ΑΠΟΨΗ

Γιατί ανησυχεί τον Μητσοτάκη το “φαινόμενο Κασσελάκης”

Γιατί ανησυχεί τον Μητσοτάκη το "φαινόμενο Κασσελάκη", Σπύρος Γκουτζάνης

Αν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές και δεν δείχνουν ιδιαίτερη δυναμική για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις το “φαινόμενο Κασσελάκης” ανησυχεί τη ΝΔ, η οποία τον παρακολουθεί και τον πλαγιοκοπεί όσο μπορεί. «Πολάκη με γραβάτα» τον χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ και οι βουλευτές της ΝΔ του καταλογίζουν ότι η επιλογή Παύλου Πολάκη και Νίκου Παππά σηματοδοτεί «τοξικότητα και προσκόλληση στο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ».

Έχοντας το πολιτικό ακαταλόγιστο ο Άδωνις Γεωργιάδης, στην πρώτη γραμμή, τον χαρακτηρίζει από «Σπορτ Μπίλι» μέχρι άσχετο, ενώ δεν λείπουν οι υπαινιγμοί για τον σύντροφό του, Τάιλερ. Από τα ευτράπελα είναι ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο πολιτικός που έχει γράψει τις περισσότερες ώρες σε όλα τα τηλεοπτικά παράθυρα, τον κατηγορεί για ροπή στην επικοινωνία! Η ανησυχία όμως φαίνεται και στους λογαριασμούς των δεξιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αγωνιούν για το αριστερό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία Κασσελάκη!

Η ανησυχία στα ανώτερα κλιμάκια της ΝΔ έγκειται στο ότι ακόμη δεν μπορούν να εκτιμήσουν εάν «το “φαινόμενο Κασσελάκης” θα ξεφουσκώσει και θα εξελιχθεί σε γραφικότητα του τικ-τοκ ή εάν θα αποκτήσει δυναμική έστω και σε δεύτερο χρόνο». Το ότι δεν είναι αρκετά αριστερός τους ανησυχεί από την αντίστροφη πλευρά. Όχι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης έχει στοιχεία παρόμοια με αυτά του Κυριάκου Μητσοτάκη και δυνητικά μπορεί να απευθυνθεί σε ένα κοινό κεντρώων πολιτών που προς το παρόν προτιμούν τον πρόεδρο της ΝΔ.

Το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης παίζει με όρους αριστείας, προβάλλοντας ότι υπερτερεί του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δικό του πεδίο, είναι ένα στοιχείο δυνητικά επικίνδυνο. Ειδικά όταν προβάλλεται στη νέα γενιά, που αφενός δεν έχει προκαταλήψεις όσον αφορά την έμφυλη ταυτότητα, αφετέρου έχει αυξημένη επιρρέπεια στην εικόνα του νέου πολιτικού που προβάλλει το “φαινόμενο Κασσελάκη”. Το ότι το συντηρητικό κοινό απορρίπτει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις δεν αξιολογείται ιδιαίτερα, αφού πρόκειται για ένα κοινό που ούτως ή άλλως είναι χαμένο για τον ΣΥΡΙΖΑ υπό οποιαδήποτε ηγεσία.

Το “φαινόμενο Κασσελάκης” 

Η επικοινωνία ως υποκατάστατο της πολιτικής, που απαξιώνουν οι του ΣΥΡΙΖΑ, εκλαμβάνεται σαν απειλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είναι ο πρώτος πολιτικός που εισήγαγε παρόμοιες τακτικές: έχει γεμίσει το διαδίκτυο με φωτογραφίες του Στέφανου Κασσελάκη με μαγιό και ποδηλατικά κολάν, είναι ο πρώτος πρόεδρος κόμματος που έδωσε συνέντευξη σε πρωινάδικο για να μιλήσει για τα προσωπικά και οικογενειακά του θέματα και να ανεβάσει βιντεάκι στο τικ-τοκ. Πιο αποτελεσματικοί είναι διάφοροι αρθρογράφοι εντός του συστημικού πλαισίου που ασκούν κριτική στο “φαινόμενο Κασσελάκης” από το ότι είναι προϊόν της μεταπολιτικής, που δεν ταιριάζει με την Αριστερά, ή φθάνουν να τον παραλληλίζουν με τον Αχιλλέα Μπέο!

Αναγκαστικά η πολεμική της ΝΔ πατάει επάνω στην απαξιωτική κριτική που ασκεί στο “φαινόμενο Κασσελάκης”, που όμως είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η εσωκομματική αντιπολίτευση: «Ναι μεν ο Μητσοτάκης αξιοποιεί την εικόνα του και τις δυνατότητες των μέσων επικοινωνίας, ωστόσο είναι πολιτικός και έχει θέσεις, ενώ ο Κασσελάκης είναι μόνο εικόνα». Ωστόσο η επίσκεψη Κασσελάκη στην Κύπρο, το ότι δεν έκανε γκάφα και αντίθετα έχει πάρει ξεκάθαρες θέσεις για τα εθνικά θέματα, στερεί ένα όπλο από την δεξιά κριτική. Τείνει να δημιουργηθεί η εικόνα ότι είναι η κυβέρνηση που ετοιμάζεται για υποχωρήσεις απέναντι σε μία αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που ακολουθούν εθνική γραμμή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έριξε το πρώτο γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναδεικνύοντας την αδυναμία του να φέρει στην Βουλή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων, το οποίο ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν το φέρνει γιατί φοβάται τους Θάνο Πλεύρη, Άδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη ή και την ακροδεξιά του Κυριάκου Βελόπουλου.

“Σύμμαχος” της ΝΔ η εσωκομματική αντιπολίτευση

Και για να τον επιβεβαιώσει μία ημέρα μετά ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο οψέποτε έλθει στην Βουλή. Κάπως έτσι ένα θέμα δευτερεύουσας σημασίας που απασχολεί περιορισμένο κοινό, τείνει να αποκτήσει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα το φέρει στον χρόνο που θα επιλέξει, αλλά το ίδιο είχε πει και για τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τα Σκόπια, τα οποία, υπό την άρνηση της σαμαρικής πτέρυγας, δεν τα έφερε στα τέσσερα πρώτα χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτε να χάσει, στο κοινό του τέτοιες θέσεις αξιολογούνται θετικά, ενώ είναι και ένα από τα λίγα θέματα που συσπειρώνουν και την εσωκομματική αντιπολίτευση. Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μόνο να χάσει. Εάν φέρει το σχετικό νομοσχέδιο θα φανεί το ρήγμα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και στην βάση του κόμματος. Το εάν θα κερδίσει από το κεντρώο κοινό είναι αμφίβολο, καθώς όσο περνούν οι μήνες το κοινό αυτό που κατά τεκμήριο είναι υψηλού επιπέδου μετρά την συνολική πολιτική που μόνο επιτυχημένη δεν είναι. Βεβαίως το εάν το κοινό αυτό, όπως και η νέα γενιά, στραφεί στον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Ίσως οι καλύτεροι σύμμαχοι της ηγεσία της ΝΔ, χωρίς βέβαια να είναι πρόθεσή τους, είναι η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ που αποδομεί σε καθημερινή βάση στα τηλεοπτικά παράθυρα τον πρόεδρο του κόμματος, διατηρεί την εσωστρέφεια και προβάλλει εικόνα παρακμής. Από το πώς θα αντιμετωπίσουν σε δεύτερο χρόνο τα κανάλια τους αμφισβητίες θα φανούν και οι νέες ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι