Έβαλε καπάκι ο Κυριάκος στην κατσαρόλα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας!
08/05/2026
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, γιατί όπως είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους «περιμένατε να γίνει Κούγκι, αλλά…». Πράγματι οι βουλευτές του δεν ζώστηκαν με εκρηκτικά για να ανατιναχτούν μπροστά του και να τον πάρουν μαζί τους!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπαρήλθε ότι το κλίμα κάθε άλλο παρά θετικό ήταν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, μάλλον σκυθρωπό ήταν. Έμεινε ικανοποιημένος, παρότι οι βουλευτές της ΝΔ με κόσμιο τρόπο του έθεσαν το σύνολο των ζητημάτων: Από τις αστοχίες του επιτελικού κράτους, την υποβάθμιση του ρόλου του βουλευτή, τα οικονομικά προβλήματα και την ακρίβεια, την διάταξη του Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, τις απευθείας αναθέσεις, την προσωπική του ευθύνη για το δεύτερο μεγαλύτερο υπουργικό σχήμα στην Μεταπολίτευση, την αστοχία όσον αφορά στο ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού.
Όσο για τις προτάσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση, απλά δεν ασχολήθηκαν. Όπως είπαν κάποιοι από αυτούς δεν αφορούν την κοινωνία.
Πράγματι δεν υπήρξε αμφισβήτηση του πρωθυπουργού, οι βουλευτές του δεν τον κατήγγειλαν για διαφθορά, χειραγώγηση των θεσμών, υποκλοπές, συγκάλυψη των Τεμπών και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εάν το έπρατταν θα βρίσκονταν μπροστά στην διαγραφή, όπως ο Μάριος Σαλμάς όταν τον κατηγόρησε για διαφθορά στην προηγούμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Άλλωστε είχαν υπάρξει οι επικοινωνίες των αρμοδίων του Μαξίμου (και του ίδιου του Μητσοτάκη) με τους πιο επίφοβους τις προηγούμενες ημέρες.
Η επιχείρηση καταστολής των βουλευτών απέδωσε. Έτσι όμως οι βουλευτές της ΝΔ γίνονται συνυπεύθυνοι, δια τις σιωπής τους, σε όλες τις εκτροπές και ακολουθούν τον Μητσοτάκη στην αποδρομή του και στην απαξίωση του κόμματος. Φυσικά δεν έλλειψαν και οι ύμνοι προς τον πρωθυπουργό και για τα επιτεύγματα της επταετίας.
Και μόνο όμως το ότι, όπως έλεγαν, χρειάζονται άλλα τέσσερα χρόνια για να επιλύσουν τα προβλήματα που συνάντησαν το 2019 είναι παραδοχή χαμένου χρόνου και αποτυχίας. Αλλά και από την πλευρά του Μητσοτάκη δεν υπήρξε ένα συνεκτικό αφήγημα, έλλειμα που προσπάθησε να καλύψει με τις πρόχειρες θέσεις για την συνταγματική αναθεώρηση.
Οι μισοί μόνο βουλευτές της ΝΔ…
Η αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής ήταν γεμάτη από τους 150 βουλευτές, αλλά όπως σχολίαζαν κάποιοι στην επόμενη Βουλή θα είναι μόνο οι μισοί. Εκείνοι που ξέρουν ότι δεν θα επανεκλεγούν μόνο ικανοποιημένοι δεν είναι, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που αναζητούν αλλού πολιτική στέγη, με καλύτερες προοπτικές επανεκλογής. Μπορεί να μην έγινε έκρηξη – άλλωστε ποτέ δεν έχει γίνει σε συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας οποιουδήποτε κόμματος – αλλά η δυσαρέσκεια σιγοβράζει.
Η ΝΔ βαδίζει προς το Συνέδριο της στις 15-17 Μάϊου βαθιά διασπασμένη. Η απουσία του Κώστα Καραμανλή, όπως και του Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαιώνει ότι οι δύο ιστορικοί ηγέτες που εκφράζουν την ψυχή της λαϊκής, καραμανλικής δεξιάς διαγράφηκαν είτε “κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά” – όπως είπε ο Κώστας Καραμανλής στην Καλαμάτα.Η πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη που ανέδειξε την άρνηση του Καραμανλή, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την στόχευση που είχε. Φυσικά η Μπακογιάννη γνώριζε ότι δεν άλλαζε γνώμη ο Καραμανλής.
Παράλληλα έχουν εγκαταλείψει τη ΝΔ οι μισοί ψηφοφόροι του 2023 που κινούνται μεταξύ αναποφάσιστων, κόμματος Βελόπουλου ή περιμένουν την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά. Οι δημοσκοπήσεις της MRB και της Metron Analysis δείχνουν τη ΝΔ μεταξύ 21%-23%. Και αυτό πριν κατέβουν στο πεδίο τα κόμματα Καρυστιανού και Σαμαρά.
Μετά τις εκλογές θα προκύψει ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο με αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ κανείς δεν θα συνεργάζεται με τον Μητσοτάκη. Η αδυναμία αυτή όμως τον αποσταθεροποιεί και ενεργοποιεί αναζητήσεις για το ενδεχόμενο ενός άλλου αρχηγού, που θα της επιτρέψει να συμμετέχει στην εξουσία. Βέβαια υπάρχουν βουλευτές που κάνουν την εκτίμηση ότι ο Μητσοτάκης δεν θα παραδώσει με τίποτε την ηγεσία του κόμματος και θα οδηγήσει και σε δεύτερες εκλογές εκβιάζοντας το εκλογικό σώμα. Ακόμη και αν υπάρξει διάσπαση, θα θελήσει να διατηρήσει τον έλεγχο.
Στην περίπτωση που η ΝΔ κινηθεί κάτω από 20% ελλοχεύει ο κίνδυνος της διάλυσης, κάτι που συναισθάνονται οι βουλευτές. Άλλωστε στους διαδρόμους της Βουλής στο περιθώριο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το θέμα που συζητιόταν ήταν πότε (και όχι άν) θα κάνει το κόμμα του ο Σαμαράς.
Η μάχη της διαδοχής έχει αρχίσει
Η επίθεση του Άδωνι Γεωργιάδη στον Νίκο Δένδια, δείχνει ότι υπογείως έχει αρχίσει η μάχη της επόμενης ημέρας. Ο Γεωργιάδης επιχειρεί να εμφανιστεί σαν αντίπαλο δέος του Δένδια. Βέβαια, στη περίπτωση που αποχωρήσει ο Μητσοτάκης, το πιθανότερο είναι το παιχνίδι να παιχθεί μεταξύ του Δένδια και του Κυριάκου Πιερρακάκη.
Η κίνηση των πέντε βουλευτών που αμφισβήτησαν το επιτελικό κράτος, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ήταν στο πλαίσιο της σύμπλευσης κάποιων εξ αυτών με τον υπουργό Αμύνης. Ο Δένδιας, που απουσιάζει από την εσωτερική επικαιρότητα, θα αναγκαστεί να τοποθετηθεί στο Συνέδριο του κόμματος και να ανοίξει τα χαρτιά του.
Συνολικότερα στην Δεξιά παράταξη συγκρούονται δύο γραμμές. Η πρώτη θέλει τη ΝΔ να επανέρχεται στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, μετά την αποχώρηση του Μητσοτάκη, με έναν άλλο αρχηγό και να παραμένει ο βασικός φορέας της Δεξιάς. Η δεύτερη υποστηρίζει ότι η ΝΔ έχει διαβρωθεί βαθιά από τον μητσοτακισμό και είναι πλέον ένα μεταλλαγμένο και ασπόνδυλο κόμμα, δίχως αξιακό πυρήνα, όπως έχουν περιγράψει οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο καθένας με τον τρόπο του. Άρα η επανατοποθέτηση συνολικά της Δεξιάς θα πρέπει να γίνει από άλλον κομματικό φορέα.
Το παιχνίδι τώρα άρχισε και θα έχει πολλά επεισόδια. Ο καθοριστικός παράγοντας όμως θα είναι οι εκλογές και το ποσοστό που θα αποσπάσει ο Μητσοτάκης. Εάν πλησιάσει το 30% θα παραμείνει κυρίαρχος στον χώρο, εάν πέσει κάτω από 20% θα φύγει το ίδιο βράδυ, όσο και αν θα θελήσει να διατηρήσει τον έλεγχο.





