Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία: Η Ελλάδα πύλη της Ευρώπης
21/02/2024Τη σημασία της στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ινδία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωση του κατά την επίσημη υποδοχή του, από τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Narendra Modi, στο Νέο Δελχί. Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τη στρατηγική διμερή συνεργασία, την προώθηση των οικονομικών μας δεσμών, αλλά θα έχουν και πολιτικές διαβουλεύσεις.
Στην αρχή της κοινής συνέντευξης με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Νέο Δελχί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του για την πρώτη φορά επίσκεψη του ιδίου στην Ινδία με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών λέγοντας ότι κάνουμε σημαντική πρόοδο στην εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης στην ασφάλεια, την άμυνα, την κυβερνοασφάλεια, και επισήμανε τις κοινές αξίες και το ήθος που μοιράζονται οι δύο λαοί, όπως το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Σήμερα συναντώνται η παλαιότερη με την πολυπληθέστερη δημοκρατία και θέλουμε να διερευνήσουμε όλους τους τομείς συνεργασίας», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «οι σχέσεις μας θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο», λόγω της εταιρικής συμφωνίας που υπεγράφη. Υπενθύμισε τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας – Ινδίας και αναφέρθηκε στις επικείμενες συμφωνίες για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. «Είμαι σίγουρος ότι θα ενδυναμώσουμε την κινητικότητα ώστε να ενισχυθεί η μόνιμη μετανάστευση και να αντιμετωπιστεί το τράφικινγκ», είπε.
Χάρη στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης το μέλλον είναι λαμπρότερο. Αρκεί να δει τον χάρτη κανείς για να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως για να πετύχουμε αυτά πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή και σταθερότητα που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία. Αναφέρθηκε στις αμοιβαίες επενδύσεις, που όπως είπε, θα επισφραγίσουν τη συνεργασία των δύο χωρών, λέγοντας ότι «εστιάζουμε στην προαγωγή των οικονομικών δεσμών με έμφαση στις ΑΠΕ, τη ναυτιλία τα logistics». «Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της πληροφορικής», συμπλήρωσε. Τέλος, πρόσθεσε πως η χώρα μας θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ινδίας για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μόντι: Ενδυνάμωση των σχέσεων
Ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι χαρακτήρισε τις συζητήσεις εξόχως ικανοποιητικές και τόνισε στόχος είναι η ενδυνάμωση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη μετά από 16 χρόνια είναι μια εκπληκτική ευκαιρία, είπε χαρακτηριστικά ο Ινδός πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «προχωράμε ταχύτατα για να πετύχουμε τον στόχο μας. Έχουμε εντοπίσει ευκαιρίες για να δώσουμε μια νέα ώθηση και κατεύθυνση στη συνεργασία μας», όπως στον τομέα της Άμυνας. «Οι λαοί των δύο χωρών ανταλλάσσουν ιδέες. Έχουμε εντοπίσει νέες πρωτοβουλίες για να δώσουμε έναν νεό αέρα στις σχέσεις μας συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας και της μετανάστευσης. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση των ΑΕΙ των χωρών. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σχέδιο δράσης με αφορμή τα 95 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών» είπε ο κ. Μόντι.
Νωρίτερα, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός έφτασε στο Rashtrapati Bhavan όπου τον υποδέχτηκε ο πμόλογός του , της Ινδίας, Narendra Modi. Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Mahatma Gandhi και άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών. Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την έναρξη της επίσκεψης του στην Ινδία, είναι η ακόλουθη :
«Είναι πραγματική τιμή να βρίσκομαι στην Ινδία σε επίσημη επίσκεψη, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα πριν από λίγους μήνες. Για την Ελλάδα η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας έχει ιδιαίτερη σημασία και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πολιτικές διαβουλεύσεις, τη στρατηγική συνεργασία μας, αλλά και την προώθηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας. Είναι, λοιπόν, πραγματική τιμή να βρίσκομαι εδώ και προσβλέπω στις συζητήσεις που θα έχουμε με τον Πρωθυπουργό».
Στις 12:00, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον κ. Modi και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Στις 14:40, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας Jagdeep Dhankhar.
Στις 18:00, ο πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ