Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει ΠΑΣΟΚ
16/05/2022Ας αρχίσουμε από τα αριθμητικά δεδομένα: Πρώτον, από πολλά σημεία, όπου είχαν στηθεί εκλογικά κέντρα, αμφισβητείται η προσέλευση. Και, μάλιστα επειδή τα περισσότερα εκλογικά κέντρα ήταν στα ίδια σημεία με εκείνα της προηγούμενης Κυριακής των εκλογών του ΠΑΣΟΚ, η σύγκριση τουλάχιστον μακροσκοπικά είναι εύκολη. Δηλαδή, αν την προηγούμενη Κυριακή, υπήρχαν ουρές και σήμερα δεν υπήρχαν, το συμπέρασμα είναι προφανές και καθαρό: οι διαφορές ψηφισάντων μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες, και πάντως όχι της τάξεως του 17% (176.000 ÷150.000).
Αγωνία που τον οδηγεί στο “παιχνίδι” αυτό να είναι ουραγός, όχι μόνο γιατί υιοθετεί αντιλήψεις συμμετοχής/εκλογής που στην πραγματικότητα δεν ασπάζεται, αλλά και επειδή η πραγματική του απήχηση και δυναμική είναι φθίνουσα και ασταθής στην κοινωνία. Τρίτον, οι αριθμητικές συγκρίσεις πρέπει πράγματι να γίνουν με τον πήχη πολύ ψηλότερα. Συγκεκριμένα:
- Ο Τσίπρας πρέπει να μετρηθεί με τις 270.000 της πρώτης Κυριακής ή τουλάχιστο τις 207.000 της δεύτερης. Και στις δύο, ακόμα κι αν αποδεχτούμε τον αριθμό 150.000 που δίνουν από το ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφορές είναι συντριπτικές!
- Την προηγούμενη Κυριακή έγινε κάτι στο ΠΑΣΟΚ, που τα μέσα ενημέρωσης και γενικότερα η κοινή γνώμη δεν αξιολόγησε στις πραγματικές του (πολιτικές και οργανωτικές) διαστάσεις: 176.000 πολίτες για τρίτη φορά μέσα σε πέντε μήνες έδωσαν αποφασιστικό παρών, προήλθαν και εξέλεξαν όργανα.
Δηλαδή, προσήλθαν για να συγκροτήσουν από τη βάση μέχρι την κορυφή το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα για την Τοπική Οργάνωση (=εκλογή Συντ. Επιτροπών), για την Νομαρχιακή Οργάνωση (=εκλογή Νομαρχιακών Επιτροπών), για το Συνέδριο (=εκλογή συνέδρων, οι οποίοι θα εκλέξουν Κεντρική Επιτροπή). Έχουμε εδώ συμμετοχή 176.000 πολιτών που έρχονται να στήσουν, να δομήσουν, να συγκροτήσουν το ΠΑΣΟΚ. Έρχονται για να ξαναφτιάξουν κυριολεκτικά ένα ΠΑΣΟΚ οργανωμένο και δυνατό.
Το εκκρεμές στο χώρο της Κεντροαριστεράς
Τώρα, στον τομέα αυτό η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ποιοτικά εντελώς διαφορετική. Στο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγουν μέλη Κεντρικής Επιτροπής, όχι τις συνθέσεις όλων των επιπέδων της κομματικής δομής από τη βάση μέχρι το Συνέδριο. Αλλά, ακόμα και έτσι, η υστέρηση είναι καθοριστική: ΠΑΣΟΚ -176.000 / ΣΥΡΙΖΑ -150.000.
Τέταρτον, η απήχηση, και ιδιαίτερα η συγκριτική απήχηση, είναι και στο εξής θα είναι πολύ επιβαρυντική για τον Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό θα φανεί την επόμενη περίοδο καθαρά και στην κοινωνική δυναμική και στις δημοσκοπήσεις. Μπορεί δε μέχρι τις εκλογές, αν το ΠΑΣΟΚ συγκροτηθεί σωστά και λειτουργήσει ανάλογα, να υπάρξει ανατροπή, με το ΠΑΣΟΚ εκλογικά στη δεύτερη θέση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι μια πολιτική δύναμη σε πτώση, σε πορεία φθίνουσα χωρίς δυνατότητα αντιστροφής αυτής της τάσης φθοράς του. Η χθεσινή Κυριακή θα δράσει προς αυτή την κατεύθυνση επιταχυντικά. Πρέπει δε να αναμένουμε στα θέματα αυτού του τομέα (εκλογές, αποτελέσματα και σημασία τους της Κυριακής) θέσεις κριτικής αξιολόγησης από την “εσωκομματική αντιπολίτευση”. Γεγονότα, που σε μέρος τους θα τη δικαιώνουν, ενώ σε άλλο μέρος τους θα εντείνουν τα αδιέξοδα. Επίσης, το αποτέλεσμα της εκλογής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής δεν μπορεί παρά να αναδείξει και νέα σημεία τριβών λόγω σκοπιμοτήτων ανάδειξης ή μη ανάδειξης τους κλπ.
Το εκκρεμές στο χώρο της Κεντροαριστεράς έχει πλέον μετακινηθεί στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Εκεί, ξανά παίζεται -θα παιχτεί -ένα κρίσιμο παιχνίδι, πολύ σημαντικό, καθοριστικό για την ίδια την Κεντροαριστερά, αλλά και τη χώρα και τις προοπτικές τους! Η πολιτική και οι φορείς της (ηγεσία και στελεχιακό δυναμικό) είναι τα κύρια ζητούμενα!!