ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φταίει η κλιματική αλλαγή και ο αγρότης – Σωτήρας η κυβέρνηση!

Φταίει η κλιματική αλλαγή και ο αγ
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στην κλιματική αλλαγή στους, στους ισχυρούς ανέμους και στην ανεμελιά ενός αγρότη απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός την καταστροφή από την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της χρονιάς. Ο κ. Μητσοτάκης κατόπιν εορτής συγκάλεσε σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιπυρική περίοδο, στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας την Δευτέρα.

Είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί πλέον να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος καθώς η πυρκαγιά αφενός έδειξε την έλλειψη ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, αφετέρου αποδόμησε το αφήγημα της διαχειριστικής αποτελεσματικότητας της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εν πολλοίς ανέπτυξε μετά την πυρκαγιά στο Μάτι και είχε κάνει σημαία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάνοντας εμμέσως την αποτίμηση της πυρκαγιάς ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αποτελεσματικά, ενώ εμμέσως πλην σαφώς, επέρριψε τις ευθύνες για την έκταση της καταστροφής στην κλιματική αλλαγή, στον “στρατηγό άνεμο” και στην ανεύθυνη συμπεριφορά του αγρότη που έκαιγε ξερόκλαδα.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είχαμε ήδη μία πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Κορινθία. Η άμεση αντίδραση της Πολιτείας ευτυχώς έσωσε ζωές, περιόρισε όσο αυτό ήταν εφικτό τις απώλειες, ενώ η ειδοποίηση και η απομάκρυνση των κατοίκων –όπου και όποτε χρειάστηκε– λειτούργησε υποδειγματικά. και βέβαια οι αποζημιώσεις των πληγέντων προχωρούν».

Δήλωσε προβληματισμένος «από το γεγονός ότι είδαμε μία τόσο μεγάλη πυρκαγιά στα μέσα Μαΐου… Φαίνεται, όμως, και για τους μελλοντικούς μας σχεδιασμούς, ότι αντιπυρική περίοδος πρέπει να συγχρονιστεί με τα χρονοδιαγράμματα και την προμήθεια των ενοικιαζόμενων εναέριων μέσων που η χώρα μας χρησιμοποιεί κάθε χρόνο». Σημειώνεται ότι καίτοι η αντιπυρική περίοδος αρχίζει από την 1η Μαίου, εντούτοις όπως δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν υπήρξαν τα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Κλιματική αλλαγή

Ο πρωθυπουργός μετέφερε την προσφιλή του έννοια της ατομικής ευθύνης από το πεδίο της πανδημίας, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών: «καθώς το κλίμα αλλάζει συμπεριφορά οφείλουμε και εμείς να αλλάξουμε τη δική μας. Δεν γίνεται να έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και να υπάρχει αγρότης, ο οποίος καίει τα κλαδιά του μέσα σε χωράφι. Δήμοι και αγροτικοί σύλλογοι πρέπει να ξεκινήσουν μία εκστρατεία ενημέρωσης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι κάθε χρόνο ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών που καλείστε να διαχειριστείτε ξεκινούν, κατά κανόνα, από ανθρώπινη αμέλεια. Και ίσως θα πρέπει να ξαναδούμε και τη νομική αντιμετώπιση της καταστροφικής αμέλειας».

Τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τους υπουργούς του δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανάληψη ευθύνης. Αντίθετα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «Είμαστε έτοιμοι με μηχανισμούς, με ανθρώπινο δυναμικό, με εναέρια μέσα, με όλα εκείνα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να γίνουμε αποτρεπτικοί και να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή πρωτίστως και το περιβάλλον στη συνέχεια». Άφησε έτσι το ερώτημα γιατί όλα αυτά δεν λειτούργησαν στην πρώτη πυρκαγιά της περιόδου και είχαμε καταστροφή τόσο μεγάλης έκτασης.

  Σκάνδαλο οι υποκλοπές και με σφραγίδα ΑΔΑΕ – Επίθεση της κυβέρνησης στον Ράμμο (upd)

Συμμετέχοντες

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στην ταχύτητα αντιμετώπισης του φαινομένου, καθώς και στη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 16,9 εκατ. ευρώ, που δόθηκε εγκαίρως στους Δήμους για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά στους Δήμους της Αττικής. Επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ έχει ήδη δοθεί για αντίστοιχες δράσεις στους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής. Στην σύσκεψη μετείχαν οι δήμαρχοι των 18 περιοχών οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας:

1. Κάτω Ποσειδωνία – Δήμος Λαυρεωτικής
2. Διόνυσος Κερατέας – Δήμος Λαυρεωτικής
3. Αυλάκι – Δήμος Μαρκοπούλου
4. Χαμολιά – Δήμος Μαρκοπούλου
5. Αγία Κυριακή – Αγία Τριάδα – Δήμος Σπάτων/Αρτέμιδας και Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
6. Καλλιτεχνούπολη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
7. Διώνη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
8. Άγιος Ανδρέας – Δήμος Μαραθώνα
9. Σχινιάς – Δικαστικά – Δήμος Μαραθώνα
10. Δροσιά – Διόνυσος – Εκάλη – Δήμος Διονύσου και Δήμος Κηφισιάς
11. Πανόραμα Αγίων Αποστόλων – Δήμος Ωρωπού
12. Βλαστός Καλάμου – Δήμος Ωρωπού
13. Ιπποκράτειος Πολιτεία – Δήμος Ωρωπού
14. Θρακομακεδόνες – Δήμος Αχαρνών
15. Αγία Σωτηρία, Οικισμός ΤΙΤΑΝ – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
16. Άγιος Νεκτάριος Βιλίων – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
17. Πόρτο Γερμενό – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
18. Περιστέρια – Δήμος Σαλαμίνας

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι