ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εσωκομματικές ΚΙΝΑΛ: Όσα ειπώθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή

Εσωκομματικές ΚΙΝΑΛ: Όσα ειπώθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή

Συνεδρίασε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ με τους υποψήφιους για την αρχηγία του κόμματος, να παίρνουν το λόγο και να δίνουν το στίγμα τους για το πώς οραματίζονται το κόμμα την επόμενη μέρα. Η συνεδρίαση έγινε στο ξενοδοχείο “Κάραβελ” και θεωρείται η επίσημη έναρξη της προεκλογικής κούρσας για την προεδρία του κόμματος, καθώς η ανεπίσημη είχε ξεκινήσει ήδη προ μηνών. Οι κάλπες έχουν προγραμματιστεί να στηθούν στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Το λόγο έλαβε πρώτη, όπως προβλέπεται, η πρόεδρος και εκ νέου υποψήφια, Φώφη Γεννηματά, παρουσιάζοντας το τρίπτυχο με το οποίο διεκδικεί την επανεκλογή της. Πρόκειται για το “Νέα Αλλαγή-Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο-Νέα Εθνική Στρατηγική” που η κα. Γεννηματά επιλέγει να προβάλει εδώ και καιρό. Στην ομιλία της υπογράμμισε την ανάγκη για ενότητα στο κόμμα και για τη συνέχιση της αυτόνομης πορείας αυτού.

«Ενότητα, αυτόνομη πορεία και σοσιαλδημοκρατικό ιδεολογικό στίγμα και πολιτικές, αποτελούν εγγύηση για το άλμα προς τα εμπρός. Αν μετακινηθούμε λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά, ο διχασμός και η διάσπαση θα είναι η χαριστική βολή. Θα έχουμε παίξει το παιχνίδι των αντιπάλων μας που το επιδιώκουν» δήλωσε, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ όταν ανέλαβε την ηγεσία του το 2015 ως «ντροπιαστική για τα όσα είχε προσφέρει στη χώρα». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εγγυήθηκε προσωπικά για τη δημοκρατική διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού, ενώ ζήτησε από τον κομματικό μηχανισμό να βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών.

Εν συνεχεία η κα. Γεννηματά ανέδειξε το γεγονός ότι επί των ημερών της το Κίνημα βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία. «Καταφέραμε να ενώσουμε δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής και να έχουμε διαρκή ανοδική πορεία, εδραιώνοντας την αυτόνομη πορεία. Δεν γίναμε δεκανίκι και συμπλήρωμα κανενός» ανέφερε, μη παραλείποντας όμως να ασκήσει και αυτοκριτική στα πεπραγμένα της, καθώς δεν εκλέχθηκαν νομαρχιακά και τοπικά όργανα, γεγονός που όπως η ίδια ανέφερε απογοήτευσε τον κόσμο του ΚΙΝΑΛ. Άσκησε καθ’ όλη την ομιλία της, δριμεία κριτική και στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με αφορμή τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, καταδίκασε απερίφραστα την εξίσωση φασιστικών φαινομένων με αντιφασιστικές διαδηλώσεις.

Το όραμα του Λοβέρδου

Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος πρόεδρος Ανδρέας Λοβέρδος, επέλεξε να τονίσει στην ομιλία του, το δικό του όραμα για το κόμμα εφόσον καταφέρει να εκλεγεί. Για τον κ. Λοβέρδο αποτελεί προτεραιότητα η «Επιστροφή του ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, με σύμβολό τον ήλιο, χρώμα το πράσινο και καθήκον την Πράσινη Επανάσταση, δηλαδή η θετική ανατροπή όλων των κακώς κειμένων». Σχετικά με το θέμα των ιστορικών συμβόλων του κινήματος ανέφερε «Φτάνει πια η εγκατάλειψη του ονόματος, του σήματος, του χρώματος, των ήχων του ΠΑΣΟΚ! Φτάνουν πια τα βαφτίσια!».

Στη συνέχεια ο κος Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι καμία εσωκομματική διαδικασία δεν θα δρομολογείται από κομματικά όργανα μη-αιρετά, δίνοντας έτσι έμφαση και για την ανάγκη επιστροφής της βάσης στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Θέλοντας και ο ίδιος να δώσει έμφαση στην ανάγκη για ενότητα, προανήγγειλε ότι στο ενδεχόμενο εκλογής του η ηγεσία του κόμματος θα είναι πραγματικά συλλογική, με τρεις αντιπροέδρους και προσωπική του συνεργασία με όλους τους προηγούμενους προέδρους του κόμματος.

Κατηγόρησε έμμεσα τη σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ότι οδηγεί το κίνημα στο να ετεροπροσδιορίζεται, περιμένοντας να δει τι θα πει η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνοντας απεγνωσμένα τρόπο να διαφοροποιηθεί κι από τους δύο. «Δεν ανέχομαι να απειλεί να κυριαρχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά. Δεν ανέχομαι να χαρίζουμε στον Μητσοτάκη το Κέντρο. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα ξαναγίνει το κόμμα των μη προνομιούχων, το κόμμα της μεσαίας τάξης» υπογράμμισε κλείνοντας, ενώ σε προγραμματικό επίπεδο έδωσε έμφαση σε ζητήματα ασφάλειας και στο μεταναστευτικό.

Τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα Λοβέρδου εξέφρασαν μέσα από τις ομιλίες τους τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, αλλά και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, που ήδη στο παρελθόν είχε εκφράσει την προτίμησή της, ενώ υπέγραψε μάλιστα και γραπτή δήλωση στήριξης του πρώην υπουργού που αφήνει «παρακαταθήκη στη χώρα το νομοθετικό του έργο». Όσον αφορά τους λοιπούς τέσσερις βουλευτές, πρόκειται για τους Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και Λεωνίδα Γρηγοράκο.

Στο παιχνίδι Ανδρουλάκης-Καστανίδης

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης που έχασε από την κα. Γεννηματά στις εσωκομματικές του 2017 και διεκδικεί φέτος τη ρεβάνς, επέμεινε επίσης στην ανάγκη για ενότητα εντός του Κινήματος. «Η διαδικασία πρέπει να είναι η αρχή μιας νέας αναγεννητικής πορείας και όχι ενός εμφυλίου. Η παράταξη δεν πρέπει να πυροβολήσει τα πόδια της. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αποφάσεις επί των διαδικαστικών ζητημάτων να ληφθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», ανέφερε στην ομιλία του.

Απέφυγε να πάρει θέση στο ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με την ονομασία και τα σύμβολα του κόμματος, αλλά άσκησε επίσης κριτική στα πεπραγμένα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, τονίζοντας τις αποτυχίες τους και σημειώνοντας πως «Αυτό σημαίνει ότι οριοθετούμαστε με σαφήνεια κι απ’ τα δεξιά μας, κι απ’ τα αριστερά μας. Οριοθετούμαστε και ιδεολογικά και πολιτικά». Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στον τρόπο εκλογής προέδρου στήριξε την καθιέρωση της διαδικασίας με την οποία διεξήχθησαν και οι εσωκομματικές του 2017, όπου εκτός από μέλη είχαν τη δυνατότητα ψήφου και οι φίλοι, μία διαδικασία δηλαδή ανοιχτή στην κοινωνία.

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης που ήταν και ο τελευταίος που ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει τα ηνία του κόμματος, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας είτε με τη Δεξιά, είτε με τη ριζοσπαστική Αριστερά. Ο ίδιος κρίνει ότι ήταν η συνεργασία με τη ΝΔ που κόστισε όσο τίποτε άλλο στο ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «αν σε αποκαλέσουν γερμανοτσολιά θα πρέπει να ντρέπονται να ζητούν συνεργασία με γερμανοτσολιάδες».

Ο κ. Καστανίδης που είναι και ο μόνος υποψήφιος που τυπικά προέρχεται από το ΚΙΔΗΣΟ που ίδρυσε ο Γιώργος Παπανδρέου, έθεσε ερωτήματα και ενστάσεις και σε ό,τι αφορά το εθνικό μητρώο μελών του κόμματος. Αναρωτήθηκε αν αποδεικνύεται από κάπου ότι τα εγγεγραμμένα μέλη είναι 138.000, ενώ θέλοντας να κλείσει φήμες που διακινήθηκαν ότι δεν έχει τη δυναμική να παραδώσει τις 5.000 υπογραφές που χρειάζονται για μία υποψηφιότητα, απάντησε ότι μπορεί να τις έχει κι εντός της ημέρας, λέγοντας όμως ότι «Αν πρέπει να τηρηθεί πιστά το καταστατικό τότε θα πρέπει αυτό να γίνει για όλα τα ζητήματα», αναφερόμενος στα ταμειακώς μη ενημερωμένα μέλη.

“ΠΑΣΟΚ ξανά μεγάλο” λέει ο ΓΑΠ

Τον λόγο ανάμεσα στους υπόλοιπους ομιλητές έλαβε και ο πρώην πρωθυπουργός και γιός του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. «Η επικείμενη εσωκομματική διαδικασία, εκτός από το δημοκρατικό πρόσημο που πρέπει να τη χαρακτηρίζει, δεν μπορεί παρά να έχει ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο και να συμβάλει στην αναζήτηση και την ανάδειξη προτάσεων ικανών να οικοδομήσουν μια πολιτική δύναμη που θα χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της κυβερνησιμότητας απέναντι στη δεξιά, αλλά και από την απάντηση στο άλλο μεγάλο αίτημα, της προοδευτικής αλλαγής, που αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα για τη χώρα».

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε σχετικά με την προοπτική του Κινήματος: «Να κάνουμε την παράταξή μας και πάλι μεγάλη. Να οικοδομήσουμε μια αξιόμαχη προοδευτική παράταξη», φράση που παραπέμπει έντονα στην καμπάνια και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής ο κ. Παπανδρέου δεν έχει πάρει επίσημη θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου. Αναφερόμενος στις ιδεολογικές διαστάσεις της επικείμενης αναμέτρησης, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έφερε στο προσκήνιο τα στοιχήματα της εποχής, όπως ο ίδιος τα αντιλαμβάνεται.

«Απαιτείται αλλαγή πορείας παντού. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο, σε κάθε χώρα και σε κάθε οργανισμό που οι δυνάμεις μας μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, έχουν και μέλλον και προοπτική. Και είναι στο χέρι μας να φέρουμε αυτήν την υπόθεση σε πέρας» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι «τώρα πλέον, είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ένα νέο, πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα στηρίζεται στην εμπειρία του προηγουμένου, αλλά θα απαντά με βιώσιμο και πράσινο πρόσημο, στις προκλήσεις του μέλλοντος. Οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, είναι οι μόνες που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι