ΘΕΜΑ

Έτσι ονειρεύεται τη Γαλλία η Λεπέν

Έτσι ονειρεύεται τη Γαλλία η Λεπέν – Οι προγραμματικές της θέσεις, Βαγγέλης Θεοδώρου
EPA/ANDRE PAIN

«Στις 7 Ιουλίου, μπορείτε να κάνετε τη ρήξη με το παρελθόν. Στις 7 Ιουλίου, μπορείτε να ανοίξετε το δρόμο για την αλλαγή, για μια ανανεωμένη γαλλική υπερηφάνεια»: Αυτά τα λόγια αντικρίζουν όσοι μπαίνουν στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος της Μαρίν Λεπέν.

Τι σημαίνει όμως στην πράξη η «αλλαγή» και η «ρήξη με το παρελθόν» που οραματίζεται η Λεπέν; Διαβάζοντας το επίσημο πολιτικό πρόγραμμα της “Εθνικής Συσπείρωσης”, εύκολα κανείς/καμία διαπιστώνει ότι το μεταναστευτικό αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην πολιτική ατζέντα της Λεπέν. Οι κυριότερες – και πιο αμφιλεγόμενες προτάσεις του κόμματος – είναι οι εξής:

  • Τα οικογενειακά επιδόματα να δίνονται μόνο σε Γάλλους. Ως εκ τούτου, οι “μη Γάλλοι” να μην έχουν πρόσβαση σε κανένα οικογενειακό επίδομα (όπως έχουν σήμερα).
  • Οι “μη Γάλλοι” να μην έχουν πρόσβαση ούτε σε κοινωνικές παροχές, εκτός εάν εργάζονται για πέντε χρόνια στη Γαλλία.
  • Να σταματήσει να δίνεται η γαλλική ιθαγένεια αυτόματα σε όσα παιδιά γεννιούνται στη Γαλλία από δύο ξένους γονείς: Για να μπορεί ένα παιδί να λάβει τη γαλλική ιθαγένεια, θα πρέπει να ζει στη χώρα όταν κλείσει τα 18 του και να έχει ζήσει στη Γαλλία για τουλάχιστον πέντε χρόνια από την ηλικία των 11 και μετά.

Η ασφάλεια στο επίκεντρο

Ιδιαίτερα σημαντικά για το κόμμα της Λεπέν είναι και τα ζητήματα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας. Το πολιτικό πρόγραμμα της “Εθνικής Συσπείρωσης” στα συγκεκριμένα πεδία περιλαμβάνει:

  • Την κατοχύρωση «αυτόματου δικαιώματος αυτοάμυνας» για τους/τις αστυνομικούς της Γαλλίας. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση, οι αστυνομικοί θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν βία στο πλαίσιο της «αυτοάμυνας» τους όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με «βίαιες καταστάσεις». Βέβαια δεν ξεκαθαρίζεται σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούν να κάνουν επίκληση του εν λόγω “δικαιώματος”.
  • Το “κόψιμο” όλων των επιδομάτων/παροχών για οικογένειες που περιλαμβάνουν νέους/νέες που έχουν επανειλημμένα διαπράξει παραβατικές πράξεις.
  • Την αυστηροποίηση του γαλλικού ποινικού κώδικα, ιδίως για εγκλήματα που διαπράττονται από νέους/νέες.
  • Την κατασκευή νέων φυλακών.
  • Το να λογίζονται ως «δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων» όσοι παρενοχλούν πολίτες στους δρόμους της Γαλλίας.

Η εξωτερική πολιτική της Λεπέν

Ωστόσο, όσο στέρεες φαίνεται πως είναι οι προτάσεις του κόμματος της Λεπέν για τα παραπάνω ζητήματα, τόσο “ρευστές”  είναι οι πολιτικές του προτάσεις για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Από τις εγκωμιαστικές δηλώσεις της Λεπέν για τον Βλαντιμίρ Πούτιν λίγα χρόνια πριν, στην οργισμένη αντίδραση της απέναντι στην παρακάτω υποστηρικτική ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών (η οποία αναφέρει ότι «οι Γάλλοι πολίτες προσδοκούν μια κυρίαρχη εξωτερική πολιτική που δεν υπαγορεύεται από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες»), είναι ξεκάθαρο πως οι θέσεις της “Εθνικής Συσπείρωσης” έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του POLITICO, οι προτάσεις που είχε καταθέσει η Λεπέν περί εξωτερικής πολιτικής κατά τις προεδρικές εκλογές του 2022 πλέον έχουν διαγραφεί από το επίσημο site της, τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες προτάσεις, παραμένουν κανονικά διαθέσιμες στον ιστότοπο της. Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις της τότε υποψήφιας προέδρου, ανέφεραν τα εξής: «Οι ΗΠΑ δε συμπεριφέρονταν πάντα ως σύμμαχοι απέναντι στη Γαλλία» και για αυτό «η Γαλλία πρέπει να αποχωρήσει από το NATO» αλλά και να επιδιώξει «μια συμμαχία με τη Ρωσία σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με το σημερινό πολιτικό πρόγραμμα της “Εθνικής Συσπείρωσης”, η Λεπέν έχει δεσμευτεί πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, τονίζοντας όμως ότι «δε θα σταλούν Γάλλοι στρατιώτες στο πεδίο». Επίσης, όπως έχει δηλώσει ο υποψήφιος πρωθυπουργός, Ζορντάν Μπαρντελά, δε θα σταλούν άλλοι γαλλικοί πύραυλοι στην Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο «θα θεωρηθεί ως κλιμάκωση» από τη Μόσχα.

Παράλληλα, στο Μεσανατολικό, η “Εθνική Συσπείρωση” τίθεται ξεκάθαρα κατά της αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Λ. Λαβαλέτ: «Στις εκλογές αυτές από τη μια πλευρά υπάρχουν εκείνοι που αγαπούν τη Γαλλία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που αγαπούν τη Χαμάς».

Λεπέν και Ευρωπαϊκή Ένωση

Όσον αφορά τις σχέσεις της Γαλλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η “Εθνική Συσπείρωση” έχει δεσμευτεί πως θα μειώσει τη γαλλική συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, αλλά και πως θα είναι ξεκάθαρα απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια να εκχωρηθούν εξουσίες στην ΕΕ στα πεδία της Άμυνας και τη Διπλωματίας.

Ίσως βέβαια η σημαντικότερη πρόταση της Λεπέν σχετικά με την ΕΕ – βάσει του αντικτύπου που θα μπορούσε να έχει σε όλη την Ευρώπη – είναι το “Frexit” που προτείνει στην αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα, η “Εθνική Συσπείρωση” έχει προτείνει την αποχώρηση της Γαλλίας, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η ΕΕ στην αγορά ενέργειας. Με άλλα λόγια, το κόμμα της Λεπέν θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες σήμερα καθορίζονται με βάση την αγορά στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Τέλος, μερικές ακόμη προτάσεις που αναφέρονται στο πολιτικό πρόγραμμα της Λεπέν είναι οι εξής:

  • Η απαγόρευση ανάληψης “ευαίσθητων στρατηγικών πόστων”, όπως πχ στον τομέα της Άμυνας, από Γάλλους που έχουν και άλλη εθνικότητα.
  • Η ιδιωτικοποίηση της γαλλικής δημόσιας τηλεόρασης.
  • Η απόσυρση του νομοσχεδίου Μακρόν για τη συνταξιοδότηση στα 64 (που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει και τα 67).
  • Η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα.
  • Η υποχρέωση των σχολικών κυλικείων να πωλούν προϊόντα γαλλικής παραγωγής σε ποσοστό τουλάχιστον 80% (επί των συνολικών προϊόντων).
  • Η ίδρυση υπουργείου «κατά της διαφθοράς».

Έτσι λοιπόν “ονειρεύεται” η Μαρίν Λεπέν τη “δική της Γαλλία. Το πόσες προτάσεις εκ των παραπάνω θα υλοποιηθούν, αλλά και το πόσες θα προκαλέσουν αντιδράσεις και ταραχή εντός και εκτός Γαλλίας, θα το δείξει ο χρόνος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx