ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κόντρα σε επίπεδο αρχηγών για τα εξοπλιστικά – Ο Δένδιας έκλεισε την συζήτηση

Η δευτερολογία Μητσοτάκη για την Άμυνα – Επικρίσεις από Ανδρουλάκη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τον λόγο πήρε και πάλι ο πρωθυπουργός στη Βουλή μετά τον πρώτο κύκλο των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών στην προ ημερησίας συζήτηση για τα εξοπλιστικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε όσα είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στις πρωτολογίες τους, όχι μόνο για τα εξοπλιστικά.

 

«Είναι ακριβές να πει κανείς ότι η Ευρώπη υπήρξε γεωπολιτικά αφελής τα τελευταία χρόνια και το έχω πει και εντός και εκτός συνόρων. Το 2017 ο και τότε Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ με τον τρόπο που εκφράζεται είπε μια μεγάλη αλήθεια στην Ευρώπη ότι μετά την πτώση του τείχους η Ευρώπη απεμπόλησε τις ευθύνες της στην Ευρωπαϊκή άμυνα εκχωρώντας την στις ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν έκανε αυτά που της αναλογούσαν με τις χώρες να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες» είπε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

Συνέχισε λέγοντας «αυτή η πραγματικότητα αποκαλύφθηκε σε όλη της την έκταση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επανεκλογή Τραμπ που είπε ότι δεν σκοπεύει να αναλάβει τις οικονομικές δαπάνες. Τότε φάνηκε ότι είχαμε δίκιο όταν μιλούσαμε για την ευρωπαϊκή αυτονομία στην άμυνα…

Η ρήτρα διαφυγής είναι επιτυχία γιατί δίνει τη δυνατότητα για δημοσιονομική ευελιξία. Δεν είναι όμως απεριόριστη γιατί σε κάθε περίπτωση ο τελικός κριτής είναι οι αγορές και η βιωσιμότητα του χρέους μας. Να θυμίσω ότι 2020 πήραμε δύσκολες αποφάσεις την προώθηση δυο σημαντικών αμυντικών προγραμμάτων. Τα Rafalle και τις Belharra. Εκμεταλλευθήκαμε σε ένα βαθμό και την ρήτρα διαφυγής για να κάνουμε επενδύσεις σε δυο μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Καλύψαμε ένα μεγάλο επιχειρησιακό κενό αλλά γνωρίζουμε τα όρια της ρήτρας διαφυγής και η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει αυτή η ευελιξία να οδηγήσει σε κατάχρηση που θα διακινδυνεύσει την δημοσιονομική σταθερότητα»…

Για το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ είπε ότι «η έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας δηλαδή πως θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους μέλους έχει μεγάλη σημασία και υπάρχει στο άρθρο 42 της ΕΕ. Έχουμε κάθε λόγο να αναδεικνύουμε αυτό το άρθρο ως την κορωνίδα της Ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας».

«Η ευελιξία στο Ταμείο Συνοχής δεν είναι υποχρεωτική», είπε ακόμα «και κάθε κράτος μέλος έχει την δυνατότητα να επανατοποθετήσει κονδύλια όχι μόνο για την άμυνα αλλά και για την στέγαση. Τα λεφτά του ΕΣΠΑ είναι τα ίδια αλλά εξασφαλίσαμε ευελιξία για να κατευθύνουμε τους πόρους σε άλλα έργα όπως ύδατα και ηλεκτρικές διασυνδέσεις».

«Για το νόμο Μανιάτη για έρευνες στο πεδίο των υδρογονανθράκων εγώ πρώτος είπα ότι χαράχθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014 αλλά με αυτή την κυβέρνηση εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την Chevron και την Exxon Mobil. Υπάρχουν σήμερα δυο αμερικανικές εταιρείες που έρχονται και λένε κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης ασκεί η Ελλάδα και για αυτό συνομιλούμε με την Ελλάδα… Εγώ απάντησα με τις πράξεις των ανθρώπων και όχι με λασπολογίες και δολοφονίες χαρακτήρα. Αν κ. Φάμελλε δεν θέλετε έρευνες να το αποσαφηνίσετε» είπε σε κάποια στιγμή της ομιλίας του.

Για τις αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «…Αυτό που εισηγείται το υπουργείο φέρνει 5 χιλιάδες αύξηση για όλο το 2026. Αντίστοιχες αυξήσεις αφορούν και τα άλλα σώματα. Για τα σώματα ασφαλείας θα κάνουμε ανακοινώσεις στην ΔΕΘ, αλλά τα 100 ευρώ αύξηση από 1 Ιουλίου 2025 θα τα πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και είναι πάνω από αυτό που διεκδικούσαν. Σε αυτούς θα συμπεριληφθούν – και αυτό το ανακοινώνω σήμερα – οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι».

Δευτερολογία με επίθεση στην Κωνσταντοπούλου

Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου (το κόμμα της οποίας έχει ανοδική τροχιά στις δημοσκοπήσεις) εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση έναντι της, λέγοντας πως «συζητάμε και για άλλα θέματα πλην της μονοθεματικότητας που σας έχει απασχολήσει για το θέμα των Τεμπών. Όσο μιλάτε αρχίζει και καταλαβαίνει ο κόσμος τις θέσεις που πρεσβεύετε. Λέτε ότι εσείς δεν αγαπάτε κανένα νόμισμα αλλά τον λαό. Και εμείς αγαπάμε τον λαό αλλά έχουμε νόμισμα – το ευρώ – και δεν θέλουμε να πάμε στην δραχμή. Σας αναγνωρίζω ειλικρίνεια.

Φύγατε από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεωρήσατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κωλοτούμπα. Φύγατε γιατί θέλατε να γυρίσουμε στην δραχμή. Γιατί δεν το λέτε με θάρρος δημόσια; Αν θέλετε να επαναφέρετε μια τέτοια συζήτηση στον δημόσιο διάλογο να το κάνετε με θάρρος. Μας μιλήσατε για την ιδρυτική σας διακήρυξη και άκουσα ότι περιγράφει μια Ελλάδα ως ένα μεγάλο ανοικτό περιβόλι που θα υποδέχεται κάθε κατατρεγμένο. Όχι κα Κωνσταντοπουλου, η Ελλάδα δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε. Έχουμε σύνορα και θα τα προφυλάξουμε.

Σεβόμαστε όσους ζητούν άσυλο, άλλα όσοι δεν το δικαιούνται θα κάνουμε τα πάντα για να τους στείλουμε πίσω από εκεί που ήρθαν. Εμείς θα καθορίσουμε πόσοι θα έρθουν. Δεν θα κάνουν κουμάντο οι λαθροδιακινητές και οι ΜΚΟ που συνεργάζονται μαζί τους. Είχα προειδοποιήσει τον κ. Ανδρουλάκη πως όταν συνεργάζεστε με τα άκρα ο κόσμος θα πάει στο ορίτζιναλ. Αν η χώρα κα Κωνσταντοπούλου δεχθεί επίθεση με καρδούλες, πώς θα τους αντιμετωπίσουμε; Καλές οι καρδούλες αλλά όχι στην Άμυνα».

Οι κύριες ειδήσεις από την πρωτολογία του ήταν που είπε ότι το συνολικό κονδύλι για τα εξοπλιστικά είναι 25 δισ ευρώ και επίσης ότι την επιτελική ευθύνη για την παρακολούθηση των υβριδικών απειλών δίπλα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας θα την έχει η γραμματεία εθνικής ασφάλειας, αναβαθμίζοντας τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας σε μια ευέλικτη δομή υπό την προσωπική παρακολούθηση του πρωθυπουργού.

Η δευτερολογία Ανδρουλάκη

«Ο πρωθυπουργός έχει την άποψη ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να στηρίζει την κυβέρνηση. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την κυβέρνηση, να προτείνει, να ασκεί κριτική και όταν υπάρχει ένα πλαίσιο συναινέσεων, να υπάρχει θάρρος και γενναιότητα. Εγώ δεν πήρα απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε θέσει», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την δευτερολογία του.

Καταλόγισε ευθύνες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την άμυνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αναγκαίοι συμβιβασμοί με την ακροδεξιά τους οδηγούν σε πολιτικές επιλογές αποδόμησης ενός οράματος κοινής άμυνας, κοινής εξωτερικής πολιτικής, ευρωστρατού και εν τέλει της ουσίας της αλληλεγγύης των λαών».

«Αυτό που ζούμε αυτή τη φορά, να καταρρέει η ασφάλεια του ΝΑΤΟ, να υπάρχει ευθεία αμφισβήτηση προηγμένων κρατών, του Καναδά, της Δανίας, χωρών της ΕΕ και αντί να τρέχουμε με ταχύτητα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προτείνει με ευρύτατες συναινέσεις και να μένει εμμονική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα σχέδιο πέρα από κάθε λογική, αυτό υπάρχει και ως πολιτική ευθύνη που σας βαραίνει και εσάς», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. Και συμπλήρωσε: «Αυτή η ιστορική συγκυρία αποδεικνύει ότι τελικά υπάρχουν και εκπλήξεις επικίνδυνες. Και αυτοί που τρέχουν μπροστά, είναι αυτοί που σχεδιάζουν και έχουν πραγματικά το βλέμμα προς το μέλλον».

«Πρέπει να υπάρξουν επιδοτήσεις για κράτη όπως η Ελλάδα. Έχουμε δώσει δισεκατομμύρια για τη δική μας αλλά και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, διότι τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά. Δεν θα μας βάλουν ξανά στη μέγγενη να παίρνουμε δάνεια, να εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος και μετά από δέκα χρόνια να λέμε γιατί. Τώρα είναι το μομέντουμ που καταλαβαίνουν πάρα πολλοί λαοί ότι είχαμε δίκιο εδώ και 20 χρόνια που μιλούσαμε για αυτά τα θέματα», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Και πρόσθεσε: «Ρήτρα για τους ισχυρούς. Για τα κράτη της περιφέρειας και ειδικά για κράτη όπως η Ελλάδα με χρόνια ιστορία εξοπλιστικών προγραμμάτων που βαραίνουν τον ελληνικό λαό εις βάρος του κοινωνικού κράτους, επιδοτήσεις, κύριε Μητσοτάκη, αυτό πρέπει να διαπραγματευτείτε».

Σφοδρή επίθεση από Φάμελλο

«Μας έφερε κάποιο σχέδιο ο πρωθυπουργός; Δεν μιλήσατε για σχέδιο, μόνο γενικόλογες αναφορές» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τα εξοπλιστικά. «Κάνετε θεσμικά τη συζήτηση με καθυστέρηση τεσσάρων ετών. Ήρθατε μετά από τέσσερα χρόνια να μας πείτε γενικότητες» ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Τόνισε, δε, ότι «δεν παραχώρησε την ασφάλεια η Ευρώπη, εσείς παραχωρήσατε την εξωτερική πολιτική κ. Μητσοτάκη». «Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι η μεγάλη αλλαγή είναι η ρήτρα διαφυγής. Αλλάζει το χρέος κ. Μητσοτάκη; Όχι, γι’ αυτό θέλει μεγάλη προσοχή αν δεν υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι» σημείωσε.

Καταλόγισε επίσης στον πρωθυπουργό ότι δεν απάντησε σε συγκεκριμένα ζητήματα. «Ποια θα είναι η επίπτωση του ReArm Europe για κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες; Ποια θα είναι η επίπτωση στα μετοχικά ταμεία; Ποιος θα είναι ο ρόλος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας; Τι προτεραιότητα θα έχουν τα σύνορα της Ελλάδας ως εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.; Θα επιτρέψετε να καθίσει η Τουρκία στο τραπέζι ή θα θέσετε βέτο;».

«Δεν απαντάτε και δημιουργείτε ερωτήματα» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Για να ξεφύγετε από τα δικά σας αδιέξοδα, έχετε ανασύρει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα ήταν σε χειρότερη θέση το 2019. Το 2019 δεν πλημμύριζαν και δεν καιγόντουσαν στρατόπεδα εθνικής σημασίας. Το Barbaros δεν μπόρεσε να μπει σε περιοχή ενδιαφέροντος της χώρας μας, σε εσάς το Oruc Reis έφτασε έξω από τη Ρόδο».

Ο κ. Φάμελλος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «εκμεταλλεύθηκαν τα δικά σας κενά στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο». Είπε επίσης ότι «εμείς είμαστε υπερήφανοι για τη συμφωνία των Πρεσπών, εσείς διαδηλώνατε χέρι-χέρι με τη Χρυσή Αυγή» και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «από μακεδονομάχος έχετε γίνει ο καλύτερος χορηγός του VMRO». «Δεν είστε ικανοί ούτε να λύσετε το θέμα των αυξήσεων στους ένστολους» σημείωσε.

Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε ότι απαιτείται αλλαγή πολιτικής στη χώρα και επεσήμανε πως θα ήταν «λυτρωτικό δημοκρατικό σοκ η παραίτηση της κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών». «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να υπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επεσήμανε ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» και σημείωσε ότι «η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτός ο κατήφορος».

Δευτερολογία Κουτσούμπα

Μια σειρά ερωτήματα έθεσε στην δευτερολογία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αφού παρέθεσε τα ερωτήματα που αφορούσαν το ενδεχόμενο της αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, και το κόστος των στρατιωτικών εξοπλισμών,  υπογράμμισε πως τα δισεκατομμύρια που θα δοθούν για τους εξοπλισμούς «όχι μόνο δεν θα υπηρετήσουν την ανάγκη του ελληνικού λαού να είναι ασφαλής, αλλά θα λείψουν από την κάλυψη ζωτικών αναγκών του».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι επειδή οι πόλεμοι θα πολλαπλασιαστούν, προκαλώντας νέα καραβάνια ξεριζωμένων, η ΕΕ προετοιμάζει ακόμα μεγαλύτερη ένταση της καταστολής σε βάρος τους.

Επίσης, προειδοποίησε ότι θα μεγαλώσουν οι κίνδυνοι για τα νέα Τέμπη του πολέμου που καραδοκούν, κάνοντας εκτενή αναφορά στα δημοσιεύματα του “Ριζοσπάστη” για το σιδηροδρομικό δίκτυο «ΝΑΤΟ εξπρές», την φερόμενο μεταφορά όπλων μέσω του σιδηρόδρομου, για τις οποίες δεν έχει δοθεί καμία πειστική απάντηση, όπως ανέφερε.  Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως αυτή η πολιτική είναι επικίνδυνη για το λαό και τη νεολαία, που πρέπει να τη βάλουν πιο αποφασιστικά στο στόχαστρο των αγώνων και των επιλογών τους.

Κυριάκος Βελόπουλος

«Σήμερα αποδείχθηκε ότι δυστυχώς για τον Έλληνα πρωθυπουργό το “κλείνατε επί δεξιά”, δεν έπιασε. Μόλις 49 με 50 βουλευτές της ΝΔ ήταν από κάτω για να τον ακούσουν» δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τον προγραμματισμό αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός και η ΝΔ είναι σε αποδρομή και η πιο έντιμη στάση είναι να πάει σε εκλογές», επισημαίνοντας ότι του προκάλεσε εντύπωση πως σήμερα «δεν άκουσε καμία πρόταση από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης…. Εμείς είπαμε πάρτε το πρόγραμμα μας για τα εξοπλιστικά και δείτε το».

Πρόσθεσε: «Oι εξοπλισμοί είναι ένα μεγάλο ζήτημα» και ότι είδε «μια επιπολαιότητα από τους πολιτικούς αρχηγούς, διότι αφορούν και χρήματα Ελλήνων, αλλά και την ασφάλεια της χώρας. Απογοητεύτηκα γιατί δεν είδα προτάσεις. Και η χώρα χρειάζεται σχέδιο, πρόταση, ανασυγκρότηση, ανοικοδόμηση και κυρίως μια κυβέρνηση που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα που διαθέτει».

Αναφερόμενος στα F-35 στην πρωτολογία του, ο κ. Βελόπουλος είπε ότι αυτό που δήλωσε νωρίτερα ήταν ότι «επειδή οι εμπειρογνώμονες οι δικοί μας είναι ειδικοί στα αεροσκάφη, τα F-35 σε κλειστές αερομαχίες, θα γίνουν σουρωτήρι από τα Rafale…και για αυτό προτιμώ να τα πάρουν οι απέναντι και εγώ να έχω τα Rafale, τα οποία πήρατε εσείς μετά και από δική μας συμβουλή προς τον πρωθυπουργό και είναι προς τιμήν της ΝΔ, για τα Rafale και τις Belharra».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, τόνισε ότι καλωσορίζει τον «πρωθυπουργό στη γραμμή» του κόμματος του, «στη γραμμή της λογικής, στη γραμμή του Τραμπ. Σήμερα είπα καλά λόγια για τον Τραμπ. Είστε στη ρότα τη σωστή πλέον. Ήσασταν αντιτραμπικοί, τώρα ξαφνικά βρίσκετε και καλούς λόγους για τον Τραμπ». Ο Κυριάκος Βελόπουλος επανέλαβε το ερώτημα που έθεσε στον πρωθυπουργό στην πρωτολογία του, δηλαδή «αν η αγορά των όπλων, θα μεταφερθεί στο χρέος της Ελλάδας. Ναι ή όχι; Αυτό θέλω να μου απαντήσει», είπε.

Για την «αμυντική ομπρέλα» ο κ. Βελόπουλος δήλωσε ότι «η Πολωνία έχει άσβεστο μίσος με τη Ρωσία. Εμείς μισούμε τη Ρωσία και δεν το ξέρω;» διερωτήθηκε. Επίσης, ανέφερε ότι ρώτησε τον πρωθυπουργό αν η Ελλάδα θα στείλει «στρατό στην Ουκρανία», αλλά δεν έλαβε απάντηση. Σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα τόνισε ότι «μόνοι ήμασταν, μόνοι είμαστε, μόνοι θα είμαστε και για αυτό λέμε ότι καλώς προσπαθούμε να εξοπλίσουμε τη χώρα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ και των υπολοίπων κομμάτων ότι φταίνε που «δεν είχαμε και δεν έχουμε ΑΟΖ». «Η Ελλάς δικαιούται, πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ και να την προστατέψει η ίδια», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δήλωσε ότι το κόμμα του είναι «η μόνη λύση,… με υπογραφή, σχέδιο και πρόγραμμα».

Δημήτρης Νατσιός

Επισυνάπτεται το βίντεο με την ομιλία του προέδρου της Νίκης:

Αλέξης Χαρίτσης 

Κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση για το Rearm Europe, άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, ενώ επιτεθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι κάνει «business as usual». Είπε ο Αλέξης Χαρίτσης: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει σήμερα να στρέψει τις χρηματοδοτήσεις προς τους εξοπλισμούς και να κατευθύνει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ στις μεγάλες επιχειρήσεις. Η ενίσχυση της μικρής επιχείρησης πάει περίπατο. Όλα αυτά γίνονται για να γεμίσουν τα ταμεία της πολεμικής βιομηχανίας.

Η Ελλάδα που είναι η χώρα που μέχρι τώρα ευνοείται περισσότερο από τα διαρθρωτικά ταμεία, τι κάνουμε; Χειροκροτάμε, λέμε μπράβο; Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να χειροκροτάει, γιατί έχει άλλα στο πίσω μέρος του μυαλού του, αλλά οι υπόλοιποι σε αυτή την Bουλή τι κάνουμε; Μας είπε ο πρωθυπουργός ότι έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από εταιρείες να συμμετάσχουν στο εξοπλιστικό πρόγραμμα». Καταλάβαμε «μπίζνες ες γιούζουαλ». Σημείωσε ότι Rearm Europe χαράσσει την διαχωριστική γραμμή μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων μεταξύ δεξιάς και αριστεράς.

Απευθύνθηκε προς το ΠΑΣΟΚ ρωτώντας: «Το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνήσει στο Rearm Europe, τι λέει; Όλοι μας οφείλουμε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση. Να εμποδίσουμε τον κ. Μητστοάκη να κλέψει τους πόρους από τα κονδύλια για το κοινωνικό κράτος και να τους δώσει για αγορά όπλων. Η πολεμική οικονομία δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματα της Ευρώπης. Ειδικά για την χώρα μας, η κατάσταση είναι επικίνδυνη, οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι αντιπαραγωγικό κεφάλαιο που στερούν πόρους από τους πραγματικά παραγωγικούς τομείς».

Κλείνοντας είπε: «Ζήτησε ο πρωθυπουργός συνεννόηση, συναίνεση και διαφάνεια για τα θέματα άμυνας. Αν θέλατε πραγματικά συναίνεση κ. Μητσοτάκη, θα έπρεπε να αλλάξετε τον τρόπο λειτουργίας της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής».

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σε μια εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση στη Βουλή, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, εστιάζοντας στα εξοπλιστικά προγράμματα, την κοινωνική πολιτική και το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Μιλώντας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την αμυντική πολιτική της χώρας, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι βέβαιο ότι προερχόμαστε και υπερασπιζόμαστε δύο διαφορετικούς κόσμους.

Εμείς μιλάμε για τους ανθρώπους. Εσείς μιλάτε για τα λεφτά. Εμείς μιλάμε για την πατρίδα που αποτελείται πρώτα από όλα από τους ανθρώπους, τον λαό, τους πολίτες, εσείς μιλάτε για την άμυνα που την οραματίζεστε σαν εξοπλισμούς, όπλα, χρήματα, συμβάσεις διαφθοράς… χρήματα, χρήματα, χρήματα από αυτά που πηγαίνουν συνήθως σε μίζες, σίγουρα σε τσέπες και ποτέ στους πολίτες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο χαρακτήρισε «έγκλημα» και επέρριψε προσωπική ευθύνη στον πρωθυπουργό. «Το πολιτικό προσωπικό προσπαθεί να αποσείσει τον έλεγχο και να ελέγξει τη Δικαιοσύνη. Μεθαύριο η ΚΟ της ΝΔ θα προσπαθήσει να στοιχειοθετήσει τους λόγους για να μην ελεγχτεί ο κ. Τριαντόπουλος και ο κ. Μητσοτάκης από την προανακριτική επιτροπή που συστήθηκε», σημείωσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση. Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη φύση του φορτίου του μοιραίου τρένου, λέγοντας πως «το υλικό που προκάλεσε την έκρηξη… ήταν παράνομο, εύφλεκτο, μένει να προσδιοριστεί αν ήταν στρατιωτικό και αν σχετιζόταν με παράνομες επιχειρήσεις στρατιωτικές».

Η κ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας: «Με ποιο δικαίωμα πήγε να επισκεφτεί και να “αγκαλιάσει” έναν καταζητούμενο από το διεθνές ποινικό δικαστήριο, εγκληματία πολέμου, που ελέγχεται και για εγκλήματα και κατά της ανθρωπότητας». Παράλληλα, άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία για τη διαχείριση των οικονομικών της, αναφέροντας ότι «η ΝΔ είναι ένα κόμμα με χρέος 500 εκατ. ευρώ που μας κάνει μαθήματα δια στόματος Μητσοτάκη, περί υπευθυνότητας. Μα ποια υπευθυνότητα όταν χρωστάτε 500 εκατ. στις τράπεζες;».

Κλείνοντας την ομιλία της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε πως η εθνική άμυνα δεν πρέπει να ταυτίζεται με αδιαφανείς εξοπλιστικές συμβάσεις και πως η ιστορία έχει δείξει ότι «την άμυνα της χώρας την εγγυήθηκε αυτός ο πολύ μεγάλος αν και μικρός λαός… και αντιστάθηκε και στα τανκς». «Η πατρίδα είναι εγγεγραμμένη στο Σύνταγμά μας και συνυφασμένη με τη δημοκρατία και τον λαό, με την ελευθερία ως κοινωνικό δικαίωμα και αγαθό».

Νίκος Δένδιας

«Διευκρινίσεις σε σχέση με όσα ακούστηκαν» θέλησε να δώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κλείνοντας τη συζήτηση για τα εξοπλιστικά στη Βουλή.

«Κατ’ αρχάς, επί των παρατηρήσεων του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ήθελα να πω ότι το 50% του νέου εξοπλιστικού προγράμματος μπορεί να υλοποιηθεί από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, και άνω του 50%. Είναι 9,4 δισ. από τα 18,9 δισ. Και επίσης από τα 28 προγράμματα, τα 14 μπορούν να αφορούν μόνο ελληνικές εταιρείες, έχουν πλήρη δυνατότητα να τα εκπληρώσουν ελληνικές εταιρείες. Μιλάμε δηλαδή για άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ», εξήγησε.

«Η υποχρέωση της χώρας να έχει μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών νομοθετήθηκε το 2010. Από το 2010 μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί πρόγραμμα 10ετίας. Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία κατατίθεται και είναι μείζον θέμα διαφάνειας. Γι’ αυτό, κατ’ αρχήν κατατίθεται, διότι έτσι η Επιτροπή Εξοπλιστικών και δι αυτής η Βουλή των Ελλήνων ξέρει απολύτως τι προγραμματίζει η κυβέρνηση και ξέρει και απολύτως το δημοσιονομικό χώρο τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να χρησιμοποιήσει.

(…) Δεν προτίθεμαι ούτε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ούτε τα θέματα εθνικής άμυνας να τα μετατρέψω σε θέματα κομματικής αντιπαράθεσης». Ο κ. Δένδιας ανέφερε στη συνέχεια: «Είναι σαφές ότι δεν έγιναν όλα τέλεια. Το λέω αυτό γιατί ορισμένες τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών είχαν ένα στοιχείο – και δεν αναφέρομαι στην κα Κωνσταντοπούλου – εισαγγελικότητας. (…) Η συζήτηση αυτή έχει να κάνει με τα πολύ σοβαρά θέματα των εξοπλισμών.

Λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει καταθέσει δεκαετές εξοπλιστικό, το οποίο έχει αποστείλει ήδη προς τη Βουλή των Ελλήνων εδώ και ένα μήνα και αναμένει πότε θα συνέλθει η Επιτροπή για να το συζητήσουμε»

«Προτείνουμε μια συνολική αλλαγή προσέγγισης των αμυντικών. Καταρχήν μια πλήρης αλλαγή δόγματος. (…) Σταματάμε τη λογική ότι το Αιγαίο το υπερασπίζεται ο στόλος και πάμε σε μια τελείως διαφορετική λογική με την «Ασπίδα του Αχιλλέα» που το Αιγαίο και όλη την επικράτεια εναντίον πυραύλων, εναντίον αεροπλάνων, εναντίον drones, εναντίον σκαφών και εναντίων υποβρυχίων τα υποστηρίζει πλέον ένα πολύ πιο πολύπλοκο σύστημα, πολύ πιο φθηνό όμως στην απόκτησή του, και πολύ πιο ικανό στη λειτουργία του. (…) Ο στόλος ελευθερώνεται για να λειτουργήσουν ως στρατηγικά όπλα αποτροπής, όπως και τα μαχητικά αεροσκάφη», εξήγησε ο κ. Δένδιας.

«Απαιτείται μια καινούρια αντίληψη και αν δεν το κάνουμε όλοι δεν θα μπορεί να επιτευχθεί. (…) Δεν πάμε έτσι κάπου. Η χώρα δεν πρόκειται να πάει μπροστά. (…) Αν αυτό το πρόγραμμα που ξεκινά από την ένδυση του στρατιώτη μέχρι δορυφόρο εκτελεστεί, (…) σας διαβεβαιώνω ότι τα περί υπεράσπισης της πατρίδας θα είναιουσιαστική δυνατότητα και όχι απλώς λεκτική διατύπωση », ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx