Επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη καιρού που χρησιμοποιήσαμε πριν 83 ημέρες

Επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη καιρού που χρησιμοποιήσαμε πριν 83 ημέρες, Γιώργος Αδαλής

Στην προσπάθειά μας να απαντήσουμε στα ερωτήματα τί θα γίνει με την αγορά ενέργειας και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, είχαμε αναζητήσει από τον Οκτώβριο μοντέλα μακροπρόθεσμων καιρικών προβλέψεων. Κι αυτό γιατί, όπως είχαμε εξηγήσει, οι τιμές επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η ένταση της ζήτησης που προκύπτει από παγετούς και έντονες χιονοπτώσεις.

Έτσι στις 3 Νοεμβρίου 2021, παρουσιάσαμε πρόβλεψη καιρού σε Ελλάδα και Ευρώπη, η οποία αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων άκρως επιτυχημένη, δικαιώνοντας κι εμάς που την επιλέξαμε ανάμεσα σε άλλες! Στο άρθρο της 3ης Νοεμβρίου 2021, είχαμε χρησιμοποιήσει στην ανάλυσή μας για το κατά πόσο πιθανό είναι ένα blackout στην Ευρώπη, το μοντέλο πρόβλεψης του Accuweather και συγκεκριμένα των διακεκριμένων μετεωρολόγων Τάϊλερ Ρόϊς και Άλαν Ρέπερντ.

Όπως εξηγούμε στο άρθρο αυτό, οι δύο μετεωρολόγοι στην πρόβλεψη καιρού χωρίζουν τον χειμώνα στην Ευρώπη στη μέση. Στο πρώτο μισό προέβλεπαν από τότε ότι θα επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες για την εποχή. Αντίθετα, στο δεύτερο μισό του χειμώνα θα υπάρξουν δύο μεγάλοι παγετοί: Ένας προς το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και άλλος ένας μάλλον πιο βαρύς στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου!

Συγκεκριμένα είχαμε γράψει προς το τέλος του άρθρου: «Προσωπικά όταν χρειάζεται να “χτίσω” ένα οικονομετρικό μοντέλο και κάποιες μεταβλητές εξαρτώνται από τον καιρό, λαμβάνω υπ’ όψη τα μακροπρόθεσμα μοντέλα πρόβλεψης των μετεωρολόγων του Accuweather, Τάϊλερ Ρόϊς και Άλαν Ρέπερντ. Αυτοί έχουν ήδη δημοσιεύσει τις πρώτες τους μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τον φετινό χειμώνα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Εξηγούν την επίδραση του φαινομένου “La Niña” και πως θα χτυπήσει την Ευρώπη».

»Μέχρι στιγμής, προβλέπουν για τις μεσογειακές χώρες και φυσικά για την Ελλάδα, ότι θα υπάρχουν έντονες περίοδοι βροχόπτωσης. Χωρίζουν, μάλιστα, τον χειμώνα στα δύο. Στο πρώτο διάστημα που δεν προβλέπουν παγετούς και στο δεύτερο που προβλέπουν ότι θα υπάρξει παγετός από χιονοπτώσεις, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν ως και μία εβδομάδα…
Άρα τόσο ο μισός Ιανουάριος όσο και ο Φεβρουάριος, θα περιέχουν ο καθένας από μία τουλάχιστον περίοδο μεγάλου ψύχους, όπου οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα αυξηθούν κατακόρυφα…».

Η πρόβλεψη καιρού και το Accuweather

Το άρθρο αυτό επεξεργαζόταν το σενάριο ενός blackout στην Ευρώπη και μάλιστα σε μια περίοδο που οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου είχαν χτυπήσει ρεκόρ όλων των εποχών στην Ευρώπη. Όπως φαίνεται, λοιπόν, η επιλογή μας να χρησιμοποιήσουμε στις αναλύσεις μας για πρόβλεψη καιρού το μοντέλο του Accuweather πριν από 83 ολόκληρες μέρες ήταν άκρως επιτυχημένη με τα όσα εξελίσσονται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα με την κακοκαιρία “Ελπίς”.

Αρχικά το μοντέλο αυτό προέβλεψε ορθότατα ότι στο πρώτο μισό του Χειμώνα, δηλαδή όλο τον Δεκέμβριο και το πρώτο μισό του Ιανουαρίου οι καιρικές συνθήκες θα είναι πολύ καλές για την εποχή! Προέβλεψε ορθότατα ότι προς τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε το πρώτο κύμα ψύχους, το οποίο ήδη το ζούμε αυτές τις μέρες. Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι οι ίδιοι μετεωρολόγοι προέβλεπαν –από τότε– και δεύτερο κύμα στις αρχές Φεβρουαρίου το οποίο μπορεί να είναι δριμύτερο. Θα δούμε εάν θα πέσουν μέσα ή όχι.

Στόχος του άρθρου αυτού αν το διαβάσετε σήμερα, ήταν να γίνει κατανοητό ότι παγετοί άνω των 5-6 ημερών, ανεβάζουν κατακόρυφα τον κίνδυνο ενός γενικευμένου blackout με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Ευτυχώς ο πρώτος παγετός χτύπησε τα ¾ της χώρας και θα είναι διάρκειας κάτω των πέντε ημερών. Το άρθρο αυτό είχε διαβαστεί και αυτές τις ημέρες συζητείται πολύ, ακριβώς επειδή είχε προβλέψει την κακοκαιρία.

Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού

Η απόφαση της επαναφοράς στο δίκτυο των εργοστασίων λιγνίτη που τα είχε κλείσει πολύ βιαστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έσωσε την παρτίδα και η χώρα καλύφτηκε την τελευταία στιγμή σε ενεργειακή επάρκεια. Και φυσικά, αρκετοί έσωσαν και τις καρέκλες τους μιας και δεν θρηνήσαμε θύματα από την τεράστια έλλειψη ενέργειας που θα υπήρχε αν τα λιγνιτικά εξακολουθούσαν να παραμένουν κλειστά. Δυστυχώς, δεν έχουμε τελειώσει με την κακοκαιρία για φέτος. Σύμφωνα πάντα με την πρόβλεψη καιρού του Accuweather αναμένουμε και δεύτερο κύμα εντός του Φεβρουαρίου, το οποίο θα είναι ισχυρότερο στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Είναι πάντως να απορεί κανείς με τον κρατικό μηχανισμό γενικότερα! Από την στιγμή που όλα αυτά, η πρόβλεψη καιρού, ήταν δημοσιευμένα στο SLpress.gr και καθόριζαν με ακρίβεια από τον Νοέμβριο, ποιες θα είναι οι πιθανές ημερομηνίες που η χώρα θα μπει στην κατάψυξη, ποιος ή ποιοι φταίνε άραγε που η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση ο κρατικός μηχανισμός πιάστηκε στον ύπνο και ζήσαμε άλλο ένα χάος; Και πάνω απ’ όλα, τί θα συμβεί άραγε αν σε δύο εβδομάδες έχουμε μια επανάληψη του σκηνικού και μάλιστα με πιο άγριες συνθήκες; Δεν αισθάνεται ούτε ένας στην κυβέρνηση και στο κράτος ότι απέτυχε και ότι η πολιτική ευθιξία επιβάλει την παραίτησή του;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι