Φωτιά οι αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι – Βαρειές κουβέντες ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Φωτιά οι αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι – Βαρειές κουβέντες ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, slpress
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, η οποία είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από εκατό συμπολιτών μας και την καταστροφή περιουσιών. Μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας “Καθημερινή”, υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα και ένα πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα ο ανακριτής ξεκίνησε την αποστολή των πρώτων κλήσεων σε απολογία, ενώ σε πολιτικό επίπεδο ακούγονται ήδη οι πρώτες φωνές για την σύσταση Εξεταστικής.

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία, πολιτικούς τριγμούς προκάλεσε το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσος δεχόταν αφόρητες πιέσεις προκειμένου στο πόρισμά του να μην μιλήσει για ευθύνες ανωτέρων του. Όπως καταγγέλλεται, αλλά και όπως ακούγεται σε σημείο των ηχητικών που δημοσιεύτηκαν, ο κ. Ματθαιόπουλος μιλά για εντολές που ακολουθεί από τους πολιτικούς προϊσταμένους του προκειμένου να πείσει τον πραγματογνώμονα να αλλάξει το πόρισμά του.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας και περιγράφει όλα τα στάδια της έρευνας από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα. Παραλλήλως αφήνει να διαφανεί ότι ο πραγματογνώμονας  δέχθηκε πιέσεις, προκειμένου να μην καταδείξει ευθύνες αρμοδίων για την τραγική διαχείριση της κατάστασης.

Δίωξη και μηνύσεις για το Μάτι

Οι καταγγελίες και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλη Ιωαννίδη, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια ποινικής έρευνας. Το πρώτο υλικό της δικογραφίας που σχηματίζεται περιλαμβάνει, εκτός από το δημοσίευμα της “Καθημερινής”, και την μήνυση του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου σε βάρος του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου.

Μήνυση, η οποία αφορά τα αδικήματα της απόπειρας παράνομης βίας και παράβασης καθήκοντος και αναφέρεται στην επίμαχη περίοδο, στην οποία ο εντεταλμένος για την έρευνα αξιωματικός της Πυροσβεστικής εξιστορεί τις πιέσεις που δέχθηκε, υπό τη μορφή «συμβουλών», προκειμένου να αποσώσει τις ευθύνες για τα τραγικά αποτελέσματα της φονικής πυρκαγιάς «στον αέρα και στα αυθαίρετα σπίτια».

Εντωμεταξύ, με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο “Μάτι: το έγκλημα και η συγκάλυψη. Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε”, μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσε η βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, σε βάρος των διευθυντικών στελεχών, δημοσιογράφου της εφημερίδας “Καθημερινή”, καθώς και των υπευθύνων της ιδιοκτήτριας εταιρίας της εφημερίδας.

Η κ. Γεροβασίλη, η οποία ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη την επίμαχη περίοδο, ζητά την ποινική δίωξη των μηνυομένων, αναφέροντας πως είναι απολύτως ψευδής ο συσχετισμός της με την καταγγελλόμενη απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών. Με την μήνυση, η πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι «φιλοτεχνείται εικόνα εμπλοκής» της «σε μια υπόθεση δήθεν συγκάλυψης» και χαρακτηρίζει «απολύτως ψευδή, δυσφημιστικά και συκοφαντικά» τα δημοσιεύματα.

  Ανοίγει χαρτιά ο Κασσελάκης – Τα νέα "πρόσωπα κλειδιά"

Τι απαντά η Γεροβασίλη

Η μηνύτρια κάνει επίσης λόγο για «χυδαία παρουσίαση και διατύπωση» εκ μέρους της εφημερίδας και προσθέτει ότι οι αναφορές στο πρόσωπό της έχουν στόχο να την συσχετίσουν «με φερόμενη απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών, σε μια συζήτηση που φέρεται να διεξάγεται μεταξύ τρίτων στην οποία ουδεμία συμμετοχή είχα». Εκφράζει τέλος την έκπληξή της για την «αδιάστικτη υιοθέτηση των όποιων τυχόν ισχυρισμών του πρ. Αρχηγού της Πυροσβεστικής».

Από την πλευρά της η “Καθημερινή” απαντά ότι «αποκάλυψε μία συνομιλία κατά την οποία ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος επικαλείται εντολή που έλαβε από την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη» και «προφανώς δεν υιοθετεί τη σχετική κατηγορία, την οποία μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ελέγξει». Υπογραμμίζει επίσης ότι η κ. Γεροβασίλη μπορεί, αν θέλει, να στραφεί εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου και κοινοποιεί ότι «δεν πρόκειται να ανακαλέσει ή να αποσύρει το δημοσίευμα», καθώς «θεωρεί ότι επιτέλεσε το δημοσιογραφικό της καθήκον αποκαλύπτοντας μια συνομιλία τεράστιου δημοσίου συμφέροντος».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί πόλεμος ανακοινώσεων και δηλώσεων ανάμεσα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον ΣΥΡΙΖΑ και την κ. Γεροβασίλη. Ο κ. Πέτσας ζήτησε μάλιστα να τοποθετηθεί σε όσα ακούγονται και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήταν τότε πρωθυπουργός και συγκαλούσε αυτές τις συσκέψεις. Παρέμβαση στο θέμα έκανε, την Κυριακή, από τις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «ανατριχιαστικά» τα όσα αποκαλύπτονται, από τα οποία, όπως είπε «φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι «είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες». Στην κατεύθυνση της διερεύνησης ευθυνών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης,  Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Παραλλήλως, η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ έχει χτυπήσει “κόκκινο”.

Η Κουμουνδούρου κατηγορεί το κυβερνών κόμμα για «χυδαίους αντιπερισπασμούς και πολιτική τυμβωρυχία». Από την πλευρά της η Πειραιώς επιμένει, ότι η τότε κυβέρνηση έχει ευθύνες και θέτει το ερώτημα αν η κ. Γεροβασίλη θα μηνύσει και τον πρώην Αρχηγό της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλο, αφού, όπως υποστηρίζει, τα λεγόμενά του για «άνωθεν πολιτικές εντολές συγκάλυψης» είναι ψέματα.

Οι μηνύσεις έχουν κατατεθεί και για τα δύο πρόσωπα που στην στιχομυθία τους «φέρονται να εμπλέκουν» την κ. Γεροβασίλη ανταπαντά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ρωτά επίσης το κυβερνών κόμμα «γιατί ο κ. Μητσοτάκης επιβράβευσε όσους χειρίστηκαν την τραγωδία στο Μάτι, τους οποίους κατήγγειλε προεκλογικά;». Αναφέρει μάλιστα συγκεκριμένα την τοποθέτηση του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, κ. Τσουβάλα, στη  γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την προαγωγή σε υποστράτηγο του επικεφαλής της Πυροσβεστικής στο Μάτι.

  Τα διεθνή ΜΜΕ για το νεοφώτιστο Κασσελάκη

Το θέμα ωστόσο είναι σοβαρό και δεν ενδείκνυται για εντυπωσιασμούς. Στην τραγωδία στο Μάτι χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές και τα καταγγελλόμενα, σαφώς θα πρέπει να διερευνηθούν. Ο καταγγέλλων “άνωθεν παρεμβάσεις” θα πρέπει να τις αποδείξει και θα έχει μάλλον τον χρόνο να το κάνει τόσο στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών όσο και στο πλαίσιο της μήνυσης που κατέθεσε η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρεμιέρα με Ψινάκη

Την ίδια ώρα, ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς, ξεκίνησε την αποστολή των πρώτων κλήσεων σε απολογία σε κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι. Ο ανακριτής συντάσσει ήδη κατηγορητήρια σε βάρος των είκοσι προσώπων που εμπλέκονται, λόγω αρμοδιότητας, στην υπόθεση.

Η πρώτη κλήση που φαίνεται να έχει ήδη αποσταλεί είναι προς τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, ο οποίος καλείται την Παρασκευή. Αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν, με τη σειρά που όρισε ο δικαστικός λειτουργός, οι κλήσεις προς τους υπόλοιπους τότε επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια και σε Δήμους. Ο κύκλος θα κλείσει με τους εμπλεκόμενους από την Πολιτική Προστασία και τα Σώματα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από νομικής άποψης, στα δύο χρόνια που πέρασαν από την τραγωδία, συνέβησαν δύο σημαντικά γεγονότα, σχετικά με την υπόθεση. Το πρώτο ήταν η απόρριψη, τον Νοέμβριο του 2019, από την Ολομέλεια Εφετών του αιτήματος για την ανάθεση της υπόθεσης σε Εφέτη ανακριτή. Το δεύτερο, το οποίο συνέβη μόλις πριν μερικές ημέρες, ήταν ότι η Εισαγγελία δεν συναίνεσε στο αίτημα του ανακριτή για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης για έκθεση σε κίνδυνο κατά προσώπων από την Πυροσβεστική.

Σημειώνεται επίσης ότι, μετά από έρευνα των Εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου, για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών φορέων. Τα αδικήματα αφορούν εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι