Έσπασε ο βόθρος της διαφθοράς στην Κύπρο - Ζητείται κάθαρση

Βενιζέλος Κώστας
1358

Τα όσα παρακολουθούμε δεν είναι μόνο μια πολιτική κρίση, είναι πρωτίστως πολιτειακή κρίση, κρίση θεσμών. Όσοι σέβονται τους θεσμούς, τους νόμους, το κράτος εν γένει έπρεπε να είχαν αντιδράσει. Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος από τους πολίτες μεγαλώνει συνεχώς. Και είναι άγνωστο πού μπορεί να οδηγήσει.

Μετά από τα όσα έχουν διαδραματισθεί τα τελευταία 24ωρα με το γνωστό βίντεο, ο κ. Δημήτρης Συλλούρης δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι πρόεδρος του κοινοβουλίου, άρα ούτε και να προεδρεύει της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να αντικαθιστά τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό κι αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί από χθες.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης πριν αναχωρήσει για το εξωτερικό, είχε υποχρέωση, όφειλε, να έβρισκε συνταγματική λύση, ώστε να μην ασκεί καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κύριος Συλλούρης, οποίος δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την τεράστια ζημιά την οποία προκαλεί στο πολίτευμα, στη χώρα, η όλη συμπεριφορά του.

Καθαίρεση του Προέδρου της Βουλής

Την ίδια ώρα, τα κόμματα έπρεπε από χθες να είχαν κινήσει τις διαδικασίες για αντικατάσταση του Προέδρου της Βουλής, όχι προσωρινά, αλλά οριστικά και αμετάκλητα.
Υπενθυμίζουμε τον όρκο/διαβεβαίωση που έδωσε ο κ. Συλλούρης, όπως κάθε βουλευτής, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στη Βουλή: «Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου».

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να αποφανθεί πόση πίστη και σεβασμό (δεν) έδειξαν οι εμπλεκόμενοι στο "Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους". Αυτή η έλλειψη σεβασμού που εξευτελίζει τη Βουλή ως θεσμό, ενώπιον του λαού, και την ίδια την Δημοκρατία ως κράτος, ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, δημιουργεί τη νομική, πολιτική και προπαντός ηθική υποχρέωση στη Βουλή, ως κυρίαρχο σώμα για την οργάνωση και λειτουργία της.

Nα καθαιρέσει από το αξίωμα του Προέδρου του Σώματος τον κύριο Συλλούρη και στην συνέχεια να ενεργήσει πολιτικά για την νομότυπη απομάκρυνση του από τα έδρανα της και την πολιτική. Συνεπώς, όλοι έχουν ευθύνη από τη στιγμή, που δεν αναλαμβάνουν να καθαρίσουν την "Κόπρο του Αυγεία" που έφτιαξαν και συντηρούν, είτε δια των πράξεων τους, είτε δια της ανοχής τους. Είναι βαριά η ευθύνη που κουβαλούν από τη στιγμή που επιτρέπουν συνέχιση της κατάστασης, ως να μην έχει συμβεί οτιδήποτε.

Ντροπιαστική κατάσταση

Το βάρος της ευθύνης είναι στην κυβέρνηση και τη Βουλή, στις δυο εξουσίες. Ο Πρόεδρος αντί να προειδοποιεί τους δημοσιογράφους «μην μου αναφέρετε για Al Jazeera για να μην σας πάρει ο δαίμονας», έπρεπε να αγγίξει το θέμα στον πυρήνα του και όχι να τα βάζει με τα ΜΜΕ. Αναχωρώντας από την Κύπρο, επέλεξε να μην αντιμετωπίσει ένα μείζον συνταγματικό ζήτημα, που προέκυψε με τα γνωστά γεγονότα, με το ρεζίλεμα της χώρας. Φανταστείτε τι μηνύματα στέλνονται.

Έχουν όμως καθήκον και οι πολίτες να εκδηλώσουν, ατομικά και συλλογικά, με κάθε νόμιμο τρόπο, την αγανάκτηση τους για όσα είδαν, άκουσαν και έμαθαν για την άκρως προσβλητική για την αξιοπρέπεια του λαού και της Κύπρου, διαγωγή κάποιων πολιτικών. Τους οποίους εξέλεξε για να τον υπηρετούν από το Κοινοβούλιο, το "ναό της δημοκρατίας" και δημιουργό της αρχής της νομιμότητας.

Μόνο ο λαός μπορεί να καθαρίσει την "Κόπρο του Αυγεία". Αυτός μόνο, μπορεί να αναλάβει το ρόλο του Ηρακλή. Να σημειώσουμε πάντως πως σοβαρές ευθύνες έχουν τα ΜΜΕ, τα οποία επέλεξαν να μην μεταδώσουν την προειδοποίηση του Προέδρου προς τους δημοσιογράφους. Μεταδόθηκε το βίντεο μόνο όταν έγινε πάρτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ντροπή!

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.