ΑΠΟΨΗ

Για ποιους λόγους αναγορεύτηκε σε αισυμνήτη ο Ερντογάν

Για ποιους λόγους αναγορεύτηκε σε αισυμνήτη ο Ερντογάν

Η μετάθεση της αρμοδιότητας για κήρυξη πολέμου ή επιστρατεύσεως στην Τουρκία, από την Εθνοσυνέλευση στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που έγινε προσφάτως με διάταγμα του ιδίου, έχει μάλλον σχέση με την εσωτερική ασφάλεια παρά με εξωτερικές απειλές κατά της χώρας. Ποίος άλλωστε από τους γείτονες θα απειλούσε ένα κράτος 80 εκατομμυρίων κατοίκων, να το τρέφει μετά το ΝΑΤΟ.

Tελευταίος ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος που απέτυχε στην εκστρατεία της Ιωνίαw, μη αποδεχθείς τις συμβουλές του στρατηγού Ιωάννη Μεταξά και τις εισηγήσεις του Εμμανουήλ Ρέπουλη (1863-24) να γίνει δικτάτωρ, μετά τις κρίσιμες εκλογές του 1920.

Θα μπορούσε όμως η σημερινή μετακίνησις του Ερντογάν να χρησιμεύσει ως η ανάληψη του ρόλου Αισυμνήτου (*), για την καταστολή εσωτερικής εξεγέρσεως (λαϊκής ή κουρδικής εμπνεύσεως) ή επί το απλούστερον, κατά πολιτικών αντιπάλων του Τούρκου προέδρου, η δημοτικότητα του οποίου συνεχώς συρρικνούται.

Μετά τις πρόσφατες δημαρχιακές εκλογές στην Τουρκία, οπόταν το κυβερνών κόμμα έχασε και τις τρεις από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη, νέα πτώση της δημοτικότητος του Ερντογάν σημειώθη σε παντουρκική δημοσκόπηση όπου το αντίπαλο Ρεπουμπλικανικό κόμμα έλαβε το 36% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων έναντι 31% του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Το Κουρδικό κόμμα πήρε 8% και το νέο κόμμα της Ευημερίας 6%. Το βαθύ κράτος της Τουρκίας που διοικείται από 20ετίας υπό του Ερντογάν ανησύχησε από την προοπτική απώλειας της εξουσίας κι οι “συνταγματιστές” της γείτονος έσπευσαν ν’ αλλάξουν το σύνταγμα της χώρας ώστε να προλάβουν δυσάρεστες γι’ αυτούς εξελίξεις.

Ανάλογα είχαν πράξει κι οι ιδικοί μας το 2019 που κατήργησαν την αυξημένη πλειοψηφία 3/5 της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οπότε σήμερα αρκούν 151 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ ενός εκλεκτού της ΝΔ ώστε ν’ αποφευχθή η πρόωρος προσφυγή στις κάλπες, με αβέβαιο αποτέλεσμα, ως θα φανεί στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Εν τούτοις, τόσο εν Τουρκία όσο κι εν Ελλάδι, η ακρίβεια στη… φέτα και στο… λάδι, και οι αυθαιρεσίες αμφοτέρων των κυβερνήσεων προοιωνίζουν εξελίξεις στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες βουλευτικές αν και προβλέπονται μετά τριετία στην Ελλάδα και τετραετία στην Τουρκία, θα αναζητήσουν νέα πολιτικά πρόσωπα για την ηγεσία των δύο χωρών.

Δοθέντος ότι “τακτικισμοί”, όπως αυτοί του Ερντογάν και προηγουμένως του Κυρ. Μητσοτάκη δεν πρόκειται να παρατείνουν την παραμονή στην εξουσία, το κενό δεν καλύπτεται αφ’εαυτού. Όπως είχε προβλέψει μία φροντιστής της ελληνικής Βουλής προ ετών, όταν “ένας …οίκος δεν πάει καλά, αλλάζουν τα “κορίτσια” κι όχι τη διακόσμηση”!

(*) Αισυμνήτης: Στους ιστορικούς χρόνους ονομάζοντο οι εκλεγόμενοι άρχοντες, οι οποίοι συγκέντρωναν εις περιπτώσεις εμφυλίου πολέμου όλες τις εξουσίες με αναστολή του ισχύοντος πολιτεύματος. Τέτοιος ήταν ο Πιττακός ένας εκ των Επτά σοφών που κυβέρνησε την Λέσβο επί δεκαετίαν δικτατορικώς (590-580 π.Χ.).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι