ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη μάχη της Εξεταστικής – Πυρά και από Τζαβάρα κατά Μπακογιάννη

Στη μάχη της Εξεταστικής τα κόμματα – Πυρά και από Τζαβάρα στην Μπακογιάννη
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Θέμα πλήρους απορρήτου για τις διαδικασίες στην εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές φέρεται να έθεσε η πλειοψηφία της ΝΔ κατά την σημερινή πρώτη συνεδρίαση στην οποία εξελέγη και το προεδρείο της επιτροπής, το οποίο απαρτίζεται μόνο από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος , παρά την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διακομματικό προεδρείο.

Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής εκλέχθηκε ό Γιάννης Κεφαλογιάννης και στις θέσεις του αντιπροέδρου και του γραμματέα αναδείχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και ο Στάθης Κωνσταντινίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ φέρεται να πρότεινε διακομματικό προεδρείο με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ.Μπιαγκή αντιπρόεδρο και γραμματέα την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου, θέση την οποία στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Εξάλλου η ΝΔ φέρεται να έθεσε εξαρχής θέμα πλήρους απορρήτου για τις διαδικασίες της εξεταστικής. Δηλαδή να μην υπάρχει καμία πληροφόρηση σχετικά με τις συζητήσεις που θα γίνονται και τα όσα θα κατατίθενται από τους μάρτυρες που θα εξεταστούν. Ενδεικτική είναι και η απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία της επιτροπής σύμφωνα με την οποία τα πρακτικά των συνεδριάσεων δεν θα διανέμονται,  ούτε στους βουλευτές – μέλη της. Τα μέλη της επιτροπής θα έχουν πρόσβαση στα πρακτικά μόνον σε ειδική αίθουσα στην οποία θα κρατούνται.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης έγινε αποδεκτό το να μην μεταδίδεται δημόσια από το κανάλι της Βουλής η συνεδρίαση. Παρόλα αυτά ζητήθηκε να εκδίδονται πρακτικά από τα οποία θα απαλείφονται τυχόν αναφορές σε ευαίσθητα εθνικά θέματα. Με την θέση αυτή φέρεται να συντάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Μάλιστα το ΚΚΕ ζήτησε οι αποφάσεις για το ποια σημεία των πρακτικών θα αποκρύπτονται να μην αποφασίζεται από το προεδρείο αλλά από την ίδια την επιτροπή.

Αντιδράσεις για την Ντόρα

Στο μεταξύ η βουλευτής της Ν.Δ και πρώην Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην ΕΡΤ είπε μεταξύ άλλων ότι: «υπάρχουν προβλήματα στο να βγούνε όλα», αναφερόμενη στην ανάγκη διατήρησης του «απορρήτου» στην Εξεταστική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ, διότι «αυτός ο οποίος θα τα πει, πάει για κακούργημα». Όπως σημείωσε «εκ των πραγμάτων πρέπει να κρατηθούν τα απόρρητα, γιατί αν παραβιαστεί, αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε 10 χρόνια φυλακή. Και όπως καταλαβαίνετε, δεν βλέπω κανέναν να έχει διάθεση να πάει δέκα χρόνια φυλακή…».

Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που μίλησαν για “απειλές” της πρώην υπουργού, αλλά και την “εκτός γραμμής” παρέμβαση του Γαλάζιου βουλευτή Κώστα Τζαβάρα, που πολλάκις έχει διαφοροποιηθεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

  Πολιτική επικοινωνία: Από τον Αριστοτέλη στο διαδίκτυο

Ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” και επισήμανε πως «μόνο ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να πει ότι συντρέχουν λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους δεν μπορεί να απαντήσει» στις ερωτήσεις των βουλευτών για θέματα της ΕΥΠ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τότε μόνο ο αρμόδιος υπάλληλος, που είναι υπό την πολιτική εποπτεία του υπουργού, τότε μόνο, απαλλάσσεται από την υποχρέωσή του να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών». Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη ότι όποιος «μιλήσει» θα κατηγορηθεί για κακούργημα και θα τιμωρηθεί με ποινή 10 ετών φυλάκισης, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν την ξέρω αυτήν τη διάταξη. Είμαι 41 χρόνια δικηγόρος, αλλά δεν την ξέρω αυτή τη διάταξη»!

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι