ΑΠΟΨΗ

Ετοιμάζεται ο Μητσοτάκης να κυρώσει τα πρωτόκολλα με τα Σκόπια;

Ετοιμάζεται ο Μητσοτάκης να κυρώσει τα πρωτόκολλα με τα Σκόπια; Θάνος Κάλλης

Στις 25 Ιανουαρίου του 2019 ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, επιλύοντας –κατά πολλούς– ένα χρόνιο εθνικό ζήτημα με την γειτονική χώρα. Από τη στιγμή εκείνη κατέστη δεσμευτική για τη χώρα μας ως μια Διεθνής Σύμβαση που δεσμεύει το ελληνικό κράτος και όλες τις κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για το περιεχόμενο της εν λόγω Συμφωνίας στο δημόσιο διάλογο και τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικώς.

Εξάλλου, λόγω του συμβιβασμού που επήλθε με την τότε κυβέρνηση Ζάεφ, δεν πρέπει να εκφεύγει της προσοχής μας ότι τιμωρήθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα στις κάλπες το ίδιο καλοκαίρι και ήλθε πανηγυρικά στην εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φρόντισε να εκμεταλλευτεί τα ιδιαίτερα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούσε στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού, το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος.

Όμως, από την αναρρίχηση στον πρωθυπουργικό θώκο ο κ. Μητσοτάκης έκανε θεαματική στροφή στην μέχρι τότε ρητορική του, μιλώντας πλέον για πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ευχαρίστησε επανειλημμένως τον Έλληνα ομόλογο του, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη χώρα μου. Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος…».

Επιπλέον, υπάρχει μια εκκρεμότητα εδώ και 4,5 χρόνια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν έχει φέρει ακόμα προς ψήφιση, αν και έχουν κατατεθεί στην Βουλή, τα τρία μνημόνια συνεργασίας (συνεργασία σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στρατιωτικά και οικονομικά) που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών και που αποτελούν καίριας σημασίας για την εφαρμογή της μεταξύ των δυο χωρών.

Ετοιμάζεται ο Μητσοτάκης;

Τελευταία φορά που είχαμε “νέα” για τις εν λόγω διακρατικές συνθήκες ήταν τον Μάϊο του 2022, όπου ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή τόνισε ότι: «οι κυρώσεις των μνημονίων συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία θα έρθουν για κύρωση στην εθνική αντιπροσωπεία όταν το εθνικό συμφέρον θα το επιτρέψει», ενώ παράλληλα επανέλαβε πως «η ΝΔ και η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες επιφυλάξεις για συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, η Συμφωνία θα τηρηθεί από την στιγμή που κυρώθηκε από την Βουλή». Πρόσθεσε πως η Βόρειος Μακεδονία καταβάλλει προσπάθεια να τηρηθεί η Συμφωνία, υπάρχουν ακόμα όμως σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της.

Eίναι προφανές ότι η κυβέρνηση, βρίσκοντας διάφορες προφάσεις, καθυστερεί την ψήφιση τους, καθώς φοβάται ότι θα ανοίξει τον “ασκό του Αιόλου” στο εσωτερικό της. Αναμένει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από βουλευτές που κατάγονται από την Βόρεια Ελλάδα, ενώ γνωστή είναι η στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πάνω στο ζήτημα. Ακόμη, δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στην έντονη δυσαρέσκεια που θα υπάρξει σε ψηφοφόρους από την Μακεδονία που αισθάνονται “πληγωμένοι”, καθώς εκτιμούν ότι οι Πρέσπες” ήταν εθνικά επιζήμιες, ενώ ζωηρές ενστάσεις διατυπώνουν και επιχειρηματίες που ισχυρίζονται ότι θίγεται η προστασία των μακεδονικών προϊόντων.

Φοβούμενη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λοιπόν, το πολιτικό κόστος και την ενίσχυση των άλλων κομμάτων της “δεξιάς πολυκατοικίας” (Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη κτλ), μετέθεσε την συγκεκριμένη εκκρεμότητα της ψήφισης των μνημονίων, σίγουρα για μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ασκούνται πλέον ασφυκτικές πιέσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην ελληνική κυβέρνηση που έχει νωπή λαϊκή εντολή, να κλείσει την χρόνια εκκρεμότητα της ψήφισης των μνημονίων συνεργασίας με την γειτονική χώρα.

Μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Νέα Υόρκη που θα παρευρεθεί στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δεν αποκλείονται ραγδαίες εξελίξεις. Το ερώτημα είναι αν εκτός των “Πρεσπών του Αιγαίου”, επικυρωθεί πανηγυρικά από το ελληνικό κοινοβούλιο η “ορίτζιναλ” Συμφωνία των Πρεσπών, αν και υπάρχουν πάντα μεταβλητές, όπως η πρωτοφανής καταστροφή στην Θεσσαλία, που ενδέχεται να πάνε πίσω τους όποιους σχεδιασμούς…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx