ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί κατηγορείται η Σπαρτιάτισσα υπουργός του Μακρόν

Γιατί κατηγορείται η Σπαρτιάτισσα υπουργός του Μακρόν, Όλγα Μαύρου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στο στόχαστρο καταγγελίας για βιασμό βρίσκεται για πρώτη φορά γυναίκα υπουργός στη γαλλική κυβέρνηση και είναι μάλιστα Ελληνικής καταγωγής, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου. Οι προηγούμενοι δύο που καταγγέλθηκαν ήταν άνδρες. Ο Ζεράρ Νταρμαμέν παύθηκε προ τριμήνου γιατί ως δικηγόρος το 2017 φέρεται να ζήτησε ερωτικά ανταλλάγματα από πελάτισσά του που ήθελε να την υπερασπιστεί (η γυναίκα κατηγορείτο για παρενόχληση του πρώην συζύγου της). Ο δεύτερος είναι ΑμΕΑ και παρότι τα χέρια του δεν είναι λειτουργικά, διερευνάται για βιασμό γυναίκας, η οποία τον κατήγγειλε ότι την εξανάγκασε σε ερωτικές πράξεις.

Εν προκειμένω, υπό διερεύνηση είναι οι ενέργειες της 46χρονης γυναικολόγου Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, κόρης ενός στρατιωτικού και μιας τραπεζικής υπαλλήλου. Γεννήθηκε στη Σπάρτη, αλλά σπούδασε στην Ιταλία και από το 2007 ζει στη Γαλλία με δύο υπηκοότητες πλέον, καθώς έχει παντρευτεί Γάλλο και έχει αποκτήσει μαζί του έναν γιο. Έχει υπηρετήσει ως ευρωβουλευτής της Γαλλίας από το 2019.

Σύμφωνα με το γαλλικό μέσο ενημέρωσης Marianne η γυναικολόγος Χρυσούλα Ζαχαροπούλου “βίασε” μια πελάτισσά της προ έξι ετών, όμως η μήνυση κατατέθηκε μόλις υπουργοποιήθηκε. Θέτουμε τη λέξη “βίασε” σε εισαγωγικά, επειδή δεν προκύπτει από κανένα ρεπορτάζ γαλλικού εντύπου ότι η πράξη είχε σεξουαλικό προσανατολισμό. Για την ακρίβεια, αφορούσε διείσδυση οργάνων ενδοσκόπησης και κατά λέξη αφορά σε “γυναικολογική βιαιότητα”, κάτι που πολλές γυναίκες έχουν βιώσει και στην Ελλάδα εξάλλου.

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

Σύμφωνα με το franceinfo η κατηγορία εις βάρος της στηρίζεται στις  καταγγελίες δύο γυναικών, που υπέβαλαν μηνύσεις στις 20 Μαΐου και στις 16 Ιουνίου αντίστοιχα, και οι οποίες αναφέρουν ότι εξετάσθηκαν από την Χρυσούλα Ζαχαροπούλου όταν η πολιτικός εργαζόταν σε κλινική ειδική στην ενδομητρίωση. Όπως καταγγέλλουν, δεν έδωσαν την συγκατάθεσή τους για την οδυνηρή εξέταση, αλλά η Ζαχαροπούλου την πραγματοποίησε «χρησιμοποιώντας βίαια ένα όργανο στον κόλπο τους». Αυτά συνέβησαν το 2016, όταν η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου εργαζόταν σε μια κλινική που είχε διευθυντή τον καθηγητή Εμίλ Νταραΐ, ο οποίος αντιμετωπίζει 25 παρόμοιες κατηγορίες.

Να διευκρινίσουμε ότι οι καταγγελίες αυτές αφορούν σε ενδοκολπικές και ενδοπρωκτικές εξετάσεις με ειδικά όργανα. Αυτές οι εξετάσεις είναι όντως οδυνηρές και προϋποθέτουν την συγκατάθεση της εξεταζομένης, αλλά και τη χρήση λιπαντικών μέσων και, οπωσδήποτε, ευγενικές κινήσεις. Οι καταγγέλλουσες υποστηρίζουν ότι δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους και πως τα όργανα χρησιμοποιήθηκαν παρά την άρνησή τους και μάλιστα βίαια. Η μία καταγγέλλει μάλιστα ότι ενώ είχε χειρουργηθεί, η εξέταση έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε έσπασαν ράμματα.

  Και νέα καταγγελία για την Ελληνίδα υπουργό του Μακρόν

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και ο Ντεραΐ θεωρούνται εξπέρ στην ενδομητρίωση, μια πάθηση που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες. Σύμφωνα με μια καταγγελία παθούσας, που προσέφυγε στην κλινική επειδή υπέφερε χρόνια και ήθελε επιτέλους τη γνώμη “πιο ειδικών γιατρών”, ο Ντεραΐ ανέθεσε αυτές τις δύσκολες, οδυνηρές εξετάσεις σε άλλους –πιθανόν σε ειδικευόμενους γυναικολόγους– είτε επειδή διαμαρτυρόταν η εξεταζομένη, είτε για να αποκτήσουν αυτοί εμπειρία στην συγκεκριμένη εξέταση. Η ίδια είπε ότι την υπέβαλαν σε εξέταση τρία διαφορετικά άτομα και καταγγέλλει την βαρβαρότητα της πρακτικής άσκησης εις βάρος της.

Μία μαρτυρία για τις ενδοκολπικές εξετάσεις

Μιλώντας με γυναίκες με παρόμοια ζητήματα, το SLpress διαπίστωσε ότι οι εξετάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα οδυνηρές και δυσάρεστες και ότι πολλές φορές, ειδικά σε δημόσια νοσοκομεία, δεν καταβάλλεται η αρμόζουσα προσπάθεια να γίνουν λιγότερο οδυνηρές και να αισθανθεί πιο καλά η εξεταζομένη. Μια 55χρονη Αθηναία ασθενής είπε χαρακτηριστικά στο SLpress:

«Έχω πάει σε πέντε γυναικολόγους ιδιώτες χωρίς κανένα πρόβλημα στη ζωή μου, εξάλλου γέννησα κιόλας. Αλλά όταν χρειάσθηκε σε περίοδο απενταρίας να πάω στα εξωτερικά ιατρεία κρατικού νοσοκομείου, με είπαν υστερική. Μου έβαλε το ενδοσκόπιο μια νοσηλεύτρια χωρίς καν να έρθει γιατρός. Πονούσα και είπα “σταματήστε”, και μου είπαν “αυτά είναι υστερίες” και η γιατρός που δεν είχε αξιωθεί να έρθει, παρά καθόταν και συζητούσε αμέριμνα σε διπλανό γραφείο, φώναξε “γράψτε ότι η ασθενής δεν εξετάσθηκε με δική της απόφαση”. Εγώ είπα ότι δεν είναι δική μου απόφαση, αλλά ότι πήγα σε ειδικό κρατικό νοσοκομείο και περίμενα να με εξετάσουν ανθρώπινα, με παρουσία γιατρού, και όχι να βάλουν στον κόλπο μου ένα όργανο χωρίς καν λιπαντικό.

»Δεν βγάζεις άκρη. Πλήρωσα τελικά πάλι ιδιώτη και έκανα την εξέταση κανονικά, όμως στο νοσοκομείο η κατάσταση ήταν απαράδεκτη και είναι ντροπή, διότι πολλές γυναίκες δεν έχουν την πολυτέλεια να επισκεφθούν ιδιώτη και υφίστανται αυτό που καταγγέλλουν και οι δύο Γαλλίδες, δηλαδή τη βαρβαρότητα. Αυτές προφανώς έκαναν τις μηνύσεις επειδή είδαν ότι αυτή που τις εξέτασε χωρίς να τις γνοιαστεί και που έβαλε με το ζόρι το ενδοσκόπιο, επαινείται ως εξαιρετική επιστήμων. Βέβαια δεν μπορείς και να ξέρεις πώς έγιναν όντως τα πράγματα για να τα λέμε όλα. Δεν είμασταν μπροστά. Τώρα στη Γαλλία μπορεί να κατηγορείς κάποιον και για πολιτικούς λόγους, επειδή τα έχει βρει σκούρα ο Μακρόν. Εκείνο που ξέρω είναι πάντως ότι αυτές οι εξετάσεις πονούν και οι γυναίκες μπορεί όντως να λένε την αλήθεια».

Η γυναικολόγος Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι μέλος του κόμματος LREM και εισήλθε στην κυβέρνηση Borne στις 20 Μαΐου 2022, πέντε ημέρες πριν από την κατάθεση της πρώτης καταγγελίας για βιασμό εναντίον της. Είναι υπουργός Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών, υπό την υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά. Η ίδια δηλώνει “παιδί της Ευρώπης”. Σε συνέντευξή της το 2020 είχε πει: «Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος πολίτης, ξέρω τι μου έδωσε η Ευρώπη, πόσα οφείλω στην Ευρώπη και αυτήν τη στιγμή είναι δική μου υποχρέωση να βγω μπροστά και να πω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είναι μεγάλη τύχη να ζούμε σε αυτή την περιοχή του κόσμου που υπάρχει δημοκρατία, που υπάρχει ειρήνη».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι