ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί ο Τραμπ “κρατάει μούτρα” στο Twitter

Γιατί ο Τραμπ "κάνει μούτρα" στο Twitter, Όλγα Μαύρου

Aν και ο ‘Ελον Μασκ έκανε δημοψήφισμα μεταξύ των χρηστών του Twitter, που με 51,8% είπαν “ναι” στο ξεμπλοκάρισμα του λογαριασμού του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο τελευταίος δήλωσε ότι θα προτιμήσει να μείνει πιστός στην πλατφόρμα που πλέον χρησιμοποιεί (την Truth Social) η οποία εξάλλου είναι δικό του δημιούργημα, δηλαδή έστησε δική του εταιρεία. Αυτό το κοινωνικό δίκτυο, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι διαθέσιμο μόνον στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο και την αμφισβήτηση της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν, το τότε διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Twitter αποφάσισε να “κόψει” τον πρώην πρόεδρο και να μην του επιτρέψει ισοβίως να ξανανοίξει λογαριασμό «επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να υποκινήσει σε βία». Ο Έλον Μασκ κάλεσε προχτές να ψηφίσουν οι χρήστες του δικτύου και μετά το αποτέλεσμα υπέρ της επαναφοράς του Τραμπ, τουϊτάρισε στα λατινικά «Φωνή λαού, φωνή Θεού» (vox populi, vox dei)!

Εν συνεχεία άνοιξε αμέσως το λογαριασμό του Τραμπ, ο οποίος πριν τον αποκλεισμό του είχε περίπου 88 εκατομμύρια ακολούθους. Αμέσως άρχισαν να συρρέουν και πάλι οι οπαδοί του Τραμπ, όμως ο ίδιος δεν είχε ακόμα εκφράσει την άποψή του επ’ αυτού. Παράλληλα άρχισαν και σχόλια Δημοκρατικών ή πάντως μη “τραμπικών” που δήλωναν ότι αφού επανέρχεται ο Τραμπ, θα φύγουν εκείνοι!

Ο Τραμπ δήλωσε εν συνεχεία ότι η πλατφόρμα Τruth Social είναι πιο κοντά στις ανάγκες και στις προτιμήσεις του, καθώς και ότι «πάει πολύ καλά ως δίκτυο». Παρότι εκτιμά και συμπαθεί, όπως είπε, πολύ τον Έλον Μασκ, ανέφερε επίσης ότι το Twitter έχει πολλά προβλήματα που ελπίζει να ξεπεραστούν και πρόσθεσε «ένα μεγάλο ζήτημα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι και οι πολλοί ψευδείς λογαριασμοί και τα bots». Ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στην πλατφόρμα Truth Social, η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία του Trump Media & Technology Group (TMTG) όπου, όπως είπε, υπάρχει «μεγαλύτερη αφοσίωση και πλουραλισμός».

 

Ποια είναι η πλατφόρμα Τruth Social 

Στην πλατφόρμα αυτή, που κατακλύζεται από Ρεπουμπλικάνους, ο Τραμπ έχει 4,6 εκατομμύρια ακολούθους. Μέσω της πλατφόρμας αυτής, προώθησε και τα πρόσωπα που επέλεξε να στηρίξει στις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά από εκεί ενημερώνει και για τις διώξεις που τον αφορούν. Οι περισσότεροι από αυτούς που είχαν το “χρίσμα” του Τραμπ δεν τα πήγαν και τόσο καλά, καθώς όπως φαίνεται δέχεται πόλεμο από σημαντική μερίδα των στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όμως ο ίδιος δηλώνει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές.

Η Truth Social συστάθηκε το Φεβρουάριο του 2022 ως εναλλακτική πρόταση στο Twitter και στο Facebook. Στην αρχή η πλατφόρμα δεν διατίθετο στο google play, επειδή κρίθηκε ότι παραβιάζει τους όρους της Google «για απαγόρευση περιεχομένου που αναφέρει απειλές και υποκίνηση σε βίαιες ενέργειες». Μετά από ένα παζάρεμα, η εταιρεία του Τραμπ δέχθηκε να μην δέχεται περιεχόμενο που υποκινεί σε βία, και άρχισε να διατίθεται στο google play. Ο Τραμπ προς το παρόν τουλάχιστον προτιμά να παίζει στο γήπεδό του.

Τα ντεφό του Twitter

Να πούμε παρεμπιπτόντως και μια πικρή αλήθεια για το Τwitter, ανεξαρτήτως του Τραμπ. Όπως το θέτει ο καθηγητής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι Brian Ott, το Twitter όπως και εν γένει όλα τα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα, είναι χώροι όπου ο καθένας ουσιαστικά αναζητεί τους ομοίους του. Μπαίνει εκεί για να βρει όσους συμφωνούν μαζί του και βγαίνει αποκομίζοντας την αίσθηση ότι και βέβαια είχε δίκιο.

Όπως το θέτει ο ίδιος, αναφερόμενος κυρίως στον Τραμπ, αλλά ασφαλώς αυτό ισχύει για όλους, ο περιορισμός σε μικρά κειμενάκια, η υπερ-εστίαση στα απολύτως επίκαιρα γεγονότα, καθώς και η ευκολία στη χρήση, προάγει την γρήγορη επικοινωνία απλών μηνυμάτων και όχι αναλυτικών σκέψεων. Ο καθηγητής θεωρεί ως βασικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας την αγένεια, την απλοϊκότητα και τον παρορμητισμό.

Θεωρεί κατά συνέπεια ότι αυτό το είδος “κοινωνικού δικτύου” είναι ό,τι χειρότερο για εις βάθος ανάλυση και ψύχραιμη εκτίμηση καταστάσεων. Θεωρεί επίσης ότι τα κοινωνικά δίκτυα ουσιαστικά τείνουν εκ γενετής στον διχασμό και τον δογματισμό. Ενθαρρύνουν τους χρήστες να αναζητήσουν τους ομοϊδεάτες τους και εν συνεχεία, καθώς τους βρίσκουν, βεβαιώνονται ότι ήταν σωστές οι απόψεις τους. Κανείς δεν αλλάζει γνώμη μπαίνοντας στο Twitter, εκτός κι αν όντως θέλει να αλλάξει. Όμως ακόμα και τότε, αντιμέτωπος με τον δογματισμό των εκάστοτε “απέναντι”, τελικά πεισμώνει στη θέση του.

Τα κοινωνικά δίκτυα απευθύνονται κυρίως στο θυμικό και, μάλιστα, κυρίως στα αρνητικά συναισθήματα. Ουσιαστικά, λέει ο προαναφερόμενος καθηγητής, τα κοινωνικά δίκτυα μας κάνουν πιο ριζοσπάστες και φανατικούς, λιγότερο ανεκτικούς στην άλλη άποψη. Καθώς αυτό το περιβάλλον επικοινωνίας ως δομή προδιαθέτει στο να ενισχύσει και να “τσιμεντάρει” την πολιτική ή άλλη θέση μας λέγοντάς μας έμμεσα πόσο σωστοί είμαστε. Ο ίδιος θεωρεί τον Τραμπ ιδιαίτερα επικίνδυνο σε αυτό το οικοσύστημα επικοινωνίας, επειδή ο πρώην πρόεδρος λειτουργεί ως “επιταχυντής καύσης” ή ενισχυτής ενός ήδη φορτισμένου κοινού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι