Ευρωεκλογές: Υψηλού ρίσκου για τον Μητσοτάκη η τακτική πόλωσης
09/04/2024Η μετατροπή των ευρωεκλογών σε προσωπικό του στοίχημα και η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης με επιθέσεις σε τρεις κατευθύνσεις – ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση – είναι η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να ανακόψει την πτωτική πορεία της ΝΔ. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την προϊούσα φθορά της κυβέρνησης και την συνεχιζόμενη αποσυσπείρωση.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στο καναβάτσο για το θέμα των Τεμπών, όπου η κοινωνία ζητά παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο Ειδικό Δικαστήριο και θεωρεί ότι επιχειρείται συγκάλυψη, ενώ αυξάνονται οι αρνητικές γνώμες συνολικά – η χώρα κινείται σε λάθος πορεία είναι η εκτίμηση των πολιτών – και για όλους τους επιμέρους τομείς, ακρίβεια, καθημερινότητα, ασφάλεια του πολίτη, ποιότητα λειτουργίας θεσμών.
Ο πρωθυπουργός κινείται στην γνωστή τακτική, αρνείται οποιαδήποτε αυτοκριτική και επισείει τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης της χώρας, στην περίπτωση που μειωθούν τα ποσοστά του. Όμως, πρόκειται για εγκλωβισμό σε μία τακτική που δεν αποδίδει, καθώς διανύει πλέον την δεύτερη τετραετία του και εισπράττει το πολιτικό κόστος.
Θέλοντας να δώσει το σύνθημα στο απρόθυμο στελεχικό του δυναμικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο Συνέδριο της ΝΔ «δεν επιτρέπεται η αποχή, η αδράνεια και η αδιαφορία», ενώ έδωσε στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών, λέγοντας ότι κάθε σκιά θα μπορούσε να θολώσει και να αμφισβητήσει την πορεία της χώρας και να ανοίξει κερκόπορτα σε νέες περιπέτειες. Παρότι το Συνέδριο της ΝΔ είχε επετειακό χαρακτήρα για τα 50 χρόνια, το κλίμα δεν ήταν ενθουσιώδες. Το πιο χαρακτηριστικό, από αυτή την άποψη, ήταν η στάση των δύο πρώην προέδρων και πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι εμφανίστηκαν στην έναρξη δείχνοντας σαν να κάνουν αγγαρεία.
Η επιλογή του πρωθυπουργού να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε προσωπικό στοίχημα θεωρήθηκε υψηλού ρίσκου κίνηση στα πηγαδάκια του Ζαππείου. Εφόσον το διακύβευμα δεν είναι η εξουσία, είναι αμφίβολο εάν οι βουλευτές του, που διατηρούν και σημαντικές εκλογικές πελατείες, ριχτούν στον αγώνα για την επιβεβαίωση της ηγεσίας Μητσοτάκη.
Ευρωεκλογές: Μάχη στην Κεντροαριστερά
Σε αντιπαραβολή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έστω και με αργούς ρυθμούς ενισχύονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο στα αριστερά, όσο και στα δεξιά της ΝΔ. Στον χώρο της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ξεπεράσει, προς το παρόν τουλάχιστον, τα εσωτερικά του προβλήματα, δείχνει να κερδίζει το στοίχημα της δεύτερης θέσης. Ο πρόεδρός του έχει βάλλει σαν στόχο να περάσει το 17% των εθνικών. Η Κουμουνδούρου ανταλλάσσει πυρά με το ΠΑΣΟΚ, ενώ δέχεται πλέον επιθέσεις και από τη Νέα Αριστερά που δίνει την δική της υπαρξιακή μάχη να εκλέξει ευρωβουλευτή (και μπορεί να κερδίσει από τον ΣΥΡΙΖΑ).
Τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς, από την ίδια δεξαμενή αντλούν και η Πλεύση Ελευθερία, ο ΚΟΣΜΟΣ του Πέτρου Κόκκαλη και το Μέρα25 ενώ, κυρίως για το ΠΑΣΟΚ, απώλειες μπορεί να υπάρξουν από το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου. Το ΚΚΕ δείχνει να έχει εξαντλήσει την δυναμική ανόδου του. Στον χώρο της ευρύτερης Δεξιάς, ο μεγάλος κερδισμένος, προς το παρόν, είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος και δευτερευόντως η Νίκη. Ακόμη και αν διαλυθούν οι Σπαρτιάτες μετά τις δικαστικές εξελίξεις, η πιο κοντινή διέξοδος για τους ψηφοφόρους τους είναι η Ελληνική Λύση. Ορισμένοι πάντως βλέπουν σαν έκπληξη το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που εισπράττει ψήφο δυσαρέσκειας και από τη ΝΔ.