ΑΠΟΨΗ

Έχει καταργηθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα;

Έχει καταργηθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα; Θεόδωρος Στάθης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Η είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει δημοκρατία! Εμείς το είχαμε ψιλο-υποψιαστεί αυτό από κάτι προηγούμενα δρώμενα στη χώρα μας και στη συνέχεια το πληροφορηθήκαμε και από το ψήφισμα των ευρωβουλευτών, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, ευδαιμονούν στις δημοκρατικές τους χώρες, όπου η φασίζουσα ακροδεξιά προελαύνει και χτυπά την πόρτα της εξουσίας. Τώρα πλέον, ύστερα και από τις εξελίξεις που πήρε το θέμα με το δημοσίευμα περί μονταζιέρας και υπαινιγμού συγκάλυψης, δικαιολογημένα, λοιπόν, οι κομματικοί μας ταγοί έχουν, επιτέλους, αναπτύξει πρωτοβουλίες για να φρενάρουν τον ξεπεσμό της χώρας μας που κατέληξε να θεωρείται διεθνώς μια σκέτη μπανανία.

Με μεγάλη χαρά βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνει σάρκα και οστά στην πάλε ποτέ παλαιά δημοκρατική του πολιτική της μη κανονικότητας, που έχει υιοθετήσει κάθε αριστερά, εγκαταλείποντας, συγχρόνως, την μη αποδοτική πολιτική της επανάστασης. Δηλαδή, να δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί και η Νέα Αριστερά, σάρκα και οστά στην πολιτική της επικράτησης της ανωμαλίας με στόχο την κατάληψη της εξουσίας και να ζητά άμεσες εκλογές υπό την εποπτεία, μάλιστα, διεθνών παρατηρητών, ώστε στη συνέχεια, με ένα άρθρο και ένα νόμο, να αποκατασταθεί η δημοκρατία!

Το ίδιο αισθανθήκαμε και με του ΚΚΕ τα παιδία στην Αλεξανδρούπολη που σταμάτησαν το πολεμικό τραίνο του ΝΑΤΟ, με στόχο να στηρίξουν τον πρωταγωνιστή της δημοκρατίας στον πλανήτη ονόματι Πούτιν! Αυτοί και όλοι οι σύντροφοί τους κι’ άν έχουν εξελίξει την πολιτική της μη κανονικότητας σε τέχνη σε όλους τους τομείς της παραγωγής και βέβαια και στον ΟΣΕ και ας δείχνουν αμέτοχοι στα κατορθώματα του ΟΣΕ και όχι μόνον και κόπτονται, δήθεν, τόσο πολύ για τα θύματα. Στάζουν από δημοκρατικά αισθήματα!

Τα κόμματα και η Δημοκρατία

Με το δημοσίευμα περί μονταζιέρας ανησύχησε, δικαιολογημένα, και το ΠΑΣΟΚ. Διείδε την ευκαιρία: Μαζί με το βασιλικό να ποτιστεί και η γλάστρα! Δεν μπορούσε, βέβαια, να κάνει και τα στραβά μάτια σε έναν υπαινιγμό του δημοσιεύματος περί συγκάλυψης υπευθύνων για το τραγικό συμβάν που αφαίρεσε τόσο πρόωρα τη ζωή από τόσα παιδιά. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε στις διεργασίες της βουλής να αναβαθμίσει την αποδοχή μόνον της πολιτικής ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης σε κάτι παραπάνω, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία στάθηκε εμπόδιο σε αυτήν την προσπάθεια, παρά του ότι υπάρχει αντικειμενικά, τουλάχιστον, διαχρονική αμέλεια υπουργών σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον ΟΣΕ και όχι μόνον. Άλλωστε, υπήρχαν και κάποια παρόμοια συμβάντα και, μάλιστα, με θύματα, και στην περίοδο πριν από την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία, καθώς και εκφρασμένες ανησυχίες εργαζομένων στον ΟΣΕ.

Το ερώτημα, βέβαια, που προκύπτει είναι γιατί η ΝΔ προστάτευσε, δια των διεργασιών της βουλής, τον Κώστα Α. Καραμανλή; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή. Δεν πιστεύω πως η ηγεσία της ΝΔ το έκανε αυτό για να συγκαλύψει κάποιον. Θεωρώ ως πιο πιθανή αιτία την αναταραχή που θα δημιουργούσε μια τέτοια εξέλιξη στο εσωτερικό της. Με δεδομένο τον σπαραγμό που ήδη υπάρχει μεταξύ των διάφορων εσωτερικών φέουδων, η ηγεσία της ΝΔ προτίμησε την οδό δια της οποίας το ακανθώδες ζήτημα μεταφέρεται στη Δικαιοσύνη για να αποφανθεί και να βγάλει αυτή τα κάστανα από τη φωτιά, αντί να το κάνει η ίδια.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τον καθένα ότι στο ρεπουμπλικανικό σύστημα διακυβέρνησης, που δεν έχει καμιά σχέση με τη δημοκρατία, άσχετα τώρα εάν από την αρχή της εφαρμογής του το παρουσιάζουν ως δημοκρατικό, όλα τα κόμματα, τα οποία και αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τη δημοκρατία, είναι, αντικειμενικά, αναγκασμένα να ακολουθήσουν το δρόμο της διαπλοκής και της μείωσης του πολιτικού κόστους για να επιτύχουν τα καλά ατομικά αποτελέσματα και αυτά τα παράγουν οι ψηφοφόροι. Γι’ αυτό και ο Χαρίλαος Τρικούπης είχε διαπιστώσει ότι για να πάει μπροστά η Ελλάδα θα πρέπει να απελευθερώσουμε τους πολιτικούς από τους ψηφοφόρους. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνον με κατάργηση της εκλογικής διαδικασίας και αντικατάστασης της με την κλήρωση, επινόησης των προγόνων μας (το πώς αυτό μπορεί να γίνει βλ. “Δούρειος Ίππος της Δημοκρατίας”, εκδόσεις Άμμων).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι