Φωτιές στους καταυλισμούς, “πυρκαγιά” στα σύνορα

Φωτιές στους καταυλισμούς, "πυρκαγιά" στα σύνορα, Βαγγέλης Σαρακινός

Προβληματισμό στις Αρχές προκαλούν οι επαναλαμβανόμενες φωτιές σε καταυλισμούς μεταναστών, καθώς μετά τη Μόρια και τη Χίο πήρε σειρά η Σάμος, όπου για δεύτερη συνεχή ημέρα σημειώθηκαν εμπρησμοί και επεισόδια. Ο υπουργός Μετανάστευσης μεταβαίνει στη Σάμο, ο Περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι ζητούν αποσυμφόρηση των Κέντρων και οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών εξακολουθούν να ζουν με τον φόβο.

Η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε καταυλισμό δίπλα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ της Σάμου, καίγοντας  σκηνές και παραπήγματα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, λίγο πριν τις δέκα, ξέσπασαν νέες πυρκαγιές, οι οποίες πήραν γρήγορα διαστάσεις, εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών, αλλά και των φιαλών υγραερίου, που υπήρχαν μέσα στις σκηνές για μαγείρεμα.

Χρειάστηκε η επέμβαση ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής, ενώ εκκενώθηκε τμήμα του ΚΥΤ και περίπου 2.000 άτομα διανυκτέρευσαν σε σκηνές στο γήπεδο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Κέντρο. Στις 11 το πρωί της Δευτέρας, μετά από μία εφιαλτική νύχτα, ξέσπασε όμως νέα φωτιά, αυτή τη φορά στην πτέρυγα ανηλίκων, η οποία πήρε και αυτή διαστάσεις.

Νταβατζιλίκια με το ρεύμα

Παραλλήλως με τις φωτιές, ξέσπασαν και επεισόδια ανάμεσα σε Αφρικανούς και Αφγανούς αιτούντες άσυλο. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν με πετροπόλεμο και οδήγησαν στην επέμβαση της Αστυνομίας και την προσαγωγή οκτώ ατόμων. Οι προσαχθέντες τελικά συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, αλλά και για τα αδικήματα του εμπρησμού, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της πρόκλησης φθορών και της εκβίασης.

Μάλιστα, όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης, οι οκτώ συλληφθέντες εκβίαζαν άλλους αιτούντες άσυλο και τους ζητούσαν χρήματα για να τους επιτρέπουν την πρόσβαση σε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος! Για την ίδια περίπτωση έχουν ταυτοποιηθεί, άλλοι δύο “αυτονακηρυχθέντες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας”, οι οποίοι αναζητούνται.

Το συγκεκριμένο περιστατικό φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την ανάγκη για τη δημιουργία κλειστών και αυστηρά ελεγχόμενων κέντρων διαμονής μεταναστών και προσφύγων που έχουν έρθει παράνομα στη χώρα και ζητούν άσυλο. Δεν είναι όμως το μοναδικό, αφού φωτιές σε καταυλισμούς γύρω από τα ΚΥΤ, καθώς και παραβατικές συμπεριφορές έχουν σημειωθεί νωρίτερα, τόσο στη Μόρια της Λέσβου όσο και στη ΒΙΑΛ της Χίου.

Χάνουν τη μάχη στα σημεία

Νωπές είναι, άλλωστε, ακόμα οι μνήμες από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Μεγάλο Σάββατο στη ΒΙΑΛ, για τα οποία προφυλακίστηκαν την περασμένη Πέμπτη οι εννέα από τους δέκα κατηγορούμενους. Ο δέκατος είναι ανήλικος και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ταυτοποιήθηκαν άλλοι έξι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι αναζητούνται.

Παραβατικές συμπεριφορές εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και στη δομή της Μαλακάσας με τους πέντε αλλοδαπούς, οι οποίοι έσπασαν την καραντίνα και συνελήφθησαν τελικά στον σταθμό Λαρίσης. Οι πέντε έφυγαν από δομή φιλοξενίας, η οποία, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο για τον περιορισμό εξάπλωσης της επιδημίας, θα έπρεπε να φυλάσσεται αυστηρά. Σύμφωνα με τα ίδια μέτρα, η έξοδος από αυτήν για το πλησιέστερο αστικό κέντρο θα γινόταν συγκεκριμένες ώρες, με συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς και υπό την επίβλεψη της Αστυνομίας.

Με αφορμή τα επεισόδια στο Βαθύ, ο Νότης Μηταράκης μεταβαίνει στη Σάμο, ενώ σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου επισήμανε ότι τον Απρίλιο οι αφίξεις ήταν σχεδόν μηδενικές, ότι έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες ασύλου και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αποσυμφόρηση των νησιών. Ωστόσο, αν εξαιρέσει κανείς την “νίκη στον Έβρο”, η οποία εξελίχθηκε σε μια προσωπική επιτυχία του Μητσοτάκη, καθώς μέσα από σωστές παρεμβάσεις διεθνοποίησε το ζήτημα, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού δείχνει να χάνεται στα σημεία.

Ο αστάθμητος παράγοντας

Οι αφίξεις είναι σχεδόν μηδενικές, αλλά όλοι εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα επανέλθει. Οι διαδικασίες ασύλου επιταχύνθηκαν, αλλά οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία απεργούν, εξαιτίας της μη ανανέωσης κάποιων συμβάσεων. Η αποσυμφόρηση των νησιών συνεχίζεται κατά τον κ. Μηταράκη, αλλά ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης σε παρέμβασή του σημειώνει ότι «γεγονότα όπως η ακύρωση της μεταφοράς 1500 μεταναστών-προσφύγων από την Λέσβο, που είχε εξαγγελθεί προ ημερών, δεν τιμούν κανέναν».

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά, ο Περιφερειάρχης σημειώνει ότι «οφθαλμοφανώς αποδεικνύουν την κρίσιμη κατάσταση» και εκφράζει φόβους ότι εάν δεν υπάρξει άμεσα δραστική αποσυμφόρηση «θα συμβούν ακόμη χειρότερα». Αυτή είναι, άλλωστε, και η μεγάλη έγνοια των κατοίκων, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο συχνά μάρτυρες αυτών των συγκρούσεων.

Από την άλλη, με δεδομένες τις προθέσεις του Ερντογάν για προκλήσεις, η παρουσία στα ακριτικά νησιά ενός τόσο μεγάλου αριθμού, μουσουλμάνων κυρίως, αλλοδαπών, αποτελεί έναν μόνιμο αστάθμητο παράγοντα για τη χώρα. Ειδικά όταν, εξαιτίας της δαιδαλώδους διαδρομής που ακολουθούν οι περισσότεροι για να φράσουν σε ευρωπαϊκή ακτή, είναι σχεδόν αδύνατον να γνωρίζει το ελληνικό κράτος το ποιόν και την προέλευση του καθενός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι