Εθνική επιβίωση σε συνθήκες ακραίας πόλωσης

Μένιος Τασιόπουλος
5

του Μένιου Τασιόπουλου  - 

Αν πιστέψουμε τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, η υπόθεση Novartis είναι μόνο ένας κρίκος μίας αλυσίδας υποθέσεων και δικογραφιών στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, πέραν αυτής που αφορά την πώληση εκρηκτικών και παλαιού οπλισμού στη Σαουδική Αραβία. Εάν επιβεβαιωθούν, ο κύκλος ακραίας έντασης και πόλωσης θα διευρυνθεί και αναπόφευκτα θα διαμορφώσει το κλίμα στην πολιτική σκηνή για πολύ καιρό, μέχρι τις εκλογές.

Η Βουλή εκ των πραγμάτων θα εξελιχθεί σε ένα απέραντο δικαστήριο με Εξεταστικές και Προανακριτικές Επιτροπές. Όπως προκύπτει από τον τρόπο που η κυβέρνηση Τσίπρα χειρίστηκε την υπόθεση Novartis, θα επιχειρήσει να στιγματίσει πολιτικά προσωπικότητες του «παλαιού κομματικού συστήματος» τόσο από τον χώρο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των συγκυβερνώντων μέχρι το 2015 Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, του πρωταγωνιστή στην δεξιά πτέρυγα της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και του «εκσυγχρονιστή» Ανδρέα Λοβέρδου. Όλα τα συγκεκριμένα πρόσωπα είχαν ενεργό ρόλο στην διακυβέρνηση την περίοδο των Μνημονίων. Πλήγμα έχουν υποστεί στο κύρος τους και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας και ο Επίτροπος στην Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος, όποιες και αν είναι οι περαιτέρω εξελίξεις.

Ειδικά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μιλούν για νέα περίοδο «σκανδαλολογίας», την οποία παρομοιάζουν με εκείνη του 1989. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τότε, όπως και τώρα, σε διεθνές επίπεδο ο κόσμος άλλαζε και η Ελλάδα χανόταν στην εσωστρέφειά της.

Η Ελλάδα σήμερα πέρα από το βαλκανικό μέτωπο και τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, καλείται να επιβιώσει όχι μόνο ως οικονομία, αλλά και ως εθνοκρατική οντότητα στο πλαίσιο της απορρύθμισης που επικρατεί στην ΕΕ. Το 1989 τελείωνε ο Ψυχρός Πόλεμος. Σήμερα, με την απειλή ενός νέου οικονομικού κραχ στις διεθνείς αγορές να αιωρείται και με την Ευρωζώνη να κλυδωνίζεται, οι προκλήσεις για την Ελλάδα είναι υπαρξιακής σημασίας.

Τα περιθώριά της να διαχειριστεί τα κρίσιμα προβλήματά της σε κλίμα ακραίας εσωτερικής πόλωσης στο εσωτερικό είναι από συρρικνωμένα έως μηδαμινά. Είναι ζωτική εθνική ανάγκη να δημιουργήσουμε περιβάλλον πολιτικής συναίνεσης. Υπό αυτό το πρίσμα είναι πολυτέλεια η κατάσταση αυτή να παραταθεί μέχρι το 2019.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.