Έτοιμοι για τον δεύτερο γύρο Τσίπρας και Μητσοτάκης

Τσίπρας: Αδιέξοδος ο κατευνασμός έναντι της Τουρκίας

Σε έντονη μετωπική αντιπαράθεση, την πρώτη μετεκλογική, μετέτρεψαν Τσίπρας και Μητσοτάκης την συζήτηση στην Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το “επιτελικό κράτος”. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο αλλάζει το ελληνικό κράτος και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του αντέτεινε ότι το κράτος δεν είναι τσιφλίκι. Η αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης έχει και δεύτερο γύρο, καθώς σήμερα ακολουθεί η συζήτηση για το άσυλο και τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αιχμές του δόρατος στην συζήτηση για το επιτελικό κράτος, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ήταν ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων, αλλά και το ζήτημα της στελέχωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΕΥΠ. Κυβέρνηση και πρωθυπουργός επέμειναν ότι πρόκειται για ενέργειες που αποσκοπούν στην “αποκομματικοποίηση” του κράτους, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις είδαν ως μία “έφοδο” κατάληψης του κράτους από την ΝΔ.

Η αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη πάντως, παρά την ένταση, δεν ξεπέρασε τα όρια. Κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της εντός του πολιτικού πλαισίου και δεν είχε “χτυπήματα κάτω από τη μέση”. Ο Τσίπρας το απέδωσε και πάλι στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία στελέχη του έχουν πει πολλές φορές ότι θα είναι «προγραμματική» και όχι «κραυγαλέα».

Στη δίνη των μετακλητών

Άφησε, ωστόσο, αιχμές για λαϊκιστική αντιπολίτευση από την ΝΔ, όταν ήταν εκείνος στην κυβέρνηση, ειδικά σε ότι αφορά την τραγωδία στο Μάτι και την Συμφωνία των Πρεσπών. Αιχμές, στις οποίες ο Μητσοτάκης απάντησε επικαλούμενος το εκλογικό αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες προς την ΝΔ για λαϊκισμό προσβάλλουν «την ετυμηγορία του ελληνικού λαού». Και ο Τσίπρας πάντως, με «την ετυμηγορία του ελληνικού λαού» εξελέγη δύο φορές πρωθυπουργός, την δεύτερη μάλιστα με κλειστές τις τράπεζες και αφού είχε φέρει μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του νομοσχεδίου, η μεγαλύτερη αντιπαράθεση ήταν για τους μετακλητούς υπαλλήλους, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δημιούργησε μια «ψευδή εντύπωση» πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό τους. Στο σημείο αυτό ο Τσίπρας έκανε λόγο για «λαθροχειρία» και εξήγησε ότι μέχρι το 2015 «απογράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί και όχι ειδικοί συνεργάτες».

Η αναφορά του μάλιστα ότι στον Βορίδη, ως υπουργό Υγείας υπηρετούσαν 53 άτομα και ότι ο Μητσοτάκης αποχώρησε από το  υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους, ενώ η Ξενογιαννακοπούλου είχε μόνο 12, προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Τσιπρας επανήλθε, ωστόσο, με σχόλιο για «βουβό πρωθυπουργό» που χρειάζεται δικηγόρο και ο Μητσοτάκης ανταπάντησε ότι δεν θα είναι “βουβός πρωθυπουργός”, όπως δεν κατηγορήθηκε και για “βουβός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ”.

Ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε βεβαίως ότι αυτό «συνέβαινε και επί δικών μας ημερών, συνέβαινε και επί δικών σας», αν και το 53 με το 12 έχουν όσο να ΄ναι μια διαφορά, και υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο ορίζεται «ένας ελάχιστος αριθμός μετακλητών». Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την ενοποίηση των ελεγκτικών σωμάτων του Δημοσίου υπό την σκέπη μιας νέας ανεξάρτητης αρχής, με αναφορές στον υπουργό αναπληρωτή αρμόδιο για ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

“Εισαγωγή” για το διυπουργικό

Η κόντρα πέρασε και σε ρυθμίσεις του λεγόμενου «διυπουργικού» νομοσχεδίου, το οποίο συζητείται από σήμερα στην Ολομέλειας, και κυρίως στις ρυθμίσεις για την καθιέρωση ασυμβίβαστου για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο Μητσοτάκης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «υποκρισία» και αναφέρθηκε σε παλαιότερες απόψεις της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, η οποία μετά την  ψήφιση της διάταξης θα πρέπει να αποχωρήσει από επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, για τον λόγο ότι υπηρέτησε στο νομικό γραφείο του Τσίπρα, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε την Θάνου, λέγοντας ότι είναι τιμή για κάθε πρωθυπουργό να έχει στο νομικό γραφείο του έγκριτους νομικούς και ακόμη περισσότερο άτομα που έχουν υπηρετήσει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση και για τον νέο επικεφαλής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, για τον διορισμό του οποίου ο Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραδίδει μια κρίσιμη υπηρεσία σε έναν άνθρωπο που έχει να κομίσει μόνον τη θητεία του σε εταιρία security. Η αντιπαράθεση πάντως αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα στην συζήτηση του “διυπουργικού” νομοσχεδίου και ειδικότερα για τις ρυθμίσεις που αφορούν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο τραπέζι παραμένει και η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την απόσυρση της οποίας ζήτησε πριν λίγο ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος και το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση το πόρισμα «καταρρίπτει όλα τα προσχήματα τα οποία επικαλείται η κυβέρνηση προκειμένου να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει επίσης ότι «η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μοναδικός στόχος της είναι «η εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι