Γιατί δεν πρέπει να σκέφτεται o Μητσοτάκης τις εκλογές

Γιατί είναι λάθος η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Μάκης Ανδρονόπουλος

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται πραγματικά να κάνει εκλογές τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο. Εκείνο όμως που ξέρουμε, από τις πληροφορίες που γράφονται, είναι ότι το εισηγούνται εμφατικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Άδωνις Γεωργιάδης, στη λογική να εκμεταλλευτεί το ρεύμα που έχει διαμορφωθεί υπέρ του, πριν σκάσει το οικονομικό.

Εδώ υπάρχουν ένα τεχνικό ζήτημα (θα πραγματοποιήσει εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση) και δύο πολιτικά: Με τι δίλημμα θα κατέβει και με τι σχέδιο ανάκαμψης; Κατ΄ αρχήν μια προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα εκνευρίσει τους πολίτες γιατί θα φανεί ουσιαστικά ακατανόητη, αφού έχει τρία χρόνια κυβερνητικής θητείας μπροστά του. Εκεί θα αρχίσουν τα ερωτήματα:

Γιατί το κάνει; Μήπως έρχεται μνημόνιο, όπως λένε πολλοί από την αντιπολίτευση; Μήπως τον Σεπτέμβριο, με τους δανεισμούς των εργαζομένων, θα προκύψει κοινωνική αναστάτωση; Μήπως θέλει να προλάβει το τσουνάμι των λουκέτων; Μήπως φοβάται δεύτερο γύρο της επιδημίας; Μήπως περιμένει έκρηξη της ανεργίας; Μήπως, μήπως…

Ο ΣΥΡΙΖΑ τρέμει τις εκλογές

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ, που μοιάζει να τρέμει τις εκλογές, ετοιμάζεται για συστηματική
αντιπολίτευση στα οικονομικά, με στόχο «να αποκαλύψει τη φούσκα της πολιτικής
Μητσοτάκη». Να δούμε. Όμως, η μέχρι τώρα ρητορική δεν έχει έρμα, στην ουσία αποτελεί μια διαχείριση του παρελθόντος. Έβαλε μπροστά τα 20 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι, για να υπενθυμίσει ότι αυτός το έφερε.

Ναι, αλλά αυτό το ξέρουμε, δεν χρειάζεται να ξαναλέει, ούτε πώς διέσωσε το ΕΣΥ κλπ. Αυτά δείχνουν έλλειμμα αντιπολιτευτικό και προγραμματικό. Έχουμε εκφράσει την άποψη πως αυτά τα λεφτά πρέπει να είναι τα τελευταία που θα πειραχτούν και ότι πρέπει να μείνουν για την ανάπτυξη. Όμως, φαίνεται πως η κυβέρνηση άρχισε να βάζει ήδη χέρι για τα έξοδα διαχείρισης της κρίσης.

Αποκαλύπτεται επίσης ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το παράθυρο προσφυγής στον ESM. Δεν είναι λίγο που κυβέρνηση εξασφάλισε πρόσβαση στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, αλλά μην ξεχνάμε ότι κάθε της κίνηση τελεί υπό την έγκριση της ενισχυμένης εποπτείας. Και αναμφίβολα η έκδοση του 7ετούς ομολόγου πήγε καλά, πολύ καλά υπό τις παρούσες συνθήκες. Ας είναι καλά η κα Λαγκάρντ…

Ανασχηματισμός, όχι εκλογές

Όμως, όπως λέει ο ΠΟΥ, δεν υπάρχει fast track κανονικότητα για την Ευρώπη και ίσως να
μας πάρει δύο χρόνια η πανδημία όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Τσιόδρας. Που σημαίνει
ότι η “κανονικότητα” είναι μια πικρή καραμέλα που θα αργήσει να λιώσει. Ούτε ο τουρισμός, όπως διατράνωσε η κα φον ντερ Λάιντεν, θα ξανάρθει γρήγορα. Γι΄ αυτό είναι καλό ο κ. Θεοχάρης να σταματήσει να λέει αυτά που λέει γιατί είναι αστεία και εκνευριστικά, όπως και διάφορα άλλα των ακραίων, δήθεν πραγματιστών, της κυβέρνησης που χαλάνε το κλίμα.

Ας κάνει ένα ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης κι όχι εκλογές, γιατί δεν θα του βγουν. Είναι και η απλή αναλογική στη μέση. Είναι και ο βιολογικός-υβριδικός πόλεμος του Ερντογάν που θα κάνει την απονενοημένη κίνηση. Ο πρωθυπουργός οφείλει να καταλάβει πως είναι εγκλωβισμένος σε μια ασύμμετρη πραγματικότητα.

Οφείλει να σταθεί και να την αντιμετωπίσει σκληρά, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με την περιβόητη συνθηκολόγηση. Όμως, πρέπει να ξέρει πως η τακτική στα εργασιακά και στις αναθέσεις δουλειών, είναι πλέον στο όριο. Ας κατεβάσει η κυβέρνηση τα επικοινωνιακά τερτίπια. Σήμερα όλοι ξέρουν τα πάντα και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να την ξαναπάθει.