Γιατί ο Τσίπρας έχει συμφέρον να πάει σε τριπλές εκλογές
19/09/2018Όσοι στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο (εθνικές ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές) προβάλλουν το επιχείρημα ότι εάν τον Μάρτιο κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως προγραμματίζεται, οι ΑΝΕΛ θα αποσυρθούν από το κυβερνητικό σχήμα και ταυτοχρόνως θα αποσύρουν και την κοινοβουλευτική υποστήριξή τους από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα μετατραπεί σε κυβέρνηση μειοψηφίας. Ανεξαρτήτως του εάν η ΝΔ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, μία κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί πολιτικά να φθάσει μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Εκτός αυτού έχουν υπέρ τους δύο ακόμα εκλογικού χαρακτήρα επιχειρήματα.
Το πρώτο είναι ότι με τις τριπλές εκλογές, όπως έχει επιβεβαιωθεί καθ’ όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, ένα μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας διοχετεύεται στις ευρωκάλπες, περιορίζοντας τις εκλογικές απώλειες του κυβερνώντος κόμματος. Αντιθέτως, εάν προηγηθούν οι ευρωεκλογές, λόγω και του πολιτικά χαλαρού χαρακτήρα τους, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλη.
Εκτός από την αναπόφευκτη αρνητική εντύπωση, θα τροφοδοτήσει την αρνητική γι’ αυτόν εκλογική δυναμική. Το φαινόμενο το είδαμε και το 2009 και το 2014. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φθινόπωρο, στις εθνικές εκλογές, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να συρρικνωθεί περισσότερο από όσο θα μειωνόταν στην περίπτωση των τριπλών εκλογών.
Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι με τις τριπλές εκλογές θα συρρικνωθεί η αποχή. Είναι κοινός τόπος ότι η αποχή απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή πολλοί από τους αντιδεξιών φρονημάτων πολίτες που τον ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση Τσίπρα και γι’ αυτό έχουν την τάση να μην πάνε στις κάλπες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις όσο μεγαλύτερη θα είναι η αποχή τόσο η ΝΔ θα προσεγγίζει την αυτοδυναμία.
Εάν, όμως, οι εθνικές εκλογές πραγματοποιηθούν ταυτοχρόνως με τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, η τάση προς αποχή θα εξουδετερωθεί σε μεγάλο βαθμό. Κι αυτό, επειδή όλοι σχεδόν οι πολίτες έχουν στον κύκλο τους κάποιον από τους περίπου 150.000 υποψηφίους που θα διεκδικήσουν μία θέση στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Με άλλα λόγια, έχουν κίνητρο να πάνε στις κάλπες κι αν πάνε για να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές πιθανότατα θα ψηφίσουν και στις εθνικές.