαντροπιά».
Ο Σωκράτης Φάμελλος πάλι επέμεινε στον χαρακτηρισμό της “εγκληματικής οργάνωσης” που περιλαμβάνει η Δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, ενώ επιτέθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη που του απάντησε, λέγοντας ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης που δεν έχει διαβάσει την Δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως είναι για τα μπάζα».