ΑΝΑΛΥΣΗ

Γιατί έλειπε ο Δένδιας από την σύσκεψη στο Μαξίμου για το Ουκρανικό

Γιατί έλειπε ο Δένδιας από την σύσκεψη στο Μαξίμου για το Ουκρανικό, Σπύρος Γκουτζάνης

Ερωτηματικά προκαλεί η απουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από την σύσκεψη της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία ελήφθη η απόφαση για αποστολή στρατιωτικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία. Με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με 2 C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία. Επίσης εντός της ημέρας θα αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς».

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή ο Νίκος Δένδιας δεν παραβρέθηκε στην σύσκεψη γιατί την ίδια ώρα είχε τηλεδιάσκεψη με τον απεσταλμένο της χώρας μας στο προξενείο της Μαριούπολης. Από το κυβερνητικό επιτελείο διέρρευσε επίσης ότι την προηγούμενη ημέρα ο πρωθυπουργός είχε συζητήσει με τον υπουργό Εξωτερικών. Το ερώτημα πάντως γιατί δεν συγκάλεσε σύσκεψη σε ώρα που να παρευρίσκεται και ο Νίκος Δένδιας, όταν πρόκειται για μία απόφαση μείζονος σημασίας, έστω σε συμβολικό επίπεδο, παραμένει. Επιπροσθέτως τροφοδοτεί φήμες ότι οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον κορυφαίο δελφίνο του κόμματός του δεν είναι στο καλύτερο σημείο τους και επηρεάζουν και την άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

Τι έβγαλε η σύσκεψη

Η ελληνική κυβέρνηση, που φυσικά δέχθηκε πιέσεις για την αποστολή στρατιωτικού υλικού, όπως και οι περισσότερες νατοϊκές χώρες δικαιολογεί την στάση της με την επίκληση του διεθνούς δικαίου που κατάφωρα παραβιάστηκε με την εισβολή της Ρωσίας. Παράλληλα σε ένα άλλο πεδίο εκτιμά ότι δεν πρέπει η χώρα μας να αφήσει κενό που ενδεχομένως θα καλύψει η Τουρκία. Απεναντίας η σθεναρή στάση υπέρ του διεθνούς δικαίου και η υποστήριξη της Ουκρανίας χτίζει αντίστοιχη θέση για το μέλλον υπέρ των ελληνικών συμφερόντων έναντι των αμφισβητήσεων της Τουρκίας.

Δεν αφήνει όμως έξω από τους σχεδιασμούς της και το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι καθώς με ανακοινώσεις του κόμματος στρέφεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών το, όπως ο Κώστας Αρβανίτης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος που «τάσσονται υπέρ της ουδετερότητας και των ίσων αποστάσεων που εξομοιώνουν τον θύτη με το θύμα». Η ηγεσία της ΝΔ ανησυχεί από τις επιπτώσεις της πολιτικής της σε μία κοινή γνώμη, όπου πλειοψηφικά τάσσεται με το μέρος της Ρωσίας.