Έξω πάμε καλά…

Έξω πάμε καλά…

Το ποσό των τριών δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση 5ετούς ομολόγου. Στο 4,625% έκλεισε το επιτόκιο της δημοπρασίας και στο 4,375% το κουπόνι. Οι προσφορές, συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, κατατέθηκαν τόσο από νέους επενδυτές, όσο και από κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019. “Με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος. Με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που περιμέναμε” είπε ο κ. Τσακαλώτος

“Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Μοσχοβισί αναφέρθηκε στην επιτυχημένη έξοδο στις αγορές λέγοντας: “Και τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας, για το πώς θα συνεργαστούμε, ώστε να εργαστούμε προκειμένου τον επόμενο χρόνο να ολοκληρωθεί επιτυχημένα το πρόγραμμα και να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα, για την Χώρα”.

Η ανάπτυξη ανέκαμψε, η αγορά εργασίας ανακάμπτει, η ελκυστικότητα ανακάμπτει, και «οι επενδύσεις επέστρεψαν, τόνισε ο επίτροπος Μοσκοβισί δηλώνοντας ότι χαίρεται που “επιτέλους υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας”.

Κοινή δήλωση Κυριάκου-Φώφης!

Τι είπαν όμως οι συνέταιροι της διακυβέρνησης 2010-2015 για το γεγονός; Τι διαπίστωσαν; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το γεγονός από την ιχθυαγορά της Καβάλας που βρισκόταν είπε: «Η χώρα βγήκε στις αγορές μετά από τρία χρόνια καθυστέρησης. Δανείστηκε πάρα πολύ ακριβά, σε σχέση με το κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και, βέβαια, αυτή την τριετία μεσολάβησαν δύο Μνημόνια, συνολική ζημιά ύψους 100 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, αυξημένοι φόροι και εισφορές, που τους πληρώνετε και θα τους πληρώνετε για πολλά ακόμη χρόνια».

Και η κ. Γεννηματά; Είπε με λίγο διαφορετικά λόγια όσα ακριβώς δήλωσε ο Κυριάκος! Συγκεκριμένα: «Χάσαμε σχεδόν τρία χρόνια για να γυρίσουμε πίσω και από το 2014. Στο μεταξύ χάθηκαν από την οικονομία μας 100 δισ. και φορτώθηκαν οι Έλληνες πολίτες με μέτρα λιτότητας 13 δισ. ευρώ, χωρίς να έχουμε πάρει καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το χρέος, ενώ επιβαρυνθήκαμε με τη δέσμευση για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα».

Έχω μια απορία. Γιατί ο Κυριάκος είναι στη ΝΔ και όχι στο ΠΑΣΟΚ; Γιατί η Φώφη είναι στο ΠΑΣΟΚ και όχι στη ΝΔ; Διάβολε, ποιες είναι τελικά οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τους,  όταν τους ενώνει το πάθος να ρίξουν τον Τσίπρα και να επανέλθουν αυτοί και οι χορηγοί τους στην εξουσία;

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών επί Σαμαρά ο Γκίκας Χαρδούβελης αξιολόγησε, ως νυν τεχνοκράτης, διαφορετικά το γεγονός λέγοντας: “Η έκδοση ομολόγου μετά από τρία χρόνια είναι μια επιτυχία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι κατόρθωσε να αντλήσει χρήματα από τις αγορές παρότι το χρέος της θεωρείται μη βιώσιμο”.

Θετικός διεθνής αντίκτυπος

Αυτά συνέβησαν μέσα διότι έξω Άγγλοι Γάλλοι Πορτογάλοι θεώρησαν το γεγονός του δανεισμού τις χώρας από τις αγορές ως εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. “Χαιρετίζουμε το ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές βήμα-βήμα” δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σε δημοσίευμά του το Spiegel  και με τίτλο “H Ελλάδα είναι και πάλι φερέγγυα” σημειώνει: “Ο δρόμος ήταν μακρύς, αλλά τώρα φαίνεται πως έχει επιτευχθεί η πλήρης μεταστροφή. Για πρώτη φορά μετά το 2014 οι ιδιώτες επενδυτές εγγυώνται δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων“. “Η Ελλάδα επιστρέφει μετά από μια μακρά απουσία στις διεθνείς αγορές.  Πρόκειται για στιγμή –ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη“, σημειώνεται εμφατικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Όμως, δεν ήταν μόνον το γεγονός της εξόδου στις αγορές που δημιουργεί θετικό διεθνές κλίμα για την ελληνική οικονομία. Είχαν προηγηθεί οι αναβαθμίσεις από δύο οίκους αξιολόγησης. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου σε θετική από σταθερή.

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από το Caa3 στο Caa2, ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, βελτιώνοντας παράλληλα και την αξιολόγηση των προοπτικών (outlook) της ελληνικής οικονομίας σε θετικό από ουδέτερο. Με λίγα λόγια, έξω πάμε καλά όπως είχε πει πριν 42 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Συμπέρασμα

Όπως διάβασα σε δημοσίευμα, οικονομικός διευθυντής ελληνικής εισηγμένης εταιρείας με διεθνοποιημένη παρουσία, υποστηρίζει πως “πολλές φορές στο κομμάτι της προσέλκυσης των επενδύσεων από το εξωτερικό, ακόμη και ένα μικρό γεγονός μπορεί να σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις, αρκεί να αλλάξει την ψυχολογία και τις προσδοκίες“.

Ακριβώς περί αυτού πρόκειται και ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας το κατανοεί. Η βελτίωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στο παρόν και το μέλλον της, είναι το κρίσιμο ζητούμενο. Από αυτήν την εθνικής σημασίας προσπάθεια απουσιάζουν οι δυνάμεις της παλινόρθωσης, οι οποίες για το μόνο που νοιάζονται είναι η εξουσία, Εξουσία νάναι και ό,τι νάναι!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι