Φόβος και καχυποψία για τη δεύτερη ψηφοφορία

Φόβος και καχυποψία για την δεύτερη ψηφοφορία, slpress

Στη δεύτερη ψηφοφορία για την έγκριση των αναθεωρητέων άρθρων του Συντάγματος, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 14 Μαρτίου στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον, την ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για σκοπιμότητες. Η ένταση αφορά κυρίως τη στάση των βουλευτών στο άρθρο που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Αυτό που απασχολεί κυρίως τα επιτελεία της κυβέρνησης και της μείζονος αντιπολίτευσης είναι αν στη δεύτερη και τελευταία, για την παρούσα Βουλή, ψηφοφορία θα επιβεβαιωθεί και πάλι η πλειοψηφία των 180 και πλέον βουλευτών που πήραν τα άρθρα που στήριξαν οι βουλευτές των δύο κομμάτων. Και αυτό γιατί, μια τέτοια πλειοψηφία στην ψηφοφορία της 14ης Μαρτίου σιγουρεύει την αναθεώρηση αυτών των άρθρων από την επόμενη Βουλή, αφού θα απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 ψήφων.

Το σημαντικότερο από αυτά τα άρθρα είναι βεβαίως το άρθρο 32 παρ. 4 και 5, που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Το συγκεκριμένο άρθρο έλαβε 221 και 220 ψήφους, ωστόσο η  ΝΔ, ήδη από χθες, εκφράζει επιφυλάξεις για τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη ψηφοφορία.

Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισαν και τα άρθρα: 86 για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών (έλαβε 253 ψήφους) και  62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας. Ευρύτατη ήταν η πλειοψηφία και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 101 Α που αφορά τη μείωση της πλειοψηφίας στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής σε ό,τι αφορά την επιλογή των μελών των ανεξάρτητων αρχών. Η πρόταση με τη στήριξη και της ΝΔ έλαβε 231 ψήφους.

Παγίδες στην εκλογή Προέδρου

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την πρόταση της ΝΔ να μπορεί η αντιπολίτευση να συστήνει μέσα σε μια τετραετία δυο εξεταστικές επιτροπές με 120 ψήφους, καθώς το σχετικό άρθρο 68 παράγραφος 2 έλαβε 234 θετικές ψήφους. Συναίνεση υπήρξε και στο άρθρο 69 παρ 5 που πρότεινε η ΝΔ και αφορά την εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστών με τους τακτικούς δικαστές σε ό,τι αφορά τις συνταγματικές εγγυήσεις. Το συγκεκριμένο άρθρο ψηφίστηκε με 233 ψήφους.

Ερωτήματα, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι τέσσερις προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να μην περάσουν στη δεύτερη ψηφοφορία, αφού δεν συγκέντρωσαν τις απαραίτητες 151 ψήφους.

Πρόκειται για το άρθρο 30 παρ.1, που προβλέπει την απευθείας εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό (148 ψήφοι), και τα άρθρα 34 παρ. 1 (147 ψήφοι), 35 παρ. 2 (150 ψήφοι) και 41 παρ. 5 (150 ψήφοι), τα οποία επίσης σχετίζονται με επιμέρους ζητήματα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία καταλόγισε σκοπιμότητα στους κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι νωρίς για ερμηνείες.

Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη ψηφοφορία πέρασαν οι 32, ανάμεσά τους, με οριακή πλειοψηφία το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, ενώ από τις προτάσεις της ΝΔ πέρασαν μόνο οι δύο (άρθρα 68 και 96) που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι φοβάται η ΝΔ

Στη ΝΔ, παρότι δεν πέρασε το άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, εκτιμούν ως μικρή νίκη το ότι ψηφίστηκε εκτός από τους 77 βουλευτές του κόμματος και από άλλους 16 ανεξάρτητους ή βουλευτές άλλων κομμάτων.

Το μείζον θέμα, ωστόσο, για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα άρθρα που αφορούν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ΝΔ διαβλέπει στις διαρροές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ένα κυβερνητικό σχέδιο, προκειμένου να μην αποσυνδεθεί τελικά η εκλογή του ΠτΔ από τις πρόωρες εκλογές.

Ένα τέτοιο σχέδιο, πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στη ΝΔ, δίνει στον Τσίπρα τη δυνατότητα να προκαλέσει πρόωρες εκλογές το 2020, με αφορμή την εκλογή του διαδόχου του Προκόπη Παυλόπουλου. Εκτιμούν μάλιστα ότι η χθεσινή ξαφνική ανταρσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο μέρος αυτού του σχεδίου και εκφράζουν επιφυλάξεις για τη δεύτερη ψηφοφορία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί ουσιαστικά τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι απεργάζονται σχέδια «δεξιάς παρένθεσης», κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρνηθεί, δηλώνοντας ότι θα προτείνει και πάλι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι