ΑΠΟΨΗ

Γιατί Δημητριάδης και Κοντολέων πρέπει να καταθέσουν στην Επιτροπή Θεσμών

Γιατί Δημητριάδης-Κοντολέων πρέπει να καταθέσουν στην Επιτροπή Θεσμών, Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Οι αποκαλύψεις των τηλεφωνικών υποκλοπών του πολιτικού Ν. Ανδρουλάκη και δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη (νέο φρούτο οι επισυνδέσεις) και ποιος ξέρει πόσων άλλων Ελλήνων πολιτών, σε συνδυασμό με την πρόσφατες δηλώσεις του κ. πρωθυπουργού, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την σκοτεινή πλευρά και τον ρόλο της ΕΥΠ, όπως και το τί έπραξαν οι κύριοι Δημητριάδης και Κοντολέων.

Όταν ο κ. Μητσοτάκης με ύφος “δέκα καρδιναλίων ” και με θυμό απευθύνεται στους Έλληνες πολίτες και τους λέει ότι η πράξη αυτή ήταν νόμιμη αλλά άστοχη, ότι δεν γνώριζε το θέμα και για όλα φταίνε οι κύριοι Δημητριάδης και Κοντολέων, που δεν φρόντισαν να τον ενημερώσουν, εκτιμώντας ενδεχομένως ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς, νομίζω ότι δυστυχώς έχει χαθεί το μέτρο της εγκεφαλικής ισορροπίας και της εμπιστοσύνης!

Όταν τα επίσημα στοιχεία της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών), σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ματζουράνη, αναφέρουν ότι το 2020 η ΕΥΠ παρακολουθούσε 13.571 τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πολιτών για λόγους εθνικής ασφάλειας, τότε τα ερωτήματα είναι πολλά και καυτά. Και το κρίσιμο είναι αν έχει δημιουργηθεί ένας αθέατος κόσμος, ενός στημένου παρακράτους που παρακολουθεί τους Έλληνες πολίτες, είτε είναι δημοσιογράφοι, είτε πολιτικοί, είτε επιχειρηματίες ή άλλα φυσικά πρόσωπα. Υπάρχουν, δηλαδή, τόσα πολλά ύποπτα άτομα, με υπόνοιες ότι ακολουθούν άλλα μονοπάτια, που ενδεχομένως επηρεάζουν την εθνική ασφάλεια της χώρας; Και όλα αυτά είναι εν αγνοία του πρωθυπουργού; Αυτό ως Έλληνας πολίτης μου είναι ειλικρινά δύσκολο να το καταπιώ και να μείνει στο απυρόβλητο.

Επιπλέον η αναφορά του κ. πρωθυπουργού για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, κάτι που δεν υπάρχει, παρά τις προτάσεις/νουθεσίες και τις υποσχέσεις του για την δημιουργία του, φάνηκε ότι ο κ. πρωθυπουργός έχει μπερδευτεί και αυτό συμβαίνει όταν χάνεται η ψυχραιμία και επέρχεται ο πανικός. Σε μία δημοκρατική κοινωνία που σέβεται τους θεσμούς, ο λαός οφείλει να γνωρίζει αν υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί ή δημοσιογράφοι που παρακολουθούνται και με ποιες αιτιολογίες.

Ποιος ο ρόλος της ΕΥΠ

Ποια είναι η αποστολή της ΕΥΠ; Είναι να συλλέγει πληροφορίες για θέματα που άπτονται της ασφάλειας της χώρας και των διεθνών συμβάσεων που είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί η Ελλάδα ή μέσα από την “καραμέλα” της εθνικής ασφάλειας επιτρέπονται και παρακολουθήσεις μη αρεστών Ελλήνων από το κυβερνητικό σύστημα; Τις οποίες ενδεχομένως ξένα κέντρα συμφερόντων επιβάλλουν -που πιθανόν να είναι και αντίθετα με τα δικά μας εθνικά συμφέροντα- και δημιουργούν αλυσιδωτές ανορθόδοξες λογικές, ως προς την λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και την μη εφαρμογή του Συντάγματος.

Κύριε πρωθυπουργέ, η ΕΥΠ είναι στην πλήρη δικαιοδοσία σας όπως με με ΦΕΚ φροντίσατε και σύμφωνα με τις δηλώσεις σας δεν γνωρίζατε το θέμα της παρακολούθησης των κυρίων Ανδρουλάκη και Κουκάκη, που από την ειδησεογραφία προκύπτει ότι αυτό το γεγονός εμπίπτει σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Τότε πιθανόν να αγνοείτε και άλλα σοβαρά θέματα που άπτονται της ασφάλειας της χώρας. Αν αυτό συμβαίνει, τότε τελικά ποια συμφέροντα μας κυβερνούν; Και αν υποθέσουμε ότι ο κ. Ανδρουλάκης που είναι αρχηγός πολιτικού κόμματος, είναι ύποπτος για λόγους εθνικής ασφάλειας -γιατί αυτό ήταν το αιτιολογικό παρακολούθησης της ΕΥΠ, δεν θα πρέπει να γνωρίζει τους λόγους ο ελληνικός λαός; Δηλαδή πέρα ότι σας βαραίνει η πολιτική ευθύνη της παρακολούθησης, θέλετε να αφήσετε επιπλέον και μία πληγή ανοιχτή; Τόσο πολύ έχετε φοβηθεί από την ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ; Αν συμβαίνει και αυτό τότε βαδίζουμε πολιτικά σε μεγάλη πολιτική παρακμή με δική σας ευθύνη.

Με 13.571 τηλεφωνικές υποκλοπές το 2020, η ΕΥΠ φαίνεται λογικά ότι παρακολουθεί και μη αρεστούς στο σύστημα Έλληνες πατριώτες που ψάχνουν να μάθουν τις αλήθειες, όπως είναι οι δημοσιογράφοι και όχι μόνο. Με ποιο τρόπο η δημοκρατική πολιτεία τους προστατεύει; Και για ποια δημοκρατία μιλάμε όταν κρύβεται συνειδητά η αλήθεια; Και πως οι Έλληνες πολίτες θα σας εμπιστευτούν στο εξής, όταν οι δημοκρατικοί θεσμοί παραβιάζονται βάναυσα;

Αστείες δικαιολογίες

Δύο παραδείγματα επίκαιρα είναι αρκετά για να υπογραμμίσω ποιά θα πρέπει να είναι η συμβολή της ΕΥΠ στην εθνική ασφάλεια. Το πρώτο αφορά πού θα στήσει η Τουρκία το γεωτρύπανο και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Ερντογάν. Ώστε σε κάθε περίπτωση να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι θα συμβεί, για να προλάβουμε να αντιδράσουμε πριν αιφνιδιαστούμε, όπως συνέβη με την τουρκο-λιβυκή συμφωνία που μας αιφνιδίασαν και θα τρέχουμε πίσω της για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση ποια ήταν συμβολή της ΕΥΠ; Εκτός και αν προτιμάμε να παίζουμε το παιχνίδι: “εδώ παπάς, εκεί παπάς, που είναι ο παπάς”; Παρακολουθώντας παράλληλα τους “κακούς” Έλληνες πολίτες που θέλουν να βλάψουν την πατρίδα τους.

Αυτά και άλλα παρόμοια σοβαρά θέματα εθνικής ασφάλειας, θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην αποστολή της ΕΥΠ και όχι να μετατρέπεται σε ένα σκοτεινό κέντρο παρακολούθησης μη αρεστών πολιτών στο κυβερνητικό σύστημα. Έχουμε και τον αγαπητό κ. Γεωργιάδη που σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, μας είπε ότι δεν πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός τον λόγο της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη -πολιτικού αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της Βουλής- γιατί τότε η ΕΥΠ δεν θα έπρεπε να ονομάζεται μυστική αλλά φανερή υπηρεσία. Δηλαδή, θα πρέπει να παρακολουθούνται οι Έλληνες πολίτες, οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί και να μην το γνωρίζει ουδείς. Όλοι μας να είμαστε σε καθεστώς παρακολούθησης γιατί πιθανόν να είμαστε οι εκκολαπτόμενοι προδότες της πατρίδας! Να δούμε όμως ποιοι θα είναι αυτοί που θα κρυφτούν στα ξένα αν έρθουν τα δύσκολα! Και ποιοι θα μείνουν στη πρώτη γραμμή να παλέψουν για την νίκη!

Οι New York Times κάνουν λόγο για τις υποκλοπές στην Ελλάδα με βαριές κατηγορίες ,καθώς και για τις δηλώσεις του λαλίστατου κ. Γεωργιάδη ότι «αν ήμουνα ο Πούτιν, θα ήμουν πολύ χαρούμενος, αν έπεφταν οι κυβερνήσεις, που ήταν αντίθετες με την Ρωσία».  Αυτό πού κολλάει και τι υπονοεί; Ξέρει κάτι ο κ. Γεωργιάδης και το υποκρύπτει;  Ανακάλυψε ξαφνικά πράκτορες που δουλεύουν για τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Τουρκίας; Η μπάλα χάθηκε και να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε!

Να λάμψει η αλήθεια

Ο δε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χ. Αθανασίου, θέλοντας να καλύψει τον πρωθυπουργό ανακάτεψε στα καλά καθούμενα τους μουσουλμάνους βουλευτές με τις παρακολουθήσεις, δίνοντας την ευκαιρία στη τουρκική διπλωματία να εκμεταλλευτεί το γεγονός κατάλληλα. Μα τόση επιπολαιότητα; Πριν μιλήσει δεν βάζει το μυαλό του να σκεφτεί; Δεν υπάρχει στοιχειώδης λογική; Με αυτά που λένε οι βουλευτές σας κ. Μητσοτάκη εκθέτουν την χώρα διεθνώς και προκαλούν τριγμούς και περιθωριακές σκέψεις στους πολίτες. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έχει κάνει η σιωπή των περισσότερων σοβαρών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, ο βουλευτής Κ. Τζαβάρας δεν άντεξε και είπε τα πράγματα με το όνομά τους, τιμώντας τις δημοκρατικές αξίες της ΝΔ. Και αυτό λέει πολλά! Για να δούμε θα υπάρξει συνέχεια;

Η φιλοσοφία του κ. Μητσοτάκη για θέματα δημοκρατίας, ουσιαστικά συμπίπτει με την κατάχρηση εξουσίας και τη δημιουργία ενός παρακράτους που θα παρακολουθεί τους μη αρεστούς πολίτες της, λογική που είναι αντίθετη με το Σύνταγμα. Αυτή την λογική οφείλουμε να την ξεριζώσουμε. Αλίμονο αν επικρατήσει στη δημοκρατία μας, και δημιουργήσουμε άτομα που θα φοβούνται να μιλήσουν ή να ψάξουν για την αλήθεια, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι δυνάμεις του σκότους, τουλάχιστον θα τους παρακολουθούν. Η αλήθεια στα δημοκρατικά πολιτεύματα που σέβονται τις επιταγές του Συντάγματος φανερώνεται αργά ή γρήγορα και τότε πληρώνουμε το τίμημα της αναξιοπιστίας μας εις διπλούν, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Θα δούμε τελικά αν θα βγουν όλα στο φως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με την απαραίτητη παρουσία των κυρίων Γ. Δημητριάδη και Π. Κοντολέων και λάμψει η αλήθεια, όπως είναι η επιθυμία του δημοκρατικού λαού μας. Η μη συμμετοχή των εν λόγω κυρίων στην επιτροπή θα ακυρώσει αυτομάτως όλη την διαδικασία και το πολιτικό σύστημα θα βρεθεί σε vertigo. Ας το έχει αυτό υπόψη του ο κ. Μητσοτάκης .

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι