Έρευνα για πολιτικούς αρχηγούς, λόγω Πολυτεχνείου – Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Έρευνα για πολιτικούς αρχηγούς, λόγω Πολυτεχνείου – Οι αντιδράσεις των κομμάτων, slpress

Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση να διεξαχθεί προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελέστηκαν αδικήματα από τους πολιτικούς αρχηγούς, Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη, κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου. Την εντολή έδωσε η  προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και η έρευνα θα διεξαχθεί από την Κρατική Ασφάλεια.

Στόχος της έρευνας είναι να διακριβώσει αν προκύπτει, κατά περίπτωση, η διάπραξη των αδικημάτων της παραβίασης των μέτρων κατά του κορωνοϊού και της διέγερσης σε ανυπακοή. Αφορμή της δε, στάθηκε η καταγγελία του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη, προέδρου του κόμματος Νέα Δεξιά, ο οποίος ανήμερα της επετείου, με αναρτήσεις του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κατέκρινε την κυβέρνηση για την «ανοχή» που επέδειξε, όπως είπε ο Χρυσοχοΐδης, έναντι κομμάτων και πολιτικών αρχηγών που μετείχαν σε συμβολικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Κρανιδιώτη, η οποία θα διαβιβαστεί στην Βουλή, εφόσον αφορά πολιτικά πρόσωπα, ήταν «κάκιστο παράδειγμα ηγεσίας η ανοχή στα καραγκιοζιλίκια του ΚΚΕ». Ο ίδιος κατήγγειλε ότι «υπάρχουν δύο έννομες τάξεις: Για την Αριστερά και για τους άλλους» και έκλεινε τις αναρτήσεις του με το σχόλιο: «Εκεί στην Εισαγγελία, συγγνώμη για την ενόχληση, όλα καλά πώς πάει;».

Έρευνα για τους πολιτικούς αρχηγούς 

Το θέμα της εισαγγελικής έρευνας για την παρουσία των τριών πολιτικών αρχηγών σε συμβολικούς εορτασμούς του Πολυτεχνείου απασχόλησε και τη Βουλή, μετά τις τοποθετήσεις που έκαναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΚΚΕ και του ΚΙΝΑΛ. Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος  σημείωσε ότι «είναι μακριά και έξω από τη νοοτροπία της κυβέρνησης οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις», ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε ότι «η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, είχε καλέσει την κυβέρνηση να μην καλυφθεί πίσω από τα περί ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και να σχολιάσει την εισαγγελική πράξη. Παραλλήλως διερωτήθηκε  για το τι «σήμα» δίνει η κυβέρνηση στους εισαγγελείς και την κοινωνία με τα περί μη παρέμβασης, αναφέροντας στη συνέχεια ότι, προφανώς, πρόκειται για το ίδιο σήμα που δόθηκε και με όσα έγιναν ανήμερα της επετείου. «Αυταρχισμός και καταστολή», όπως είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας, ο Γιάννης Βρούτσης αναρωτήθηκε «προς τι η θεατρική παράσταση», όπως χαρακτήρισε την τοποθέτηση Σκουρλέτη, και υπογράμμισε ότι η «αυταρχικότητα» δεν ενδημεί στην παρούσα κυβέρνηση.

Εξίσου έντονη ήταν και η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «βαθύτατα εκτεθειμένη», προσθέτοντας ότι «οι απειλές θα πέσουν στο κενό» και ότι «καμία απαγόρευση δεν μπορεί να βάλει στον γύψο τους αγώνες του λαού». Να μην γίνεται σύγχυση των περιοριστικών μέτρων που «έχουν στόχο τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια, με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, που είναι μακριά και έξω από τη νοοτροπία και την πολιτική της κυβέρνησης» κάλεσε τον βουλευτή του ΚΚΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Πως αντιδρούν τα κόμματα 

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν προσφέρονται για κομματική αντιπαράθεση και ευχήθηκε όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να επιδείξουν την πειθαρχία που καταγράφηκε στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος. Έκπληκτος με την εισαγγελική πρωτοβουλία δήλωσε πάντως και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, παρότι το κόμμα του δεν υπόκειται σε έλεγχο για υποτροπιασμό. «Θεωρούμε ότι είναι υπερβολική και αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζε ότι «μόνο ως κακόγουστη φάρσα θα μπορούσαμε να εκλάβουμε την προκαταρκτική έρευνα που αφορά και τον πρόεδρο του». Πρόσθετε, ωστόσο, ότι «η σοβαρότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει γέλια» και κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι με την «αυταρχική στάση της έχει ανοίξει τον δρόμο σε περιφερόμενους ακροδεξιούς, να μηνύουν τους πολιτικούς αρχηγούς τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων». 

Ως την «επόμενη πράξη στο κρεσέντο του κυβερνητικού αυταρχισμού και των απαράδεκτων απαγορεύσεων» χαρακτήρισε την εξέλιξη το ΚΚΕ. Σχολίασε επίσης το γεγονός ότι αφορμή στάθηκε η «καταγγελία γνωστών ακροδεξιών στοιχείων», αλλά και ότι «η έρευνα θα γίνει από την Κρατική Ασφάλεια». Έντονη ήταν και η αντίδραση του ΜέΡΑ25, το οποίο υποστήριξε πως «είναι σαφές ότι η Δεξιά δεν επανήλθε με σχέδιο να σβήσει για πάντα την περίοδο μετά το ‘15, αλλά την περίοδο μετά το ‘74».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx