Γερμανικές διευκρινίσεις, γαλλικά μηνύματα και τουρκική παράνοια με φόντο το Καστελλόριζο

Το θράσος του Ερντογάν έχει ηθικό αυτουργό – Χλιαρή η αντίδραση του Βερολίνου, Βαγγέλης Σαρακινός

Σχετική ηρεμία επικρατεί σήμερα στο μέτωπο της κρίσης που προκάλεσε ο Ερντογάν στο Καστελλόριζο, με το Βερολίνο να διαψεύδει χθεσινά δημοσιεύματα περί θερμού επεισοδίου που απετράπη λόγω παρέμβασης της Μέρκελ και τον Πάιατ να εξηγεί την αποστροφή περί «αμφισβητούμενων υδάτων». Ο Ερντογάν ετοιμάζεται φυσικά για την αυριανή φιέστα στην Αγία Σοφία, όπου αναμένεται να γίνει η πρώτη προσευχή μετά την μετατροπή της σε τζαμί.

Η πιο ηχηρή αντίδραση της ημέρας ενάντια στην γενικευμένη τουρκική προκλητικότητα έρχεται πάντως από το Παρίσι, όπου ο πρόεδρος Μακρόν δέχθηκε τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας κατήγγειλε για άλλη μία φορά τις απειλές και τις παραβιάσεις της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία, εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας.

Ο Μακρόν τόνισε επίσης ότι η παρουσία του Κύπριου προέδρου στο Παρίσι είναι ενδεικτική της σημασίας που έχουν για όλους τους Ευρωπαίους «τα σύνορά μας και η κυριαρχία μας». Έστειλε μάλιστα μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι θα ήταν σημαντικό λάθος για την ΕΕ να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, ιδιαίτερα της Τουρκίας. Και αυτό γιατί, όπως πρόσθεσε, η περιοχή αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Πολλαπλό μήνυμα Μακρόν 

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης, ότι δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός μέλους της ΕΕ να παραβιάζεται ή να απειλείται. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι όσοι  συμβάλλουν σε αυτό θα πρέπει να υποστούν κυρώσεις και επισήμανε ότι το Παρίσι στηρίζει αυτήν την επιλογή. Η κριτική του προς την Τουρκία επεκτάθηκε και στις δράσεις της Άγκυρας στη Λιβύη, τονίζοντας ότι ούτε εκεί η Ευρώπη μπορεί να αφήσει ξένες δυνάμεις, «όποιες και αν είναι αυτές», όπως είπε, να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων .

Ο Μακρόν ζήτησε την ενίσχυση της ευρωπαϊκής επιχείρησης “Ειρήνη” και υποστήριξε, ότι η επιβολή κυρώσεων είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη εκεχειρίας στην βορειοαφρικανική χώρα. Κλείνοντας επισήμανε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει διεξοδικά και σε βάθος τα θέματα ασφαλείας στην Μεσόγειο και προανήγγειλε την διοργάνωση στο Παρίσι μιας συνόδου κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Med 7) στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο διέψευσε τα περί ελληνοτουρκικού θερμού επεισοδίου που απετράπη την τελευταία στιγμή χάρη στη μεσολάβηση της Μέρκελ, όπως έγραψε την Τετάρτη η Bild, όχι όμως και το ό,τι υπήρξε παρέμβαση. Η καγκελάριος είχε μιλήσει άλλωστε ήδη από την πρώτη ημέρα της τουρκικής πρόκλησης στο Καστελλόριζο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την επομένη, και μάλιστα πρωί-πρωί, με τον Ερντογάν.

Την παρέμβαση της Μέρκελ επιβεβαίωσε και η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, αποδίδοντάς την στην «μεγάλη εμπιστοσύνη» που απολαμβάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στις δύο πλευρές. Ακριβώς για αυτό «δεν είναι τυχαίο ότι ιδιαίτερα η Καγκελάριος παρενέβη ή εκλήθη να παρέμβει» είπε η  Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Ο Πάιατ για το Καστελλόριζο

Παραλλήλως, διευκρινίσεις για τη σύγχυση και τα αρνητικά σχόλια που προκάλεσε η αναφορά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε “αμφισβητούμενα ύδατα” έκανε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα. «Ο όρος “αμφισβητούμενα” αναφέρεται απλώς σε περιοχές, όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις» είπε ο Τζέφρι Πάιατ, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη έγιναν στη Αλεξανδρούπολη, στο περιθώριο εκδήλωσης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης  Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve» που έχει επίκεντρο τη Ρουμανία. Ο παριστάμενος στην εκδήλωση, υπουργός ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε για το ίδιο θέμα ότι «μετά τη λεκτική βελτίωση είναι σαφές πλέον ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία».

Στην Τουρκία πάντως, ενόψει και της νέας φιέστας στην Αγιά Σοφιά που ετοιμάζει για αύριο ο Ερντογάν, Τούρκοι αξιωματούχοι δείχνουν συναγωνίζονται στο ποιος θα πετάξει τη μεγαλύτερη ανθελληνική κορώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εμπνευστής του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” και αρχιτέκτονας του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ζήτησε να αλλάξει όνομα το Αιγαίο!

«Η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη λέξη “Αιγαίο” που έχει ελληνική ρίζα» ανέφερε ο αντιναύαρχος, ο οποίος αποπέμφθηκε πρόσφατα εξαιτίας της κόντρας εξουσίας με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Πρότεινε μάλιστα την μετονομασία του Αιγαίου σε “Θάλασσα των Νήσων” ή “Βόρεια Μεσόγειος”!

Προτάσεις και μπηχτές 

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα ο πρωθυπουργός ενημερώνει από το πρωί τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αρχίζοντας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην συνάντηση αυτή, η οποία κράτησε μιάμιση ώρα (μισή ώρα παραπάνω από το προγραμματισμένο), ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αποτρέψει το Όρουτς Ρέις στην περίπτωση που επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» και ότι «πρέπει να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις για την Τουρκία».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η «μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα, που ταυτίζεται με την ΑΟΖ» και «οφείλουμε να τη λύσουμε μέσα από το διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμού». Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχουν άλλες ελληνοτουρκικές διαφορές, αφού «η  Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται και το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε επίσης στον πρωθυπουργό με τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Ιταλία να προχωρήσει στην επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Ζήτησε τέλος «να προχωρήσουν με εντατικό ρυθμό οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, και ένα αυτό δεν  επιτευχθεί, να προχωρήσει η Αθήνα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια».

Ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Φώφη Γεννηματά, στο ξεκίνημα της οποίας η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έριξε “μπηχτές” για την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκαλέσει Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. «Συγγνώμη για την καθυστέρηση» είπε ο πρωθυπουργός, εξαιτίας της μεγαλύτερης διάρκειας της συνάντησής του με τον Τσίπρα. «Σημασία έχει να μας δει ο κόσμος, αυτές τις κρίσιμες ώρες, μια γροθιά όλους μαζί και όχι ανά δύο» σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, θυμίζοντας το αίτημά της. προκάλεσε βέβαια την ανταπάντηση του πρωθυπουργού, ο οποίος σημείωσε ότι «έστω και ανά δυο ο κόσμος μας βλέπει μια γροθιά».

Σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, προκειμένου να καθοριστούν οι “κόκκινες γραμμές” της χώρας. «Τονίσαμε ότι για μας η ΑΟΖ με την Κύπρο έπρεπε να έχει γίνει χθες» και ότι «εάν τουρκικό πλοίο τολμήσει να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα κατά την δική μας άποψη αυτό σημαίνει casus belli και βύθιση του» είπε μετά τη συνάντηση ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι