ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Γιατί χαμογελά ο Τσίπρας – Τα χαρτιά του Κυριάκου

Γιατί χαμογελά ο Τσίπρας Τα χαρτιά του Κυριάκου

Χαμόγελα στην Κουμουνδούρου σκόρπισε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κύπρο, όχι μόνο γιατί, όπως είναι φυσικό, προτιμούν τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ από το Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά κυρίως γιατί οι δημοσκοπήσεις έπεσαν για μία ακόμη φορά έξω σε ό,τι αφορά στη δεύτερη και τρίτη θέση. Είναι –σημειώνουν στην Κουμουνδούρου– οι ίδιοι δημοσκόποι που διεξάγουν τις μετρήσεις και στην Ελλάδα.

Το σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή του ομιλία στην Θεσσαλονίκη: «Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω 12 μονάδες σε βάρος του υποψηφίου της Αριστεράς» για να προσθέσει: «Γι’ αυτό πιστέψτε με, η ανατροπή έχει γίνει, είμαστε ήδη μπροστά, να ξέρετε ότι το εννοώ». Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε και την στρατηγική του στο θέμα των συνεργασιών, δηλώνοντας καθαρά ότι αντίπαλος είναι μόνο η ΝΔ και ότι «η καθαρή νίκη θα ανοίξει τον δρόμο για την προοδευτική διακυβέρνηση το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική».

Απευθύνθηκε και προς το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να λειάνει τις τριβές του τελευταίου διαστήματος: «Η πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις είναι σαφής και έντιμη. Ούτε την κριτική τους προς εμάς ζητάμε να υποστείλουν –όπως δεν υποστείλαμε και εμείς προς αυτούς– ούτε είμαστε εμείς αυτοί που διανοηθήκαμε να τους απειλήσουμε ή να τους εκβιάσουμε, όπως αποδεδειγμένα έκανε η ΝΔ».

Για τον Αλέξη Τσίπρα η στρατηγική είναι καθαρή: πρωτιά από τις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής και σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά μένει εκκρεμές το ερώτημα γιατί τότε ανέβασε τους τόνους εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι ενδεχόμενη συνεργασία του με τη ΝΔ θα είναι αποτέλεσμα εκβιασμού. Κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δώσει κάποια πειστική απάντηση.

Εν τέλει στο ερώτημα “γιατί αντέχει η κυβέρνηση παρά τις υποκλοπές, τα σκάνδαλα στην Αστυνομία και την ακρίβεια“, η απάντηση που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι «η ανατροπή έχει γίνει, αλλά δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις». Βεβαία, αν υπάρχει ρεύμα νίκης αυτό γίνεται αισθητό και πέραν των δημοσκοπήσεων, όπως π.χ. στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.

Οι αποφάσεις του πρωθυπουργού

Τις αποφάσεις, όμως, για τις εκλογές θα τις πάρει ο πρωθυπουργός. Οι πληροφορίες από το Μαξίμου συγκλίνουν στο ότι η πιθανότερη ημερομηνία για τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική είναι η 9η Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων. Άλλωστε, από την Ιαπωνία ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι κάποιες εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπει δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η πρώτη με απλή αναλογική δεν θα βγάλει κυβέρνηση, ενώ στην δεύτερη στόχος του είναι η αυτοδυναμία.

Aκόμη και με το εκλογικό σύστημα που έχει ψηφίσει η ΝΔ η αυτοδυναμία είναι θεωρητικά εφικτή, ωστόσο οι πιθανότητες να την επιτύχει είναι αμελητέες. Το ερώτημα προκύπτει από εκεί και μετά. Εάν μεν πρώτη δύναμη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να κάνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ – και με κάποιο κόμμα από το αριστερό φάσμα εάν λείπουν λίγες έδρες. Τα εμπόδια δεν είναι αξεπέραστα.

Εάν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ θα πάμε σε δεύτερες εκλογές, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αυτοδυναμία δεν θα υπάρξει, άρα η ΝΔ θα χρειαστεί κυβερνητικό εταίρο. Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Το σκάνδαλο των υποκλοπών κάνει εξαιρετικά δύσκολη, εάν όχι αδύνατη΄, την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει και η Ελληνική Λύση, αλλά το σενάριο, αν και θεωρητικά δεν αποκλείεται, συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες. Πρώτον, επειδή είναι πολύ αμφίβολο αν θα πει “ναι” ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος δεν έχει ξεχάσει την τύχη την κατάρρευση του ΛΑΟΣ, του οποίου ήταν βουλευτής, μετά την κυβερνητική του συνεργασία με τη ΝΔ.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ανοίγματα στο δεξιό κοινό, κυρίως με βάση τα εθνικά θέματα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και το μεταναστευτικό. Δεν είναι δίχως σημασία ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης έπλεξε το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ, όπως γράφτηκε, θεωρείται ελάχιστα πιθανό. Με τα ανοίγματα στο δεξιό κοινό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να περιορίσει τις διαρροές και να ενισχύσεις τους ψυχικούς δεσμούς με τους δεξιούς ψηφοφόρους, αν και δοκιμάζει τις αντοχές των κεντρώων υποστηρικτών του, οι οποίοι, όμως, προς το παρόν συγκρατούνται από την αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική.

Τα σενάρια στην γαλάζια παράταξη

Καθώς όμως η αυτοδυναμία είναι δύσκολη, στο εσωτερικό της ΝΔ διακινείται η εξής άποψη: «Ο πρωθυπουργός διαμόρφωσε την στρατηγική του, έβαλε στόχο και ζητά από τον ελληνικό λαό την αυτοδυναμία. Παράλληλα ευθύνεται προσωπικά για την διάρρηξη των σχέσεων με τον Νίκο Ανδρουλάκη που ακύρωσε το βασικό σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας, που ίσχυε πριν το σκάνδαλο των υποκλοπών». Συνεπώς –λένε εκείνοι που το διακινούν– αν αποτύχει στους στόχους που έχει θέσει θα είναι ένα είδος αποτυχίας. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αποχωρήσει για να τον διαδεχθεί πρόσωπο από τη ΝΔ, ικανό να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποφευχθούν τρίτες διαδοχικές εκλογές.

Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν και οι διεργασίες στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όπως λέει και παλιός πολιτικός της ΝΔ, «οι βουλευτές του κόμματος είναι πρόβατα; Δεν έχουν λόγο και ευθύνη;». Δεν είναι λίγοι όσοι στο εσωτερικό της ΝΔ θα έβλεπαν με ικανοποίηση το σενάριο αντικατάστασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για να καταστεί δυνατή η παραμονή της ΝΔ στην κυβέρνηση. Από εκεί, όμως, αρχίζουν τα ερωτηματικά για το ποιος μπορεί να είναι ο διάδοχος, αλλά αυτό το ερώτημα είναι πρόωρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, έχει ένα ακόμη χαρτί στη περίπτωση που η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα και στις δεύτερες εκλογές της λείπουν λίγοι βουλευτές για να αποκτήσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 151. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον επιμείνει στην άρνησή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας περιορισμένος αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να αποσχιστεί και να συμπράξει στον σχηματισμό κυβέρνησης ως αυτόνομη κίνηση, ίσως και με κανά δυο βουλευτές που θα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα “ψαρέψει” από την Ελληνική Λύση.

Βεβαίως η ιστορική μνήμη χαρακτηρίζει όσους κάνουν παρόμοιες ενέργειες σαν “αποστάτες”. Από την άλλη, ένα πολιτικό και μιντιακό σύστημα που αντιπαρήλθε τις εκτεταμένες υποκλοπές και αδιαφορεί για τις εκτεταμένες διασυνδέσεις της Greek Μafia με τα υψηλά κλιμάκια της Αστυνομίας, γιατί να μην ανεχθεί και μία περιορισμένη αποστασία, πάντα για το αγαθό της κυβερνητικής σταθερότητας(!);