Επιτελικό κενό στo Mαξίμου – Τι σηματοδοτεί η αναβάθμιση Βορίδη
02/04/2024Εκ των ενόντων επέλεξε να καλύψει τα κενά στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης – μετά την αποπομπή με την σκιά της διαπλοκής των δύο στενών συνεργατών του, Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου – αφήνοντας το χαρτί ενός μεγάλου ή μικρότερου ανασχηματισμού για αργότερα, ενδεχομένως για μετά τις ευρωεκλογές, όπως είναι και ο σχεδιασμός του.
Η ουσιαστική αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη, αφού είναι ήδη υπουργός Επικρατείας, είναι περισσότερο πολιτική κίνηση προκειμένου να απευθυνθεί στην δεξιά βάση του κόμματος που φυλλορροεί, δημιουργώντας ανησυχία για τα ποσοστά του κόμματος στις ευρωεκλογές και λιγότερο αποσκοπεί να καλύψει το οργανωτικό κενό στην κυβέρνηση. Ο κ. Βορίδης πέρα από την εκπροσώπηση του πρωθυπουργού στην Βουλή, αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και κυβερνητικών οργάνων. Οι παροικούντες την γαλάζια Ιερουσαλήμ αμφιβάλουν εάν ο αναβαθμισμένος Μάκης Βορίδης έχει την διάθεση και τις ώρες, ώστε να καλύψει τα κενά στην λειτουργία του επιτελικού κράτους.
Ο Στέλιος Κουτνατζής που ορίστηκε γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού θα αναλάβει περισσότερο τις διεκπεραιώσεις του γραφείου, ενώ ο Θανάσης Νέζης, παρότι έμπειρος, είναι αμφίβολο εάν διαθέτει το ειδικό πολιτικό βάρος για να συντονίζει την Κοινοβουλευτική Ομάδα, σε μία συγκυρία που αυξάνονται και οι εσωτερικές αντιδράσεις. Πάντως, όπως λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου οι βουλευτές του κόμματος, ο κ. Νέζης είναι πλέον ο μόνος προερχόμενος από τη ΝΔ, που έχει απομείνει στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι δύο ισχυροί του περιβάλλοντος του Μαξίμου είναι ο προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Άκης Σκέρτσος. Η κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και η απομάκρυνση των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού κάνει πιο έντονο το κενό στην λειτουργία του επιτελικού κράτους – που πλέον έχει ξεχαστεί σαν ορολογία – μετά την απομάκρυνση του Γρηγόρη Δημητριάδη και την μετάταξη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Σκέρτσος αποδεικνύεται ο πιο ανθεκτικός και είναι εκείνος που βγαίνει ενισχυμένος από τις καραμπόλες.
Τραυματισμένη η κυβέρνηση
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη και η εικόνα του πρωθυπουργού θρυμματισμένη από την εξέλιξη της αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Είτε υπάρχει είτε όχι το επίμαχο sms, είναι βέβαιο ότι η “αποστολή των δύο αγγελιοφόρων” ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Στην προηγούμενη κρίση των υποκλοπών ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ότι δεν είχε γνώση και μετέθεσε την ευθύνη στον Γρηγόρη Δημητριάδη που απομακρύνθηκε. Τώρα ισχυρίζεται ότι πάλι δεν είχε γνώση για το τι έκαναν οι δύο πιο στενοί του συνεργάτες, ερήμην του. Ακόμη και αν είναι αλήθεια, δεν απαλλάσσει τον πρωθυπουργό από την πολιτική ευθύνη και σε καμία περίπτωση δεν τον τιμά οι συνεργάτες που επιλέγει να κάνουν παιχνίδι πίσω από την πλάτη του.
Συνολικότερα η κυβέρνηση χάνει σημαντικά λαϊκά ερείσματα και συνεχίζει να αιμορραγεί από την υπόθεση των Τεμπών και την κάλυψη στον Κώστα Καραμανλή. Η αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στερεί ένα τμήμα της υποστήριξης που απολάμβανε από το ισχυρό συγκρότημα – όπως κάρφωσε και ο Αντώνης Καρακούσης. Επιπλέον η κυβέρνηση έχει αποξενώσει με τον γάμο των ομοφυλοφίλων μία μερίδα τουλάχιστον της κομματικής βάσης. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι έχει ξεπεράσει το σημείο καμπής και έχει μπει στην φάση της συνεχούς φθοράς. Το ερώτημα είναι εάν θα περιορίσει τις απώλειες, ή εάν η πτώση των ποσοστών θα πάρει τον χαρακτήρα χιονοστιβάδας.