Ευρωπαϊκός πυρετός και ελληνική αφασία

Χρήστου Δημήτρης
2663
Ευρωπαϊκός πυρετός και ελληνική αφασία, Δημήτρης Χρήστου

Ζούμε σε μια ξεχωριστή χώρα. Η σκληρή ύφεση και η παρατεταμένη πανδημία, απειλούν ήδη το οικονομικό της παρόν καθώς τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αναμένονται νωρίτερα από τα μέσα του 2021. Οι διαβουλεύσεις και οι συνεργασίες για την κατάρτιση του πλέον αποδοτικού σχεδιασμού για τη χώρα θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει και να δεσπόζουν. Αστεία πράγματα. Τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα υπερισχύουν των εθνικών. Αλήθεια είναι μόνον ότι συμφέρει τις εξουσίες. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά.

Όταν έσκασε το διεθνές σκάνδαλο Novartis, με βασικό πεδίο δράσης την Ελλάδα, τα δύο κόμματα που τότε κυβερνούσαν μαζί (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) έσπευσαν να αμφισβητήσουν, να κατηγορήσουν και να απειλήσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες που αποκάλυψαν στις αμερικανικές αρχές τη συμμετοχή στην κομπίνα πολιτικών προσώπων. Από τις απειλές τους, δεν ξέφυγαν ούτε οι εισαγγελείς, ούτε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, τον οποίο ο Λοβέρδος τον αποκάλεσε "αρχισυμμορίτη", ενώ ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η ανακρίτρια της υπόθεσης Ελ. Τουλουπάκη πρέπει να μπει φυλακή! Το είπε σε στιγμή αγανάκτησης ως πολίτης, έκρινε ο κ. Πέτσας!

Έπεσε η κυβέρνηση Τσίπρα και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έγινε ΚΙΝΑΛ, αποφάσισαν να μετατρέψουν το σκάνδαλο σε σκευωρία, παραπέμποντας τον τέως υφυπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο για την ενορχήστρωσή της. Οι δύο υπουργοί Υγείας που έφεραν την ευθύνη για τη διαμόρφωση των τιμών στα φάρμακα και κατονομάστηκαν από τους μάρτυρες που βαφτίστηκαν "κουκουλοφόροι", όχι μόνο δεν ανέλαβαν τις πολιτικές ευθύνες έστω, αλλά προστατεύτηκαν και αναβαθμίστηκαν από τις ηγεσίες των κομμάτων τους. Ο ένας έγινε αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης και ο άλλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ!

Η φούσκα της σκευωρίας

Πέρασαν οι μέρες, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έστηναν χορό γύρω από το νέο έργο της σκευωρίας, μέχρι που οι αμερικανικές αρχές, στηριζόμενες στις αποκαλύψεις των κατά τα άλλα αναξιόπιστων προστατευόμενων μαρτύρων, αποδέχτηκαν την ομολογία ενοχής της Novartis και της επέβαλαν ένα θηριώδες για την περίσταση πρόστιμο. Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών, όλα έγιναν σε συνεργασία με Έλληνες "αξιωματούχους" επί διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Μάλιστα, από τα 340 εκατομμύρια ευρώ που κατέβαλε η φαρμακευτική εταιρεία, τα 310(!) αφορούσαν τις παράνομες δράσεις της στη χώρα μας!

Και το κερασάκι στην τούρτα προστέθηκε από την αμερικανική πλευρά, που παραχωρεί άσυλο για την προστασία των μαρτύρων, που απειλήθηκαν ότι θα αποκαλυφθούν και θα τιμωρηθούν από Έλληνες αξιωματούχους. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν να εξηγήσουν, ότι με τον όρο "αξιωματούχοι" οι αμερικανικές αρχές, δεν εννοούν πολιτικούς, αλλά γιατρούς. Και μετά, δημοσιεύτηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η επίσημη μετάφραση της απόφασης των αμερικανικών αρχών όπου στο σημείο 4 αναφέρεται ότι η Novartis ενήργησε για: «να πειστεί ο εν λόγω αλλοδαπός αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής ώστε να συνδράμουν τη NOVARTIS HELLAS προκειμένου να εξασφαλιστεί ή να διατηρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή να κατευθυνθεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη NOVARTIS HELLAS, κατά παράβαση του 15 U.SC. para. 78δδ-3».

Όσο για το σεβασμό στη διαχείριση δημόσιου χρήματος, η περίπτωση της διανομής των κονδυλίων στα ΜΜΕ για την προβολή της καμπάνιας "μένουμε σπίτι" είναι αποκαλυπτική του ήθους και των προθέσεων της κυβέρνησης να αγοράζει με δημόσιο χρήμα υποστήριξη για την προπαγάνδα της.

Ελληνική αφασία…

Η σημερινή κυβέρνηση όμως βρήκε άλλους δρόμους διαφυγής για να αλλάξει την ατζέντα από ανεπιθύμητα προβλήματα. Η σκανδαλολογία φούντωσε και τα καυτά ερωτήματα για το μέλλον του τόπου αποσιωπούνται. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σε μια κατεδάφιση στο Ελληνικό (με δαπάνη του ελληνικού δημοσίου) αναγγέλλοντας ένα σπουδαίο έργο. Ένα έργο που είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσει και αν θα ολοκληρωθεί, καθώς η διεθνής οικονομική αβεβαιότητα και η παγκόσμια ύφεση, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια επιτυχίας για πολυτελείς επενδύσεις .

Αυτά ζούμε στη χώρα μας που αντιμετωπίζει νέες απειλές από τον κορονοϊό και μόνιμη επιθετικότητα από την Τουρκία. Σε όλη την Ευρώπη κυριαρχεί το θέμα των κεφαλαίων ανάκαμψης των οικονομιών, οι τρόποι, οι κανόνες και οι στρατηγικοί τομείς που κατά προτεραιότητα πρέπει να κατευθυνθούν τα κεφάλαια για να πιάσουν τίπο. Οι ανησυχίες για δανειακές επιβαρύνσεις που θα εκτοξεύσουν τα εθνικά χρέη σε βαθμό παρατεταμένης υποδούλωσης, είναι θέμα έντονων συζητήσεων παντού. Παντού, πλην της Ελλάδας, μιας χώρας σε αφασία με το μεγαλύτερο βάρος εθνικού χρέους που σύντομα θα αγγίξει το 200% του ΑΕΠ! Κανένα πρόβλημα για τις ελίτ, τα ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα. Η ισόβια υποδούλωση είναι αόρατη!

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.