Έρευνα της ΕΕ για 2,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης σε 10 ελληνικές εταιρείες
11/04/2024Έρευνα των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών μετά από καταγγελίες για απάτη που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν χορηγηθεί σε 10 εταιρείες στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε, αποκαλύπτει δημοσίευμα του Politico. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι οι συμβάσεις στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σύμφωνα με το Politico στελέχη της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, πραγματοποίησαν έφοδο, τον Μάρτιο, στα γραφεία τριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών της χώρας, πέντε εταιρειών πληροφορικής και δύο συμβουλευτικών οργανισμών. Παράλληλα, για το θέμα έχει ξεκινήσει έρευνα και από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), σύμφωνα με το Politico, το οποίο γράφει ότι η έρευνα αυτή πλήττει για μία ακόμη φορά την αξιοπιστία του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία της νόσου Covid, το οποίο διαθέτει 723 δισ. ευρώ για την χορήγηση δανείων και επιχορηγήσεων στις 27 χώρες της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, αστυνομικοί συνέλαβαν περισσότερους από 20 υπόπτους σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία σχετικά με απάτη 600 εκατομμυρίων ευρώ από το ιταλικό Ταμείο.
Η έρευνα των ελληνικών αρχών εστιάζεται σε διαδικασίες δημόσιων διαγωνισμών στους οποίους οι εταιρείες φέρονται να συνεννοήθηκαν να μην «χτυπήσουν» την ίδια σύμβαση. «Αυτό μπορεί να οδήγησε σε αύξηση των αμοιβών που μπορούσαν να χρεώσουν με αποτέλεσμα οι Έλληνες φορολογούμενοι να μην μπορούν να αποκομίσουν όλα τα οφέλη από τα κοινοτικά χρήματα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Όπως σημειώνει το Politico, με έργα αξίας 35,95 δισ. ευρώ, η Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους του Ταμείου με το 1/5 των χρημάτων αυτών να αφορά την ψηφιοποίηση της χώρας βάσει του σχεδίου που υποβλήθηκε στην Κομισιόν. Μέχρι σήμερα, περίπου 600 ψηφιακά έργα αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ έχουν δημοπρατηθεί και ανατεθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο ανατέθηκαν αυτά τα έργα, σχολιάζει το Politico, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ανακοινώνει ότι εξετάζει αν υπήρξε παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ η οποία «απαγορεύει τις αντιανταγωνιστικές συμφωνίες και αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων που εμποδίζουν, περιορίζουν ή στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, τις μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση για συνεννόηση ή μελλοντικές ανακοινώσεις τιμών σε ανταγωνιστές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης».
Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κατά το δημοσίευμα οι 10 υπό έρευνα εταιρείες εξασφάλισαν συμβάσεις για περισσότερα από 600 έργα στον τομέα της τεχνολογίας, από το 2020 έως και το 2023, το καθένα αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ, με ελάχιστα εξ αυτών να έχουν περισσότερες από μια προσφορές. Η έρευνα ξεκίνησε, αναφέρει το Politico, όταν η European Dynamics, μια ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών λογισμικού και πληροφορικής, υπέβαλε καταγγελία τον Νοέμβριο του 2023 στην Κομισιόν, η οποία εποπτεύει τη διαχείριση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Η εταιρεία υποστήριξε ότι ένας δημόσιος διαγωνισμός που αφορούσε ψηφιακό έργο που σχετίζεται με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, ήταν μεροληπτικός υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει επιστολή από την European Dynamics σχετικά με τον διαγωνισμό και είχε κοινοποιήσει όλες τις σχετικές πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). «Θα συνεχίσουμε να χειριζόμαστε κάθε πληροφορία ή καταγγελία που ενδέχεται να λάβουμε στο πλαίσιο των εξουσιών που προβλέπονται από τις Συνθήκες της ΕΕ και τον κανονισμό RRF», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ. Αξιωματούχος με γνώση του θέματος δήλωσε στο Politico πως η Eυρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού τα στοιχεία που συγκέντρωσαν. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται αυτά τα κεφάλαια. Εκτός από τις συλλήψεις στην ιταλική υπόθεση, η ευρωπαϊκή υπηρεσία OLAF ερευνά πιθανή απάτη με τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μετά την πανδημία σε αρκετές χώρες της γηραιάς ηπείρου.
Μαρινάκης: Ελέγχθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε ότι «η έρευνα της επιτροπής αφορά μια καταγγελία που έχει γίνει. Πάρα πολύ σωστά επειδή η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, οφείλει μια ανεξάρτητη αρχή να την ερευνά. Η κυβέρνηση και τα επιμέρους υπουργεία ακόμα και σε συνθήκες κρίσης κινηθηκαν πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών, την τήρηση της διαφάνειας και την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων όλων των διαδικασιών». Και συμπλήρωσε: «Οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί στους οποίους αναφέρεται η εταιρεία έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα αποδεικτικά στοιχεία είναι στη διάθεση της ανεξάρτητης αρχής».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τον κατάλογο των επιχειρήσεων
«Απολύτως εκτεθειμένη εμφανίζεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το ζήτημα της χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωση του. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει τα εξής: «Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την έρευνα για πιθανή απάτη επιβεβαίωσε το Γραφείο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, ενώ η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε ήδη ελέγχους στα γραφεία τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, σε πέντε εταιρείες πληροφορικής και σε δύο εταιρείες συμβούλων. Η έρευνα στη χώρα μας επικεντρώνεται στις διαδικασίες των δημόσιων προσφορών, καθώς οι εμπλεκόμενες εταιρείες κατηγορούνται ότι συνενώθηκαν για να μην ανταγωνιστούν για την ίδια σύμβαση περιορίζοντας με αυτόν το τρόπο τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν». Κατόπιν αυτών, σημειώνει πως «είναι προφανές πως μετά τις αποκαλύψεις του Politico, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το Υπουργείο Ανάπτυξης οφείλουν να δώσουν άμεσα απαντήσεις, καθώς και τον κατάλογο όλων των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν έως τώρα με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Αδιαφάνεια στην κυβέρνηση καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «το ζήτημα της αδιαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του λανθασμένου τρόπου κατανομής τους, το έχει αναδείξει με συστηματικό τρόπο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» και προσθέτει: «Το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα αναφέρεται σε καταγγελίες για απάτη που σχετίζονται με αδιαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, μέσω των οποίων χορηγήθηκαν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε δέκα μόλις εταιρείες στην Ελλάδα. Οι καταγγελίες διερευνώνται ήδη, -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα-, από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία« συνεχίζει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη. Για τον λόγο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, «η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα καταθέσει άμεσα Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων, σχετικά με τις διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν και το περιεχόμενο των συμβάσεων που υπογράφηκαν».