ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επιτροπή Θεσμών: Τι (δεν) είπαν Κοντολέων-Δημητριάδης για τις υποκλοπές (update)

Επιτροπή Θεσμών: Τι (δεν) είπαν Κοντολέων-Δημητριάδης για τις υποκλοπές (update)

Επικαλούμενοι το απόρρητο, τόσο ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων , όσο και ο παραιτηθείς Γ. Δημητριάδης, απέφυγαν να δώσουν σαφείς και καθαρές απαντήσεις στη βροχή ερωτήσεων που δέχτηκαν από τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το  θέμα των υποκλοπών και της «επισύνδεσης» του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη, αλλά και για ποιο λόγο παρακολουθείτο το τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Κοντολέων επικαλέστηκε επίσης το απόρρητο για να μην απαντήσει εάν ο φάκελος της ΕΥΠ για την υπόθεση παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη έχει καταστραφεί ή όχι. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έχει ζητήσει να δοθεί άμεσα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το σχετικό υλικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ερώτηση αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί ο κ. Δημητριάδης, επανέλαβε ότι δεσμεύεται από το απόρρητο. “Δεν λέω ούτε ναι ούτε όχι“, φέρεται να είπε. Ο κ. Κοντολέων δήλωσε επίσης σύμφωνα με πληροφορίες ότι ποτέ δεν ενημερωνόταν ούτε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε κάποιος από το γραφείο του, για τις όποιες αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Οι πρώην

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες ως προς τα όσα είπε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Θοδωρής Δραβίλλας για την παρακολούθηση του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα και του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τσίπρα, Σπύρου Σαγιά. Κατά μία εκδοχή ο κ. Δραβίλλας επιβεβαίωσε ότι η παρακολούθηση Πιτσιόρλα ξεκίνησε επί των ημερών του δηλαδή επί κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου. Άλλες πηγές διαψεύδουν, αναφέροντας ότι ο κ. Δραβίλλας εξήγησε ότι κατά τη νόμιμη επισύνδεση τηλεφώνου άλλου προσώπου η ΕΥΠ τον άκουσε να συνομιλεί με τον κ. Πιτσιόρλα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να είπε πως κατά την περίοδο που ο ίδιος βρισκόταν στο τιμόνι της Υπηρεσίας Πληροφοριών οι διατάξεις για την άρση απορρήτου περιείχαν τα ονόματα των προσώπων που θα βρίσκονταν κάτω από το «μάτι» των μυστικών υπηρεσιών.

Διέψευσε κατηγορηματικά, σύμφωνα με πληροφορίες, πως παρακολουθούνταν πολιτικοί την περίοδο της θητείας του, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, επί Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Ρουμπάτης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ο ίδιος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεκαθάρισε ότι η Υπηρεσία δεν παρακολουθούσε ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε την οικογένειά του. Επιπλέον, ο Γιάννης Ρουμπάτης φέρεται να δήλωσε ότι δεν μπορεί να ισχύει το απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι τρεις πρώην διοικητές της ΕΥΠ αρνήθηκαν τα περί παρακολούθησης του ΚΚΕ με τον Γιάννη Ρουμπάτη να φέρεται να λέει ότι έχει ενημερώσει για αυτό το ΚΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, «ανάγκασε» την κυβερνητική πλειοψηφία να “σπάσει” η ακρόαση των εννέα κληθέντων στην επιτροπή σε δύο ομάδες.

Πρώτα δηλαδή να εξετασθούν οι “πρώην”, δηλαδή ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο παραιτηθείς διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, οι πρώην διοικητές της υπηρεσίας επί Τσίπρα- Καμμένου και επί Σαμαρά- Βενιζέλου, Γιάννης Ρουμπάτης και Θόδωρος Δραβίλλας. Και μετά οι “νυν”, δηλαδή ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, οι εισαγγελείς εφετών, Βασιλική Βλάχου και Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν, ότι η απόφαση να υπάρξουν δυο χωριστές διαδικασίες για την ακρόαση των μαρτύρων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προήλθε μετά από εισήγηση της πλειοψηφίας.

Ο κ. Δεμίρης

Σύμφωνα πληροφορίες ο νυν Διοικητής της ΕΥΠ  Θεμιστοκλής  Δεμίρης φέρεται να κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι ο ίδιος έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό εκθέτει τον κ. Μητσοτάκη και τα όσα δήλωνε στη Βουλή για το αν πρέπει να γνωρίζει ένας πρωθυπουργός τις παρακολουθήσεις που κάνει η ΕΥΠ.

Επίσης φέρεται να χαρακτήρισε ψευδή τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για καταστροφή φακέλων και αρχείων παρακολούθησης.  Ο κ.  Δεμίρης κλήθηκε να απαντήσει αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται πως η ΕΥΠ καταστρέφει το τελευταίο διάστημα έντυπο και ψηφιακό υλικό παρακολουθήσεων και σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτήρισε τα σχετικά δημοσιεύματα ψευδέστατα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ανέφερε ωστόσο ότι εφόσον δεν προκύψει κάτι από μία παρακολούθηση, τότε το υλικό καταστρέφεται μετά από ένα διάστημα.

Νωρίτερα η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, σύμφωνα με όσα φέρεται να κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, είπε ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη είχε τις υπογραφές πέντε στελεχών της ΕΥΠ. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Βλάχου φέρεται να είπε στην επιτροπή ότι το τελευταίο διάστημα είχε απορρίψει πάνω από 140 σχετικά αιτήματα για παρακολουθήσεις και υπογράμμισε πως για να προχωρήσει ένα τέτοιο αίτημα χρειάζεται πέντε υπογραφές, κάνοντας λόγο για «ουσιαστικό έλεγχο» των αιτημάτων.

Η κυρία Βλάχου είπε ακόμα ο έλεγχος πριν από κάθε παρακολούθηση είναι ουσιαστικός – καθώς και ότι έχει ζητήσει να προσκομίζονται όλα τα στοιχεία που επιβάλλουν μία επισύνδεση προσθέτοντας ότι αν αυτά δεν είναι αρκετά, τότε απορρίπτεται το αίτημα της ΕΥΠ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx