ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Φαβορί πριν θέσει υποψηφιότητα (αύριο) η Αχτσιόγλου

Φαβορί πριν θέσει υποψηφιότητα (αύριο) η Αχτσιόγλου, Σπύρος Γκουτζάνης

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο παραπέμπονται, όπως ήταν αναμενόμενο από την στιγμή που υπάρχουν διαφωνίες, οι αποφάσεις για τις διαδικασίες εκλογής αρχηγού. Το θέμα συζητήθηκε στην χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις. Αύριο αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα της η Έφη Αχτσιόγλου, που έχει την στήριξη της Ομπρέλας, αλλά και της “νέας φρουράς” (Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κτλ) και προβάλει ως φαβορί.  

Πάντως, η προηγούμενη εισήγηση ήταν να διεξαχθεί το συνέδριο στο τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου και η εκλογή αρχηγού να πραγματοποιηθεί το πρώτο ή δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, νέες προτάσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα κατατέθηκαν από τον Παύλο Πολάκη που πρότεινε τη μετατόπιση των διαδικασιών για το Νοέμβριο και από το Νίκο Παππά προκειμένου να πάρουν μικρή παράταση. Υπάρχει πάντα κατατεθειμένη η πρόταση – πλατφόρμα του Διονύση Τεμπονέρα, όπως και του Χρήστου Σπίρτζη.

Βεβαίως οι διαφωνίες δεν είναι μόνο διαδικαστικές, αλλά σχετίζονται με τους υπολογισμούς σχετικά με το ποιος αποκτά πλεονέκτημα από τη μία ή την άλλη διαδικασία. Η αρχική πρόταση της Ομπρέλας ήταν η εκλογή να γίνει με διαδικασίες εξπρές, μέσα στον Ιούλιο. Ο συμβιβασμός επήλθε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ωστόσο φαίνεται ότι κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους θέλουν περισσότερο χρόνο. Η κατάθεση της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου, αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Σε περιδίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Το βασικό ερώτημα βέβαια είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε περιδίνηση, έχει την πολυτέλεια του χρόνου ώστε να ξεδιπλωθεί η έφεσή του σε ατέρμονες διαδικασίες και αντιπαλότητες που μπορεί απλά να δώσουν την χαριστική βολή. Καθώς δημοσκοπικά είναι σε ελεύθερη πτώση κινδυνεύει εάν μεταθέσει την εκλογή αρχηγού για τον Νοέμβριο, όπως ζητούν κάποιες πλευρές, να είναι σε μονοψήφια νούμερα. Από την άλλη μία εκλογή χωρίς συζήτηση θα μοιάζει με καλλιστεία.

Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε για την οργάνωση της κοινοβουλευτικής παρουσίας, εν όψει των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Επίσης, θα συνεδριάσει το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την στελέχωση των κοινοβουλευτικών επιτροπών και των τομέων ευθύνης.

Τέλος, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε μια εκτενής συζήτηση για τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί πιθανότατα και την Πέμπτη σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζήτημα στην εξεύρεση υποψηφίων, αφού ακόμη και η υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά για τον δήμο Αθηναίων δείχνει να ακυρώνεται. Στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε ομόφωνα και η ανάληψη της θέσης του εκπροσώπου Τύπου από τον Στέργιο Καλπάκη.

Η ψήφος των αποδήμων

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Φάμελλου με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον Αναπληρωτή Θοδωρή Λιβάνιο. Αντικείμενο της ήταν το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, για το οποίο έχει εκκινήσει η σχετική διαβούλευση. Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση για την ψήφο των αποδήμων είναι ακριβώς η ίδια με το αρχικό νομοσχέδιο του Μάκη Βορίδη που κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2021 και το οποίο δεν είχε υιοθετηθεί, αναφέροντας πως είναι θέμα που «απαιτεί χρόνο και χώρο διαλόγου».

Επιπλέον η Κουμουνδούρου κατέληξε πως «πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους εκλογείς εσωτερικού που δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους λόγω εργασίας τους σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο κατοικίας τους, κάτι που συνετέλεσε στο μεγάλο ποσοστό αποχής στις πρόσφατες εκλογές, θέμα για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι