ΑΝΑΛΥΣΗ

Γιατί ο Σαμαράς παίρνει αποστάσεις από τον Κυριάκο

Γιατί ο Σαμαράς παίρνει αποστάσεις από τον Κυριάκο, Σπύρος Γκουτζάνης

Δεν θα παραστεί στην ΔΕΘ κατά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο του: «Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στη Μεσσηνία από την Πέμπτη το βράδυ έως και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή στις 21:00 επίσκεψη στα εκλογικά κέντρα του υποψηφίου περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δ. Πτωχού και του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Θ. Βασιλόπουλου».

Αν το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη δεν είχε αναβληθεί λόγω των πλημμυρών και πάλι ο κ. Σαμαράς δεν θα ήταν στην ΔΕΘ αφού, όπως είχε ενημερώσει από την προηγούμενη Τρίτη, είχε προσβληθεί από κορονοϊό. Αν και το γραφείο του δεν θέλει να δώσει οποιαδήποτε άλλη διάσταση πέρα από το ότι το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά ήταν κανονισμένο, ωστόσο η απουσία του από την κορυφαία εκδήλωση της ΔΕΘ ερμηνεύεται ως έκφραση δυσαρέσκειας ή και αποδοκιμασίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης για τους πρώτους μήνες της μετά τις εκλογές. Όπως λένε και βουλευτές του κόμματος “δεν μας ψήφισε το 41% για να παρουσιάζουμε αυτή την εικόνα”.

Σε κάθε περίπτωση είναι δημοσίως εκφρασμένη η διαφωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, στην βάση που τον τοποθετεί ο υπουργός Εξωτερικών, όπως και με την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προωθήσει τον γάμο των ομοφύλων και την τεκνοθεσία. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από την σφυγμομέτρηση στο εσωτερικό του κόμματος και την κοινοβουλευτική ομάδα και τις βέβαιες αντιδράσεις που συναντά το θέμα, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Πάντως στην περίπτωση που το σχετικό νομοσχέδιο έλθει στην Βουλή ο κ. Σαμαράς θα το καταψηφίσει, με ότι σημαίνει αυτό και για τους υπόλοιπους βουλευτές. Το εάν η διαφωνία του περιορίζεται στα συγκεκριμένα πεδία ή είναι ευρύτερη και σχετίζεται με σενάρια στο εσωτερικό της ΝΔ μένει να φανεί.

Την ίδια στιγμή, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, έβαλε τέλος στα σενάρια απομάκρυνσης του τελευταίου. Προηγουμένως ο ίδιος ο κ. Κικίλιας διαμήνυσε σε συνέντευξη του πως δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί, αποδίδοντας την ευθύνη των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία σε άλλα υπουργεία, όπως και στις Περιφέρειες. Μπορεί ο Κικίλιας να μην μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμιγώς σαμαρικός, έχει όμως άριστες σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό.

Δεν περπατά η υποψηφιότητα Πτωχού 

Ένα ακόμη στοιχείο που δεν είναι δίχως σημασία είναι ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός δεν περπατά και το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα εάν υποψήφιος για την περιφέρεια ήταν ο σαμαρικός βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσσης, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί και ανακοινωθεί.

Ο κ. Βλάσσης κόπηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίχως αιτιολογία. Ο κ. Πτωχός έχει μεν από παλιά συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά – ήταν στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου στην περίοδο της διακυβέρνησής του – ωστόσο ήταν επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ενδιαφέρον πώς θα κινηθεί ο Αντώνης Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στη Μεσσηνία το Σαββατοκύριακο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι